Reklama
Doporučujeme

Spotřebiče Karma Design za skvělé ceny
Nabízíme vestavby Karma Design za bezkonkurenční ceny, poštovné a dovoz ZDARMA!
shop.spotrebice.cz

Aspen.PR
Specialista na PR a marketing segmentu spotřebičů a bydlení. Efektní a efektivní komunikace pro váš produkt.
www.aspen.pr/cs/

Rentpoint
Autopůjčovna s nejširší nabídkou nabídkou vozů na trhu.
www.rentpoint.cz


Mixér

ikona.jpg

Exotika na dosah ruky podruhé 10.02.2009

Co je to rambutan, litchi a pomelo už z první části článku znáte. Víte však, čemu se přezdívá hvězdičkové ovoce, nebo jak se jí granátové jablíčko? Dnes vám to povíme a taky se podíváme pod slupku známým druhům exotického ovoce jako je banán nebo pomeranč.


Karambola bývá nazývána díky svému tvaru jako hvězdičkové ovoce. Obsahuje veliké množství vitamínů a dalších látek důležitých pro lidský Ovoce, zelenina, maso - jídloOtevřít galerii »organismus. Jde o strom s zhruba 15 až 20 centimetrů dlouhými plody. Rostlina je původem z Indie, Indonésie a Srí Lanky. Pěstuje se ale i v jiných částech světa jako je Trinidad, Florida, Brazílie a Hawai.

Nejlepší je konzumovat karambolu, když je pořádně uzrálá. V takovém případě má teple žlutou barvu. Ovoce je celé poživatelné, nemusíte se bát sníst i slupku. Uvnitř je trochu voskovitá dužina. Karambola se skvěle hodí především k ozdobě moučníků, desertů a ovocných koktejlů, a to právě díky hvězdičkovému tvaru. Po umytí ji stačí nakrájet na plátky a získané hvězdičky pak můžete využít dle vaší fantazie. Karamela je dobrá nejen čerstvá, využít ji můžete i k přípravě ovocné šťávy.

Ovoce, zelenina, maso - jídloOtevřít galerii »Avokádo patří mezi kvetoucí rostliny rodiny Lauraceae. Jeho zvláštností je, že se sám opyluje a následně produkuje ovoce. Původ stromu nesoucí zelené hruškovité plody je v Mexiku a jižní a střední Americe. Avokádo znali již staří indiáni obývající tamní oblasti, první dochovaná zmínka pak pochází z roku 900 našeho letopočtu.

Plody avokáda jsou zhruba 15 až 20 centimetrů dlouhé. Pod zelenou slupkou se skrývá béžová dužina, v srdci je schovaná pecka. Když je utrhnete ze stromu, nejsou moc chutné. Dozrávají totiž až po sklizni. Mají jemnou chuť, která se hodí k přípravě slaných i sladkých jídel. Avokádo využijete při přípravě salátů, dezertů, masových směsí a různých specialit. Chutná je i šťáva z něj, která bývá míchána například s mlékem, vodou nebo citronovou a pomerančovou šťávou, své využití má především při přípravě omáček a dresingů. Zpracování avokáda není nijak náročné, i k tomu vám postačí ostrý kuchyňský nůž.

Papáya je ovoce z rodu Carica. Domov má v tropických oblastech Ameriky, zdomácněla i v Mexiku. Stromy, na kterých plody rostou v trsech, stojí Ovoce, zelenina, maso - jídloOtevřít galerii »většinou osamoceně. Vysoké bývají okolo 5 až 10 metrů. Dozrávající plody dosahují velikosti 15 až 45 centimetrů. Plod je tvarem podobný avokádu, uvnitř má však místo jedné pecky více malých zrníček. Liší se samozřejmě i barvou, papáya je sytě oranžová, a to jak její slupka, tak dužina. Chuť papáy je dost sladká. Mnohdy bývá přirovnávána k chuti ananasu či broskve.

Ovoce se běžně jí čerstvé, bez kůry a semínek. Můžete ho buď oloupat a nakrájet nebo příčně rozkrojit a vydlabat. Nezralá papáya se vaří na kari, dusí se a přidává do salátů. U nás známe papáyu v sušené podobě. Vyrábí se z ní také želé a džemy.

Ovoce, zelenina, maso - jídloOtevřít galerii »Datle jsou plodem datlové palmy, která patří do rodu palem Phoenix. Datlovníky jsou středně vysoké, často stojí osamotě a vodu berou pomocí jednoho kořene. Tyto palmy se pěstují především pro jejich jedlé ovoce, peckovice dlouhé 3 až 7 centimetrů a široké 2 až 3 centimetry. Počátek jejich pěstování není známý, jasné ale je, že jejich původním domovem jsou pouštní oázy v Africe a pravděpodobně i v jihozápadní Asii. Na středním Východě patří datle do jídelníčku již několik tisíciletí, byly totiž už oblíbenou pochodkou obyvatelů Mezopotámie.

Čerstvé plody jsou červené, uvnitř se nachází podlouhlá pecka. U nás je k dostání datle většinou jen v sušené podobě. Jejich obliba je však veliká. Nejsou moc sladké a dobře zahání žízeň. Mezi delikatesy patří vypeckované datle plněné mandlemi, vlašskými ořechy, kandovanou kůrou pomerančů či citrónů, sezamovou pastou, marcipánem nebo smetanovým sýrem. Záleží jen a pouze na vaší chuti a fantazii. Datle se ale zpracovávají dále do pudinků, lisuje se z nich ocet, vyrábí se sirup, džus nebo med, alkohol či nealkoholická verze šampaňského. Většinu z těchto dobrot můžete ochutnat při návštěvách arabských zemí.

Granátová jablka
rostou na malých stromcích v oblasti Středomoří, Kavkazu, jihozápadní a jižní Asie, rovníkové Afriky a dokonce i Latinské Ameriky. Ovoce, zelenina, maso - jídloOtevřít galerii »Jejich domovem je ale oblast od Iránu k Himalájím na severu Indie. Ovoce je velké mezi 5 a 12 centimetry. Má růžovo-červenou tvrdou slupku. Ovoce je složen z malých rudých šťavnatých zrníček, které jsou uvnitř systematicky naskládány. V každém jablku jich je průměrně 600, záleží na velikosti.

Konzumace granátového jablka vám možná přijde složitá, ale není tomu tak. Stačí jablko podélně rozříznout na polovinu, případně na čtvrtiny a pak lžičkou vydlabat. Pozor na to, abyste se nezastříkali šťávou. Zrníčka v jablku jí obsahují opravdu hodně a když do nich neopatrně dloubnete můžete se umazat. Především pro tu šťávu se granátová jablka využívají k přípravě šťávy a džusů, z těch je pak možno míchat různé druhy koktejlů. Dokonce se z nich vyrábí i likér. Chuť granátového jablka je výrazná, sladkokyselá. To můžete zužitkovat při přípravě omáček, dresingů, marmelády a salátů.

Ovoce, zelenina, maso - jídloOtevřít galerii »Kiwi pro nás v dnešní době není už moc exotické. Patří do skupiny jedlých vyšlechtěných plodů rodu Actinidia. Jde vlastně o hybridní ovoce. Svůj původ má v Číně. Původně se mu říkalo čínský angrešt. V 50. letech 20. století bylo přejmenováno na kiwi ovoce, pro lepší odbyt při exportu do Austrálie a na Nový Zéland, kde je národním symbolem pták kiwi. Název se uchytil i pro toto ovoce a rozšířil se do celého světa. Kiwi se pěstuje organizovaně v sadech, které připomínají vinice. Ovoce roste na malých, listnatých stromcích.

Tvar kiwi je oválný, o něco málo větší než slepičí vejce. Má hnědou chlupatou slupku, která pod sebou ukrývá svěže zelenou šťavnatou dužinu, veprostřed má pak maličkatá černá zrníčka. Kiwi je velice jemné, má specifickou sladkokyselou chuť. Je jedním z významných zdrojů vitamínu C. Jeho využití je široké. Můžeme ho jíst nejen čerstvé, ale i v podobě marmelády a želé. Lisuje se z něj šťáva pro další využití. Své uplatnění má v ovocných salátech, při zdobení dortů, zákusků, pohárů a jiných desertů.

Banán je plod listnaté rostliny rodu Mesa. Mylně bývají banánovníky nazývány díky svým pseudokmenům jako stromy. Banány rostou v trsech z Ovoce, zelenina, maso - jídloOtevřít galerii »každého takového pseudokmenu. Každý chomáč je tvořen asi 20 pásy banánů, které obsahují zhruba od 3 do 20 banánů. Tím vzniká hroznovitý tvar. Tyto rostliny jsou pěstovány právě kvůli svým plodům, ale také kvůli lýku a kvůli tomu, že se vysazují jako dekorativní rostliny. Země jejich původu se nacházejí v tropickém pásu, především v jihovýchodní Asii. Poprvé banány zdomácněly v Papue Nové Guiney. Vedle obyčejných banánů můžeme narazit v obchodech i na takzvané baby banány. Jedná se mutaci banánů, o jejich zmenšeninu.

S banánem se lehce manipuluje. Objevují se jen dohady, z které strany je správné ho loupat. Samotné loupání ale problém není, to ví každé malé dítě. Jelikož jsou banány nejen naší společnosti již dlouho známé, existuje mnoho způsobů zpracování. Kromě čerstvých banánů si tak můžete dát banány flambované, zapečené, zalité čokoládou, přidané do zákusků, desertů, dortů či salátů. Napít se dokonce můžete i banánového džusu. Banány mají specifickou sladkou chuť, která není příliš výrazná, ale přesto dokáže skvěle oživit každou dobrotu. Zajímavostí je, že západní kultury banán jedí bez slupky, kdežto Asiaté ho jedí v celku neloupaný i se slupkou.

Ovoce, zelenina, maso - jídloOtevřít galerii »Ananas je běžně užívané jméno pro tropický strom a jeho ovoce. Jeho domovinou je jižní část Brazílie a Paraguay. Evropané ananas poprvé objevili až v polovině 17. století. Stromy rostou do výšky 1 až 1, 5 metru a mají dlouhé špičaté listy žlábkového tvaru. Ananas je typem složeného ovoce. Co to znamená? Celý plod je vlastně tvořen spirálovitým skládáním květů podél těla rostliny. Květy se skládají těsně vedle sebe a formují dohromady ovocný plod.

Využití ananasu je opravdu veliké. Má uplatnění ve studené i teplé kuchyni, a to i při přípravě slaných jídel jako je pizza nebo zapečené maso. Jí se čerstvý, kandovaný či sušený. Vyrábí se z něj šťáva, džus, kompot či marmeláda. Oživíte s ním různé druhy desertů, koláčů, dortů, pohárů a salátů. Skvěle se hodí na ozdobu ovocných a alkoholických koktejlů – jako příklad může posloužit piñacolada.

Možná se vám stalo, že jste si ananas koupili a nevěděli jak na něj. Od toho jsme tu my, abychom vám poradili. Stačí ho nakrájet na kolečka. S nimi se vám bude lépe manipulovat. Záleží na tom, k čemu ananas hodláte využít. K sehnání je ale i speciální přístroj, kterým z ananasu dostanete požadovanou dužinu. Funguje na principu páky, to znamená, že práce s ním je jednoduchá a rychlá, trvá pouhých 30 sekund, takže si na ananasu můžete pochutnat raz dva. A co víc? Do zbylé kůry od ananasu si můžete namíchat chutný koktejl s deštníčkem, třeba právě piñacoladu, a vychutnat si ho jako na pláži.

Markéta Zelená
Foto: Sxc.hu, Kaboodle.com, Wikipedia

 

Bazalka se hodí k rajčatům i rajčatovým omáčkám Bramborám posypaným libečkem nebo jiným čerstvým kořením nikdo neodolá Citrusy, šípky a kiwi, zásobárny vitamínu C Dáte si džem z rambutanu? Hrušky, jak je neznáte Chutná a pomáhá zdraví Chutnají líp, než vitamíny z lékárny Je libo hruškový dort? Jogurt je zdravá svačinka Jogurtovač Moulinex vykouzlí domácí jogurt Kumquat vypadá jako malinkatý pomeranč Kuřecí maso na zelenině s estragonem chutná výtečně Libeček, koriandr i etragon využijete k nakládání různých druhů zeleniny Limetku známe z mojita Lístky estragonu jsou sice malé, ale zato velice aromatické Litchi připomíná hroznové víno Meduňka připomíná kopřivu Nechte svou krásu rozkvést :) Oregáno roste velmi hustě Osvěžující mango Pažitka v létě krásně rozkvétá Physalis chutná po jahodách Pomelo Prodejna Fruitisimo v Nákupní galerii Myslbek na pražských Příkopech Řeřicha roste i na obyčejné buničině Snítkem petrželky ozdobte pokrm Větvička tymiánu vám pomůže i od střevních potíží Výběr je široký i v zimě Zdravé jídlo

Související články


Kategorie


RSS Tisk stránky


zpět

Nenechte si ujít