Reklama
Doporučujeme

Spotřebiče Karma Design za skvělé ceny
Nabízíme vestavby Karma Design za bezkonkurenční ceny, poštovné a dovoz ZDARMA!
shop.spotrebice.cz

Aspen.PR
Specialista na PR a marketing segmentu spotřebičů a bydlení. Efektní a efektivní komunikace pro váš produkt.
www.aspen.pr/cs/

Rentpoint
Autopůjčovna s nejširší nabídkou nabídkou vozů na trhu.
www.rentpoint.cz


Mixér

ikona.jpg

Grilujeme II.: Voda, nebo elektřina? 08.07.2009

Klasický gril na dřevěné uhlí, který jsme vám představili v minulém díle grilovacího seriálu, jste asi znali už předtím. Věděli jste však, že novinkou na trhu jsou grily vodní? Mají spoustu plusů, takže jsme se rozhodli, že vám je dnes představíme. Nejprve si ale povíme něco o grilech fungujících na elektřinu.


BBQ party se zásuvkou

Přívod elektrického proudu může být třeba na chatě celkem problém. Pokud však hodláte grilovat v dosahu zásuvky, pak může být dobrou volbou elektrický gril. Příprava dobrot na něm je velmi pohodlná a čistá. Nemusíte se bát poletujícího popela ani dýmu. Díky tomu už vás nezaskočí náhlý liják právě v den, na který jsmte naplánovali grilovačku. Nepřízeň počasí vyřešíte přesunem do kuchyně, elektrický gril se hodí i k použítí uvnitř domu.

Jeho obsluha není náročná, stejně tak ani čištění. Dalším kladem je možnost regulace teploty. I díky přijatelné ceně (nejlevnější pořídíte už lehce kolem tisícovky) je elektrický gril jedním z nejoblíbenějších typů. Nevýhod není mnoho, jen je třeba stále myslet na přívod proudu. Pravým zálesákům by také mohla chybět vůně hořícího dřeva.

Levnější varianty hledejte v nabídce firem ETA, Fagor, Ufesa, případně i AEG. Pokud nechcete šetřit a rádi si připlatíte za kvalitu a různé funkce navíc, pak vybírejte u značek BEEM, Catler, Weber. Grily se zde pohybují většinou od pěti tisíc korun výše. Specialitkou jsou pak elektrické grily na přípravu fondue, gyrosu, či raclette. První dvě slova nejspíš znáte, raclette pak byly původně typickým jídlem pastýřů ze švýcarských hor. Ti opékali nad ohněm tučný sýr a pak jej seškrabovali. Jako příloha se podávaly ve slupce uvařené brambory. Dnešní raclette se však může připravovat i z ryb, míchaných vajec či ovoce. Na obrázku vidíte Grill Raclette Ovation Tefal.

Otevřít galerii »

Jedeme na vodu!


Vodní gril na první pohled nevypadá nijak elegantně, trochu připomíná starodávnou kosmickou loď, ovšem nenechte se odradit. Tahle novinka griluje chutně a zdravě, protože při přípravě nedochází ke spalování tuků ani k připalování jídla plamenem, tudíž nevznikají tolik obávané karcinogenní látky. Zajímá vás, na jakém principu to funguje?

Mezi roštem a ohništěm je umístěna nádobka na vodu. Plameny ohřívají vodu a ta ve formě páry stoupá směrem vzhůru, kde na roštu rovnoměrně opéká maso nebo jiný pokrm. Odkapávající olej pak padá zpět do nádoby a usazuje se po jejích stěnách. Nevrací se tak zpět k masu. Grilované pochutiny není třeba nijak zvlášť hlídat nebo otáčet, jen je občas dobré zkontrolovat, zda se nevyvařila všechna voda.

Vodní gril není zatím příliš rozšířený, kdo ho však vyzkoušel, nedá na něj dopustit. "Obsluha je jednoduchá a rychlá. Gril se dobře roztápí a hlavní předností je průběh grilování, kdy nemusím neustále hlídat jak grilování probíhá a bát se o výsledek. Maso z vodního grilu bylo chutné, šťavnaté a voňavé. Nejvíce nám chutnaly ryby a zelenina," pochvaluje si ve článku Ivo Marka na stránkách Zivotnistyl.cz paní Martina.

Sám autor také nešetří nadšením: „Koupili jsme kuře a bez naložení či jakýchkoliv jiných příprav jsme ho jen okořenili, dali na gril a podle návodu po 1,5 hodině odebrali. Kuře bylo tak dobré, že jsme ho prostě a jednoduše zbaštili na posezení a ještě bychom si klidně přidali. Víc k tomu, myslím, nemusím dodávat.“ Pokud vás zajímají nedostatky tohoto typu, pak je třeba zmínit nepříliš širokou nabídku na trhu a také vyšší cenu, která se pohybuje kolem pěti tisíc korun. Vodní gril u nás nabízí firma Limes. Na jejích stránkách Limes.cz se o novince můžete dočíst víc.

Otevřít galerii »





Teď už tedy znáte možnosti, na čem grilovat. Víte ale také co? Možná si říkáte, že to je celkem hloupá otázka, samozřejmě maso, špekáčky, špízy...Grilovat toho ale můžete mnohem víc – třeba ovoce. V následujících dílech se těšte na recepty, u kterých se vám budou sbíhat sliny!


Autor: Zuzana Fuxová / Zivotnistyl.cz
Foto: Sxc.hu, Tefal, Limes.cz Grilování Jehněčí špízy Krkovička z grilu OBH Nordica Raclette gril Ovoce Ovoce Ovocný dáreček Pstruzi Ryby na grilu Zeleninovomasové špízy Grilované kuře na žampionech

Související články


Kategorie


RSS Tisk stránky


zpět

Nenechte si ujít