Reklama
Doporučujeme

Spotřebiče Karma Design za skvělé ceny
Nabízíme vestavby Karma Design za bezkonkurenční ceny, poštovné a dovoz ZDARMA!
shop.spotrebice.cz

Aspen.PR
Specialista na PR a marketing segmentu spotřebičů a bydlení. Efektní a efektivní komunikace pro váš produkt.
www.aspen.pr/cs/

Rentpoint
Autopůjčovna s nejširší nabídkou nabídkou vozů na trhu.
www.rentpoint.cz


Mixér

ikona nachos.jpg

Gastronomický výlet do Mexika 13.06.2008

Je léto a snad každý se snaží zhubnout do plavek – cvičí, omezuje se v jídle, drží drastické diety. Nedávno ale američní vědci dokázali, že ostré jídlo zrychluje metabolismus, a tedy napomáhá štěpení cukrů a zabraňuje ukládání tuků. To je přeci ideální dieta – skvěle jíst a přitom hubnout. Proto pro vás máme další díl našeho seriálu o mezinárodních kuchyních, tentokrát z ostrého Mexika.


Indiální vs. conquistadoři

Mexická kuchně se totiž vyznačuje směsí mnoha chutí a vůní, kterým velmi často dominuje právě ostrá chuť chilli. Často je mexická kuchyně zaměňována za španělskou, ale to není tak úplně přesné. Na rozdíl od té španělské je mexická kuchyně spojením španělských vlivů a tradiční indiánské kuchyně. A právě indiálnské prvky ji dělají autentickou a pro Evropany exotickou, a tedy lákavou.

Otevřít galerii »

Pozůstatkem po domorodcích je právě ono chilli a směsi různých, pro kontinent zvláštních koření a bylinek. To, že mexickou potravinou číslo jedna je kukuřice, má také kořeny u původních Aztéků. Na samostatný článek je pak historie čokolády, která byla do Evropy přivezena právě od Indiánů. To, že ji Evropané jedli dlouho na slano a přikusovali k ní chilli papričky, je dnes minimálně úsměvné, cukr je napadlo přidat až po dlouhých desetiletích vaření této pochoutky.

Evropští dobyvatelé pak naučili domorodce používat suroviny, jako jsou rýže, víno, cibule, česnek, ale i kuřecí nebo vepřové maso – dovezli si zkrátka španělskou kuchyni. Tím vytvořili jediečnou mexickou kuchyni, která chutná po celém světě. Vždyť mexické restaurace nemají nouzi o zákazníky snad nikde ve světě.

Slovníček do kapsy i do žaludku

Nakonec ještě trochu mexického názvosloví a pak už si můžeme v klidu objednat.
Tortilla – tenká placka z kukuřičné mouky, tuku a vody. Dříve se pekly na ohni na rozžhaveném kameni, dnes dávají i sami Mexičané přednost rozžhavené suché pánvi. V našich končinách můžete kukuřičnou mouku nahradit pšeničnou.

Otevřít galerii »

Quesadilla – torttilla přeložená na polovinu s variací náplní, v žádné by neměl chybět pro mexickou kuchyni typický čedar nebo jiný sýr a maso nebo vegetariánská náplň.
Taco – napůl přeložená tortilla plněná masovou náplni a zeleninou a zapečná v grilu nebo troubě tak, že křupe.
Buritto – pevně srolovaný váleček v ohřáté kukuřičné tortille plněný podobnými náplněmi jako tacos, zpravidla zůstává tortilla vláčná, negriluje se.
Nachos – malé křupavé kukuřičné trojůhelníčky opět upečené z tortilly, nejčastěji podávané jako příloha k jídlu nebo jako snack zalité rozpuštěným sýrem.


Autor: Adéla Flejšarová
Foto: Mannpill.com, Sailusfood.com, Cookboxchillies.com Dali byste si? Indická kuchyně Indická kuchyně - na trhu lze sehnat nepřeberné množství koření Indická večeře je zážitkem všech smyslů Indické koření Koření je základem indické kuchyně Švýcarský sýr je světoznámý

Související články


Kategorie


RSS Tisk stránky


zpět

Nenechte si ujít