Reklama
Doporučujeme

Spotřebiče Karma Design za skvělé ceny
Nabízíme vestavby Karma Design za bezkonkurenční ceny, poštovné a dovoz ZDARMA!
shop.spotrebice.cz

Aspen.PR
Specialista na PR a marketing segmentu spotřebičů a bydlení. Efektní a efektivní komunikace pro váš produkt.
www.aspen.pr/cs/

Rentpoint
Autopůjčovna s nejširší nabídkou nabídkou vozů na trhu.
www.rentpoint.cz


Mixér

dreamstime_15741085.jpg

Chcete dodržet novoroční předsevzetí a zhubnout? Zkuste vařit na páře! 19.01.2011

Se startem nového roku má člověk sklon k rekapitulaci událostí roku předchozího. Zároveň si dává novoroční předsevzetí, která zpravidla poruší již po prvním měsíci. K nejčastějším předsevzetím patří především hubnutí, spoření, anebo zbavení se určitého zlozvyku, jako třeba kouření.


Jestliže patříte k té části populace, která se na Nový rok zapřisáhla, že zhubne, a zároveň jste pod vánoční stromeček dostali parní hrnec, máte napůl vyhráno. Ovšem, chce to, abyste nejen pravidelně vařili na páře, snažili se alespoň dvakrát do týdne sportovat, ale měli také pevnou vůli.

Pryč s tukovými polštářky!Chcete dodržet novoroční předsevzetí a zhubnout? Zkuste vařit na páře!Otevřít galerii »

Parní hrnec je výborným řešením, jak se během několika týdnů zbavit přebytečných tukových polštářků, které vám ubírají na atraktivitě. Pokrmy připravené v tomto elektrickém přístroji jsou nejen zdravé, ale i chutné. Potraviny totiž v parním hrnci upravujete přímo ve vodní páře, a to bez jakéhokoli přidávání přebytečného tuku, jako je tomu v případě smažení.

Díky vaření v páře lze navíc na rozdíl od pečení, běžného vaření, smažení, opékání, grilování či pražení nejlépe uchovat výživovou hodnotu potravin. V potravinách upravených v parním hrnci totiž zůstává zachováno více vitaminů, minerálů, antioxidantů a esenciálních mastných kyselin. Výsledné jídlo si tak uchovává svoji přirozenější chuť a navíc není obohaceno o škodlivé látky jako u ostatních typů úpravy pokrmů.

Úspora času i práce

Jaký je princip parního hrnce? Tento přístroj ohřívá vodu na vodní páru, která následně prochází jeho jednotlivými propojenými nádobami a vrací se zpět na dno do odkapávací misky, kde kondenzuje. Jelikož je parní hrnec tvořen z několika nádob, můžete do něj naráz vložit různé typy potravin, a to třeba okořeněnou rybu, zeleninu a brambory.

Poté stačí hrnec zapnout, nastavit na něm čas potřebný k vaření (cca 20 minut podle typu potravin) a pak si pustit televizi nebo se začíst do napínavé knížky. Parní hrnec vás totiž hlasitou signalizací sám upozorní, že je jídlo hotové. Tento elektrospotřebič vám tedy ušetří práci i čas, který byste jinak strávili u sporáku.

Chcete dodržet novoroční předsevzetí a zhubnout? Zkuste vařit na páře!Otevřít galerii »Ryby, zelenina, ale i kynuté knedlíky

Parní hrnec je vhodný pro tepelnou úpravu ryb, drůbežího masa, tenkých plátků vepřového a hovězího masa, zeleniny, ale i brambor, rýže a luštěnin. Na své si přijdou také milovníci kaloricky hodnotnějších ovocných kynutých nebo tvarohových knedlíků, houskových knedlíků a bramborových knedlíků plněných uzeným masem. Ale pouze v případě, nedrží-li zrovna štíhlou linii.

Recept jako inspirace

Jako důkaz, že vaření v parním hrnci může být nejen zdravé, ale i chutné, předkládám recept na kuřecí prsíčka v česnekové marinádě s brambory a třemi druhy zeleniny:

Ingredience: 500 g kuřecího masa, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, majoránka, 250 oloupaných, na plátky nakrájených brambor, 250 g čerstvé zeleniny (nejlépe brokolice, mrkve a květáku)

Postup: Kuřecí maso potřete prolisovaným česnekem, osolte, opepřete, okořeňte majoránkou a nechte v lednici odležet do dalšího dne. Následující den dejte do parní nádoby maximální množství vody (tj. až po rysku), na první patro parního hrnce vložte marinované kuřecí maso, do druhého patra vyskládejte osolené tenké plátky brambor a do třetího patra dejte opranou, na hrubo nakrájenou a osolenou zeleninu. Poté stačí, když zapnete časovač na 20 minut. Po této době vám parní hrnec vyčaruje lehký a chuťově vynikající oběd.

Autor: Alena Štouračová
Foto: Dreamstime, Phillips


Kategorie


RSS Tisk stránky


zpět

Nenechte si ujít