Reklama
Doporučujeme

Spotřebiče Karma Design za skvělé ceny
Nabízíme vestavby Karma Design za bezkonkurenční ceny, poštovné a dovoz ZDARMA!
shop.spotrebice.cz

Aspen.PR
Specialista na PR a marketing segmentu spotřebičů a bydlení. Efektní a efektivní komunikace pro váš produkt.
www.aspen.pr/cs/

Rentpoint
Autopůjčovna s nejširší nabídkou nabídkou vozů na trhu.
www.rentpoint.cz


Mixér

IKONKA.jpg

Grilujeme ovoce 22.07.2009

Ovoce je ke grilování ideální. Vyberte si plody, které vám chutnají a pusťte se do toho. Výsledek můžete využít jako skvělý moučník, přílohu nebo třeba jen jako malou chuťovku. Grilované ovoce milují hlavně děti, ale i vy se budete olizovat až za ušima.


Nejen zakázané ovoce chutná nejlépe
Ovoce je v zásadě tvořeno ze dvou základních ingrediencí, vody a přírodních cukrů. Grilováním se část vody odpaří a díky tomu je chuť ovoce GrilováníOtevřít galerii »intenzivnější. Přírodní cukry pak pod vlivem žáru karamelizují a vznikne tak mňamka která na vašich chuťových buňkách rozehraje labužnický koncert. Než hodíte vybrané plody na gril, rozkrájejte je s ohledem na jejich tvar. Banány překrojte napůl nejprve příčně a potom podélně, z jablek a hrušek udělejte měsíčky a z nektarinek, broskví, citrónů a pomerančů plátky. Většinu ovoce nemusíte zbavovat slupky, pomůže vám jej při přípravě udržet pohromadě.

Grilovat můžete jen na oleji, ale vhodná marináda chuť ovoce podpoří a zvýrazní. Klasikou jsou různé zálivky s přísadou medu. Hodí se i skořice, vanilka, hřebíček, ale i muškátový oříšek nebo nové koření. Pokud se vám do přípravy marinády nechce, stačí vzít misku studené vody, přidat trochu koření podle chuti a ovoce v ní asi půl hodiny máčet. Tím, že se nasákne vodou, pak bude po úpravě šťavnatější. Lžička citónové šťávy vám zajistí, že si ovoce udrží výraznou barvu.

Mile překvapeni budete i tehdy, když naložíte ovoce do alkoholu. Ovšem opatrně, pokud vám ukápne do ohniště, z uhlíků se stane plamen a grilování se rázem změní ve flambování, což není cílem:o) Zkuste třeba banán v trošce whiskey a pár lžících medu. Zajímavého chuťového výsledku docílíte, použijete-li česnek. Smíchejte dva prolisované stroužky se dvěma lžícemi medu, zakápněte trochou citrónu a marinujte v kašičce plátky ananasu. Popusťte uzdu fantazii a zkoušejte různé směsi.

Zapalte ohně, ohřejte kameny
GrilováníOtevřít galerii »A jdeme s ovocem na gril. Ve většině případů je lepší grilovat na olivovém oleji, tentokrát ho ale nechte ve spíži, Jeho specifická chuť se sladkým ovocem příliš neladí. Zvolte raději olej slunečnicový. Důležitým krokem je předchozí příprava grilu. Chuť ovoce nedokáže nic zkazit spolehlivěji než zbytky masa z minulého grilování. Před rozehřátím tedy gril pořádně otřete. Jak poznat, že je gril správně rozehřátý? Traduje se osvědčená rada – pokud ve výšce deseti centimetrů nad ohněm udržíte ruku pět až šest vteřin, teplota je ideální.

Takzvané tvrdé ovoce grilujte klidně přímo na olejem potřeném roštu, měkkčí druhy je lepší podložit alobalem. Zachytíte tak i unikající ovocnou šťávu. Při grilovačce potírejte plody olejem nebo rozehřátým máslem. V každém případě vybírejte čerstvé a zdravé plody, které jsou lehounce nedozrálé.

 Alobal využijete i při přípravě Ovocného dárečku. Na jednu porci budete potřebovat banán, několik malin a jahod (klidně i okapané z kompotu), cukr, skořici, limetkovou nebo pomerančovou šťávu, rum a máslo. Připravte si vhodně velký alobalový obdélníček, položte na něj oloupaný a rozpůlený banán pokapaný citrusovou šťávou a kolem rozmístěte jahody a maliny. Ty zalijte trochou rumu a posypte trochou cukru a skořice (nebo poslední dvě ingredience nahraďte vanilkovým cukrem). Úplně navrch přidejte kousek másla a z alobalu vyrobte úhledný balíček, který položte na gril. Při umisťování si ohlídejte, ať jsou okraje alobalu navrch, aby z balíčku nevytékala uvolňující se šťáva. Po pěti minutách dárečky sundejte a můžete podávat.

Přejeme vám dobrou chuť!

Autor: Zuzana Fuxová
Foto: Sxc.hu Grilování Jehněčí špízy Krkovička z grilu OBH Nordica Raclette gril Ovocný dáreček Pstruzi Raclette Tefal Ryby na grilu Zeleninovomasové špízy Grilované kuře na žampionech Vodní gril

Související články


Kategorie


RSS Tisk stránky


zpět

Nenechte si ujít