Reklama
Doporučujeme

Spotřebiče Karma Design za skvělé ceny
Nabízíme vestavby Karma Design za bezkonkurenční ceny, poštovné a dovoz ZDARMA!
shop.spotrebice.cz

Aspen.PR
Specialista na PR a marketing segmentu spotřebičů a bydlení. Efektní a efektivní komunikace pro váš produkt.
www.aspen.pr/cs/

Rentpoint
Autopůjčovna s nejširší nabídkou nabídkou vozů na trhu.
www.rentpoint.cz


Mixér

ikona nuz 1.jpg

Dopřejte si ten nejlepší nůž 22.11.2007

Není pochyb o tom, že nůž je v kuchyni naprosto nepostradatelný společník. Pro většinu kuchařů a kuchařek ale není snadné si takového společníka vybrat a spřátelit se s ním. Některé nepadnou do ruky, jiné nejsou ostré, další nic neuříznou a další jsou příliš těžké. Proto se v několika příštích článcích podíváme na základní charakteristiky nožů, na to, co je třeba brát v potaz při jejich nákupu, a podle čeho si je vybírat.


První rada, kterou vám při vybírání nože dáme, je prostá. Vybírejte s rozvahou a nešetřete. Dobrý nůž se jen tak nepozná, zato špatný se prozradí svou cenou stoprocentně. Vždyť dobrý nůž vám může klidně sloužit po celý život, pokud si ho tedy vyberete dobře. Proto, když si kupujete set nožů, můžete si říct: „Koupím si ten nejdražší, co si mohu dovolit, je to investice na celý život.“

Východní filosofie nože... anebo západní?

Před nákupem byste ale měli vědět několik základních věcí, abyste své peníze nevyhodili oknem. Odborníci říkají, že existují dvě filosofie nožů – západní a východní. Nevím, jestli není slovo filosofie příliš silné, podstatné ale je, že tyto dva styly nůž určují, a vy byste měli vědět, který z nich vám vyhovuje.

„Východní nože“, používané překvapivě především v Japonsku, jsou vyráběny z pevnější, tvrdší oceli a jsou obecně mnohem tenčí, a tedy lehčí. Ostří je více zešikmené, a tudíž ostřejší. Rychleji se ale ztupí, a proto se musí pečlivěji udržovat a ostřit. Skvěle se s nimi vyrábí nejen sushi, ale jsou ideální i na dekorační krájení a všude tam, kde je potřeba přesnost.

Západní typ se vyrábí z měkčí oceli a čepel je silnější, nůž je proto jako celek těžší a robustněší. Nemá tak zešikmené ostří a je méně ostrý, zato ale vyžaduje menší péči a při krájení můžete využít jeho váhy, což vám nahradí ostrost japonského nože. Například při sekání je tento typ nepostradatelný.

Ocelová modř nebo šeď?

Už jsme se zmínili o tvrdosti oceli, ale pořád nevíme nic o ní samotné. U kuchyňských nožů najdeme v zásadě tři typy oceli - vysokouhlíkovou, nerezovou a titanovou. Ta první je velmi pevná a nůž z ní vyrobený je velmi ostrý, zato se ale musí často ostřit, protože se nejrychleji ze všech typů ztupí. Další její nevýhodou je to, že při častém použití čepel jakoby černá. Nijak to neovlivňuje ostrost nebo kvalitu nože, ale pro puntíčkáře to může znamenat problém.

Nerezové nože jsou krásné na pohled, jsou odolné, ale zato nebývají dlouho ostré a nabrousit je je takřka nemožné. Patří mezi ty levnější, které najdete ve většině prodejen.

Titanové nože spojují kvality těch předešlých. Jsou lehké, jednoduché na údržbu, odolné. V žádném případě na sobě nedrží pachy potravin. Mají ale také nevýhody. Jejich ostří nebývá příliš pevné, a nejsou proto vhodné například na zdobení. Zato například úžasně filetují.

Pro odborníky existují také keramické nože. Logicky tedy s ocelí nemají nic společného, zato ale mají jen a jen výhody. Při správném používání (pokud je nemyjete v myčce a krájíte jimi jedině na dřevěném prkénku) vydrží ostré měsíce a roky. Sice je pak musíte nechat nabrousit diamantovým brouskem, kvalitu ale naztratí. Nezanechavájí na potravinách ocelovou chuť. Zato si za ně ale připlatíte...

To je ale tupejš!

Možná se vám všechny ty typy, styly a materiály zdají jako zbytečný luxus, ale už jste někdy krájeli s opravdu kvalitním nožem? S ním jde všechno mnohem lépe a rychleji a vás bude krájení bavit. Nemá cenu si pořád dokola kupovat nové a nové nože, které vydrží ostré přinejlepším pár dní a vy je pak nemáte srdce vyhodit. Tak s nimi s vypětím všech sil krájíte, i když víte, že by to chtělo nějaké nové. Tak zkuste ty staré a nekvalitní vyhodit a tentokrát si koupit nějaké ty kvalitnější kousky!


Autor: Adéla Flejšarová / Knifeoutlet.com
Foto: Luxus.cz, Koridor.cz

Kategorie


RSS Tisk stránky


zpět

Nenechte si ujít