Reklama
Doporučujeme

Spotřebiče Karma Design za skvělé ceny
Nabízíme vestavby Karma Design za bezkonkurenční ceny, poštovné a dovoz ZDARMA!
shop.spotrebice.cz

Aspen.PR
Specialista na PR a marketing segmentu spotřebičů a bydlení. Efektní a efektivní komunikace pro váš produkt.
www.aspen.pr/cs/

Rentpoint
Autopůjčovna s nejširší nabídkou nabídkou vozů na trhu.
www.rentpoint.cz


Mixér

iikk.jpg

Bílý nebo zelený? Vyberte si svůj čaj 20.09.2010

Jak už to tak bývá, každý jsme originál a každý máme rád něco jiného. Čaje nám nabízí různé chutě a my si je vybíráme stejně jako potraviny. Základní druhy čaje známe asi všichni - černý, bílý, tmavý a zelený. Který si vyberete vy?



V minulém díle našeho čajového seriálu jsme se zmiňovali o přípravě čaje, ale vzali jsme to spíše obecně. Příprava jednotlivých typů se vlastně liší pouze v teplotě vody, kterou používáme k zalití. Důležité je, že používané konvičky vyplachujeme pouze vlažnou vodou a nikdy neošetřujeme chemicky. Na jar tedy zapomeňte, jinak si zkazíte chuť! A teď už se pojďme podívat, v čem se vlastně jednotlivé čaje liší. Začneme dle ,,barvy jeho názvu“ od nejsvětlejšího k nejtmavšímu. Druhy čaje se od sebe liší stupněm fermentace. Slovo fermentace se v tomto případě užívá sice běžně, ale nesprávně. Ve skutečnosti jde vlastně o oxidaci, která vede k chemickým změnám v čajových lístcích a způsobuje jejich tmavnutí. Tmavý čaj tímto procesem prochází dvakrát.

I mezi čaji najdeme delikatesy. Patří mezi ně bílý čaj. Nevyniká ani tak barvou, jako spíš chutí. Je nejpodobnější čerstvému, přírodnímu čaji, který Káva od P.P.Otevřít galerii »neprochází mechanickým zpracováním ani fermentací, je pouze sušen a tak si zachovává svoji specifickou chuť. Vyrábí se pouze z terminálních lístků a pupene.

Čaj zelený
, někdy také nazývaný polofermentovaný, se ze začátku vyrábí stejným způsobem jako černý čaj, kde jsou čajové lístky po sběru svinuty a fermentovány. U zeleného čaje jsou pak uvolněné chemické látky tepelně inaktivovány. Tento čaj se v Číně suší a praží, v Japonsku napařuje horkou vodní parou. Zelený čaj má velkou oblibu ve zmiňovaných zemích, avšak poslední dobou získává oblibu i u nás. Teplota vody by se měla pohybovat mezi 60°C-90°C.

Káva od P.P.Otevřít galerii »O černém čaji si lidé myslí, že obsahuje hodně kofeinu, a tím pádem má stejné účinky jako káva, ale záleží na tom, jak dlouho čaj louhujeme a kolik se uvolní tříslovin. Tento čaj prochází procesem fermentace úplně. Má výraznou tmavou baru. Čaj, který se vyrábí v Číně, je určen spíše na export. Zde by měla být teplota vody 95°C. Čaj podáváme teplý a ochucujeme cukrem, mlékem nebo citrónem. Ochucování se ale nedoporučuje, protože čaj ztratí vlastní aroma. Když už chceme čaj osladit, je lepší použít med, než cukr, ale musíme pamatovat na to, že med dáváme do čaje při teplotě nápoje 70°C, aby neztratil blahodárné účinky pro naše zdraví.

Na příštím čajovém dýchánku se dozvíme, jaké účinky má pití čaje na naše zdraví a jak nám prospívá.

Petra Pavlová
Foto: Sxc.hu Bylinkové čaje - zelená lékárna Dáte-li se na Reishi, pilulky už možná nebudete potřebovat :-) Frappé osvěží Horké kakao na zahřátí a na dobrou noc Houba Reishi Houba Reishi vypadá nevábně, je ale nabitá zdraví prospěšnými látkami Kakaový prášek Káva a sušenky poslouží jako odpolední svačina Káva z houby Reishi slibuje vylepšení figury Masáž je příjemnou odměnou za každodenní píli Napěňovač Fagor LE-120 Pěna je základ Příprava čajových sušenek s kávovou nápní Příprava kávy za dob našich babiček Rozlehlé čajové zahrady Sbíhají se vám sliny? Siesta s hrnkem kávy Voňavý čaj potěší všechny smysly (snad až na sluch:o) Záleží i na výběru konvičky

Související články


Kategorie


RSS Tisk stránky


zpět

Nenechte si ujít