Reklama
Doporučujeme

Spotřebiče Karma Design za skvělé ceny
Nabízíme vestavby Karma Design za bezkonkurenční ceny, poštovné a dovoz ZDARMA!
shop.spotrebice.cz

Aspen.PR
Specialista na PR a marketing segmentu spotřebičů a bydlení. Efektní a efektivní komunikace pro váš produkt.
www.aspen.pr/cs/

Rentpoint
Autopůjčovna s nejširší nabídkou nabídkou vozů na trhu.
www.rentpoint.cz


Mixér

2324427520.jpg

Hrajeme si s ananasem 08.06.2009

Šiškovaté jablko – pineapple – tak nazvali španělští dobyvatelé toto vynikající tropické ovoce právě podle podobnosti s borovými šiškami a současně šťavnatosti, jako mají jablka. Naše pojmenování – ananas – pochází přímo od indiánů. Co vše nám ananas nabízí a jak si ho vypěstovat doma? To vše se dozvíte v dnešním Hraní.


Cestou necestou, mořem nemořem…

Ananas pochází z jižní Brazílie a Paraguaye. Odtud ho rozšířili nejdříve Indiáni po Jižní a Střední Americe, poté Kryštof Kolumbus, který ho přivezl z ostrova Guadalupe do Španělska královně Izabele Kastilské. Dnes ho díky španělským lodním výpravám tehdejších časů můžeme najít ve všech tropických (a některých subtropických) zemích.

Abeceda ananasu

A – jako Ananas (jak jinak). Obsahuje kromě biotinu a vitaminu B12 a E všechny vitaminy a 16 různých minerálních látek a stopových prvků
N – jako Nachlazení. Ananas rozpouští a uvolňuje hleny, proto kloktání ananasovou šťávou mírní bolesti v krku.
A – jako Aminokyseliny. Ananas obsahuje velké množství bromelinu, což je enzym, který štěpí bílkoviny na aminokyseliny. Velmi vhodný je tedy při dietě. Bromelin zlepšuje prokrvování, snižuje tlak a odvádí z organismu škodlivé látky. Také působí protizánětlivě, uvolňuje svalové křeče, pomáhá při trombóze a infekcích močového ústrojí.
N – jako Nechutenství. Pokud vás trápí nechutenství či nedostatek žaludečních šťáv, je vhodné si před každým jídlem dát plátek ananasu.
A – jako Afrodiziakum. Tady zřejmě není třeba dalšího komentáře. :)
S – jako Sluníčko. Ananas pomáhá při slunečním úžehu. Používá se také pro zesvětlení pigmentových skvrn, a to potíráním ananasovou šťávou na vatovém polštářku.

Tropy neplechu nenatropí

Pokud ve vás dřímá srdce zahradníka, můžete si vypěstovat svůj vlastní ananas. Není třeba se hnát pro rostlinku ananasovníku do místního zahradnictví. Stačí když si jako vždy vyberete v obchodě pěkný kvalitní plod, jenom tentokrát věnujete více pozornosti horní listové růžici, aby byla pěkně zelená a co nejdelší. Tu potom odřízněte a zbavte zbytků dužiny, protože by mohlo dojít k zahnívání či napadení plísní. Řeznou ránu následně zasypejte dřevěným nebo živočišným uhlím a nechte alespoň tři dny zaschnout na teplém suchém místě. Poté vložíme trs do sklenice s vodou, kde ho necháme zakořenit. A můžeme sázet. Někdy je vhodné odstranit spodní listy právě kvůli zahnívání. Substrát smícháme s pískem v poměru 1:1 a sázíme do hloubky 4–5 cm. Řádně upěchujeme, dáme na suché teplé místo a už jen čekáme. (Doslova) plod naší práce se totiž dostaví až za rok a více. Ale i přesto to čekání za to stojí.

A aby vám čekání lépe ubíhalo, můžete zatím své chuťové buňky navnadit následujícími recepty. Dobrou chuť!

Grilovaný ananas

1 čerstvý ananas, oloupaný a nakrájený na centimetrové plátky, 1 šálek rumu, máslo, 1/4 šálku cukru, 1 vanilkový lusk, smetana ke šlehání, 1/2 šálku čerstvých (nebo rozmrazených) borůvek

Jak na to?
Na malé pánvi smíchejte rum, máslo a cukr. Vařte na mírném ohni za stálého míchání, dokud se cukr nerozpustí a směs mírně zhoustne (asi 10 minut). Poté ušlehejte šlehačku s troškou cukru. Vanilkový lusk rozřízněte podélně a ostrým nožem oddělte semínka, která vmíchejte do šlehačky. Na rozpáleném grilu ogrilujte plátky ananasu za častého potírání hustou směsí cukru, másla a rumu. Grilujte do zhnědnutí, 2 až 3 minuty z každé strany. Hotový ananas dejte na talíř a na každý kousek přidejte vanilkovou šlehačku. Posypte borůvkami a ihned podávejte.

Kuřecí prsíčka na ananasu

kuřecí prsa, med, kečup, hořčice, sójová omáčka, worchestrová omáčka, tymián, rozmarýn, sůl, pepř, ananas (kompotovaný), pórek, paprika, mrkev, olej, citrónová šťáva

Jak na to?
Maso nakrájíme na tenké nudličky, osolíme, opepříme smícháme s 2 lžícemi medu, 1 lžící kečupu, 1/2 lžící hořčice, trochou sójové a worchestrové omáčky, zakápneme olivovým olejem a necháme rychle zatáhnout na pánvi. Přidáme trochu tymiánu a rozmarýnu, zakápneme citrónem, podlijeme trochou ananasové šťávy a necháme pod pokličkou dusit. Mezitím na druhé pánvi na troše oleje orestujeme na tenká kolečka nakrájenou jednu mrkev, trochu také nadrobno nakrájené papriky a půl plechovky ananasu, přidáme 1/2 lžíce medu, špetku rozmarýnu a tymiánu a zakápneme citrónem. Když je maso měkké, smícháme s orestovanou zeleninou, můžeme přidat trochu kečupu, aby se vytvořilo více omáčky.

Ananasové toasty

6 plátků toastového chleba, máslo, 6 plátků šunky, 6 plátků ananasu, 6 plátků eidamského sýra, trochu sladké papriky a zelená petržel

Jak na to?
Plátky chleba potřeme máslem a dáme plátek šunky. Na ni dáme plátek ananasu, který zakryjeme plátkem sýra. Chlebíčky dáme na plech, vložíme do horké trouby a opékáme, než se sýr roztaví (4–6 minut). Hotové toasty posypeme paprikou a ozdobíme petrželkou.

Autor: Eliška Počarovská
Foto: Dieleichtemuh.at

Související články


Kategorie


RSS Tisk stránky


zpět

Nenechte si ujít