Reklama
Doporučujeme

Spotřebiče Karma Design za skvělé ceny
Nabízíme vestavby Karma Design za bezkonkurenční ceny, poštovné a dovoz ZDARMA!
shop.spotrebice.cz

Aspen.PR
Specialista na PR a marketing segmentu spotřebičů a bydlení. Efektní a efektivní komunikace pro váš produkt.
www.aspen.pr/cs/

Rentpoint
Autopůjčovna s nejširší nabídkou nabídkou vozů na trhu.
www.rentpoint.cz


Mixér

ikona.jpg

Grilujeme zeleninu 15.07.2009

Grilovací sezóna je v plném proudu a žádný zahradní gril nezahálí. Čerstvě propečené maso z grilu je sice lahůdka (zvlášť pokud jste využili recepty z minulých dílů našeho seriálu:-), ale i tak se může stát , že se vám přejí. Jestli vaše chuťové buňky volají: „Chce to změnu!“, je ten pravý čas připsat na menu příští grillparty také zeleninu. Uvidíte, že zláká i zapřisáhlé masožravce.


Zeleniny není nikdy dost
Zelenina by měla tvořit značnou část našeho jídelníčku. Spolu s ovocem bychom si ji měli dopřát alespoň v pěti porcích denně. Nejlepší a na
vitamíny nejbohatší je samozřejmě v čerstvém stavu, ale i ta grilovaná vám spíš prospěje, než uškodí. Nemluvě o tom, že za tuhle volbu vás
pochválí i vaše domácí váha. A které druhy zeleniny jsou ke grilování nejvhodnější?

Klasikou jsou brambory, nejlépe chutnají nové, nakrájené asi na centimetrové plátky. Nemusíte je ani loupat. Když jsou téměř hotové, pomažte je směsí GrilováníOtevřít galerii »olivového oleje s utřeným česnekem, bazalkou a pepřem a solí. Pak ještě krustičku nechte na grilu pár minut zatvrdnout, ať pěkně křupe. Další dobrotou, které se máloco rovná, je grilovaná kukuřice. Omyté klasy grilujte asi patnáct minut. Pak je osolte a potřete máslem. Chutnají jak samotné, tak jako příloha k masu. Máte rádi plněné papriky s rýží? Fajn, naučíme vás jejich grilovací variantu. Stačí rozkrojit červenou nebo žlutou papriku na dvě půlky, vydlabat semínka a místo nich vzniklé mističky naplnit kousky hermelínu nebo balkánu. Pak sýr posypte trochou mleté červené papriky a grilujte, dokud
se sýr nerozpustí.

Pro mlsné jazýčky
Abychom chuť grilované zeleniny zvýraznili, podáváme ji buď jako přílohu k masu, nebo s různými omáčkami či dipy, které ji dochutí. Výbroným doplňkem jsou různé dipy jogurtové. Zkuste třeba následující: do mísy nalijte dva bílé jogurty a přidejte po dvou lžičkách olivového oleje, hořčice, vinného octa, nasekané pažitky a petrželky a podle chuti prolisovaný česnek. Dolaďte solí a pepřem podle libosti a podávejte v misce, do které si můžete kousky ogrilované zeleniny namáčet. Zeleninu můžete také marinovat, experimentujte a nakládejte ji do marinád z olivového oleje, kečupu, hořčice, různých bylinek, sojové omáčky, citronové či limetkové šťávy...jistě vás napadnou i další přísady.

GrilováníOtevřít galerii »Výborným způsobem, jak zeleninu dochutit, je připravovat ji společně s houbami. Trochu složitější recept na grilovanou zeleninu se žampiony, který se vám ale určitě vyplatí vyzkoušet, najdete na serveru Apetito. Houby můžeme připravit i samotné, nejjednodušeji potřené trochou citronové šťávy se solí a pepřem. Před grilováním je samozřejmě očistíme a zbavíme nohy a vnitřku . Experimentátoři mohou krátce před koncem grilování kápnout dovnitř kloboučku trochu vodky.

Je libo nášup?
Zkuste také plněnou cibuli v alobalu. Čtyři velké cibule oloupejte, zbavte vršku a vydlabejte. Pak si připravte dvě střední rajčata. Nařízněte jejich slupku a nechte přejít varem ve vodě. Pak odstraňte zrníčka, nakrájejte rajčata na kostky a přidejte polovinu cibule, kterou jste vydlabali, nakrájenou na kostičky. Přidejte pár prolisovaných stroužků česneku a nakrájený sýr s výraznější chutí. Směs dochuťte solí, pepřem a červenou paprikou. Naplňte jí vydlabané cibule, přiklopte odkrojeným vrškem a zabalené v alobalu grilujte zhruba půl hodiny.

Ke grilování se hodí také cukety, patizony, lilky, rajčata, lusky nebo kedlubny. Záleží jen na vaší chuti a fantazii, protože grilovat můžete opravdu téměř všechny druhy. Nezapomeňte také na zeleninové saláty, které jako příloha k masu celé jídlo značně odlehčí. Můžete se těšit na díl, který přípravě salátů věnujeme, příště však spolu budeme grilovat sladké ovoce.

Autor: Zuzana Fuxová
Foto: Sxc.hu
www.aspen.pr
Grilování Jehněčí špízy Krkovička z grilu OBH Nordica Raclette gril Ovoce Ovoce Ovocný dáreček Pstruzi Raclette Tefal Ryby na grilu Grilované kuře na žampionech Vodní gril

Související články


Kategorie


RSS Tisk stránky


zpět

Nenechte si ujít