Reklama
Doporučujeme

Spotřebiče Karma Design za skvělé ceny
Nabízíme vestavby Karma Design za bezkonkurenční ceny, poštovné a dovoz ZDARMA!
shop.spotrebice.cz

Aspen.PR
Specialista na PR a marketing segmentu spotřebičů a bydlení. Efektní a efektivní komunikace pro váš produkt.
www.aspen.pr/cs/

Rentpoint
Autopůjčovna s nejširší nabídkou nabídkou vozů na trhu.
www.rentpoint.cz


Mixér

ikonka_mycky.jpg

A myje a myje a myje aneb aby myčka vydržela co nejdéle 29.09.2010

Psali jsme o tom, proč si vlastně myčku pořizovat. Psali jsme také o tom, jak si vybrat tu pravou. Ale koupí samozřejmě nic nekončí, právě naopak. Jak tedy myčku používat, aby vám vydržela co nejdéle a abyste nemuseli několikatisícovou investici opakovat za necelý rok? A co v ní vlastně mýt?


Ten necelý rok je možná trochu nadsazen. Možná vaše myčka při nulové údržbě zkolabuje za mnohem delší čas. Každopádně ale správným zacházením je možné její životnost výrazně prodloužit. Na začátek je třeba říct – dbejte návodu od výrobce a zde uvedené rady berte jako obecná doporučení. Dostane-li se některá rada do konfliktu s tím, co stojí v návodu, řiďte se minimálně kvůli potenciální reklamaci raději návodem.

Hrubé nečistoty do myčky nepatří

Jaká obecná doporučení tedy platí pro (téměř) všechny typy myček? Předně ji zbytečně nezanášejte zbytky jídla. Sice můžete nastavit vysokou teplotu a dlouhý program, ale mnohem lepší je nádobí očistit od zbytků, nenechat jídlo na talířech zaschnout a do myčky již vložit nádobí očištěné alespoň od těch největších nečistot. Pak navíc můžete nastavit kratší a úspornější program.

Pozornost věnujte doporučením výrobce o tom, co lze v myčkách čistit a co nikoli. Především dřevo tam nemá co dělat, pozor tedy nejen na dřevěné desky na krájení, ale i na příbory a kuchyňské nářadí s dřevěnou rukojetí. Sice jsou některé z nich z dostatečně tvrdého dřeva a dostatečně odolné, ale mytí v myčce jejich životnost rozhodně neprodlužuje, stejně jako dlouhé namáčení.

Citlivé nádobí – co s ním?

Kromě dřeva může být problém také s mytím porcelánu, jemného skla, některých plastů nebo kovů. Co se porcelánu týče, utrpět můžou zejména „zlaté“ nebo „stříbrné“ ornamenty, ale i různé malované ozdoby. Důsledky přitom nemusí být znatelné hned po jednom mytí, ale když po pár měsících zjistíte, že souprava už není to, co bývala, je většinou pozdě. Nevyplatí se riskovat především mytí starožitných souprav, jejich výrobci totiž kdysi s mytím v myčkách přece jen nepočítali. Proto bývají ještě méně odolné než ty, co dostanete v obchodech v současnosti. Když už porcelán musíte dávat do myčky, snažte se použít co nejšetrnější prostředky a co nejnižší teplotu vody.


Do myčky nikdy nedávejte hliník. Dnes je již sice hliníkové nádobí v kuchyni spíše raritou, ale i tak dbejte, aby se do myčky nedostala ani jediná hliníková lžička nebo jiné hliníkové předměty. Hliník totiž není moc odolný a i jedno mytí při vysoké teplotě a s agresivním čistidlem dokáže hliníkové příbory učinit nepoužitelnými. Kromě hliníku dávejte pozor taky na stříbro, když ho budete mýt společně s dalšími kovy, můžou spolu reagovat a vytvořit na stříbře nehezké šmouhy. Když nemusíte, cenné stříbrné misy, podnosy nebo příbory raději do myčky nedávejte. Někdy může na mytí v myčce nepříznivě reagovat i plast, je-li příliš měkký.

Při používaní záleží také na uspořádání nádobí v myčce. Někdy se o správném uspořádání dočtete v návodu výrobce, není-li tomu tak, dávejte do spodního patra víc znečištěné a odolnější nádobí a do vrchního jemnější sklo. Důležitý je také výběr správných prostředků, proto se jim již v budoucím díle miniserálu budeme věnovat a zmíníme také ty ekologické.

1. díl: Nádobí nám umyje naše Anička
2. díl: Jak vybrat tu pravou myčku

Autor: Jana Kovačovská
Foto: Sxc.hu

Kategorie


RSS Tisk stránky


zpět

Nenechte si ujít