Reklama
Doporučujeme

Spotřebiče Karma Design za skvělé ceny
Nabízíme vestavby Karma Design za bezkonkurenční ceny, poštovné a dovoz ZDARMA!
shop.spotrebice.cz

Aspen.PR
Specialista na PR a marketing segmentu spotřebičů a bydlení. Efektní a efektivní komunikace pro váš produkt.
www.aspen.pr/cs/

Rentpoint
Autopůjčovna s nejširší nabídkou nabídkou vozů na trhu.
www.rentpoint.cz


Mixér

ikona.jpg

Fondue – rozpuštěná pochoutka I. 19.07.2008

Fondue byl původně pokrm ze sýra, který se nechal roztéct nad plamenem. Dneska se tohle pojmenování rozšířilo i na jiná jídla, například z masa a ryb. Tavit můžeme taky čokoládu, dostaneme tak delikátní lahůdku. Pojďme se podívat, jak to tedy s tím fondue vlastně je.


Pastýři nebo mniši?
Slovo fondue pochází z francouzštiny a znamená (není to tak velké překvapení) rozpustit nebo roztavit. Pokud nemáte jasno ve výslovnosti, na konci čteme FondueOtevřít galerii »ypsilon, nebo ještě lépe německé ü. Tohle víme jistě, původ krmě však není tak zřejmý. Perou se o něj Švýcaři a Francouzi. Podle některých legend si horští pastýři, kteří neměli většinu roku k dispozici nic jiného, než chléb a sýr, rozpouštěli bochníky sýra a namáčeli v něm kousky pečiva. Další zkazky tvrdí, že u zrodu fondue stáli hladoví mniši, kteří v době půstu směli požívat jen tekutou stravu. Což znamená, že plátek sýra si ukrojit nemohli. Pokud se ale sýr dal vypít, pak zůstala pravidla zachována. Nyní je sýrové fondue považováno za švýcarské národní jídlo. Říkají mu raclette (raklet) a v rozpuštěném sýru máčejí brambory, které před tím uvařili ve slupce. Pochoutka je to znamenitá, ovšem nepřežeňte to s porcí, jinak vám bude dost špatně. Věřte autorce, která si užila putování po švýcarských Alpách s žaludkem na vodě:-)

Společenská večeře
Kouzlo fondue spočívá v jeho přípravě. Nefunguje to tak, že by se kuchař nebo kuchařka zavřeli v kuchyni a po určité době přinesli na stůl hotové jídlo. Speciální nádoba zvaná caquelon se nejprve nahřeje na vařiči nebo sporáku. Caquelon se vyrábí z těžké kameniny nebo litiny, protože tyto materiály dobře vedou a uchovávají teplo. Na stole pak stačí malý plamínek, který sýr udrží v tekutém stavu. Stolovníci si pak napichují kousky bílé veky na speciální vidličky a máčejí je v omáčce. Důležitým pravidlem dobrého chování je nestrkat vidličku do úst. FondueOtevřít galerii »Omáčka, ve které ji namáčíte, je totiž pro všechny společná

Když vám sýr nechutná

Jak jsme zmínili už v úvodu, fondue nemusí být jen sýrové. Masové fondue se připravuje z libových kousků kuřecího, vepřového nebo hovězího masa, které fritujeme v rozpuštěném tuku. Rybí fondue vaříme v silném vroucím bujónu. Vhodné jsou mořské ryby s masem bez kostí. Pro ty, kdo mají mlsné jazýčky, existuje i fondue čokoládové. V tom pak máčíme kousky ovoce. Použít můžeme bílou i tmavou čokoládu, výsledek pak potěší nejen chuťové buňky, ale i oči.

Nalákali jsme vás? Pak si počkejte na další díl článku, ve kterém poradíme s nákupem toho správného náčiní. Najdeme pro vás i recepty na různé typy fondue.


Autor: Zuzana Fuxová
Foto: Sxc.hu Fondue na čokoládu Bialetti a Royal Sada na fondue - Hrnce.cz Sada na fondue Rossler

Související články


Kategorie


RSS Tisk stránky


zpět

Nenechte si ujít