Reklama
Doporučujeme

Spotřebiče Karma Design za skvělé ceny
Nabízíme vestavby Karma Design za bezkonkurenční ceny, poštovné a dovoz ZDARMA!
shop.spotrebice.cz

Aspen.PR
Specialista na PR a marketing segmentu spotřebičů a bydlení. Efektní a efektivní komunikace pro váš produkt.
www.aspen.pr/cs/

Rentpoint
Autopůjčovna s nejširší nabídkou nabídkou vozů na trhu.
www.rentpoint.cz


Mixér

erpfi.jpg

Hrajeme si s bramborami 22.06.2009

Ačkoliv jsou brambory považovány za zcela obyčejnou plodinu, jejich minulost je docela pestrá. Brambory pochází z Peru a jsou staré asi 6 tisíc let. Používaly se jako lék i jako afrodiziakum. V kultuře Inků dokonce existovala „bramborová božstva“. Odtud je pak Španělé dovezli do Evropy, kde se šířily dál.


Zpočátku však nebyly přijímány zrovna s nadšením. Byly považovány za pohanskou a nekřesťanskou plodinu, jelikož o nich nebyla zmínka v Bibli. A tak je pěstovaly aspoň jako exotickou květinu v klášterních zahradách. Za vlády Marie Terezie bylo dovezeno značné množství brambor z Pruska a podle Branibor jim lidé začali říkat “brambury”. A k dnešnímu názvu to už byl pak jen kousek.

Darované bramboře na bobule nehleď…

… byla zřejmě první myšlenka přítele sira Francise Draka, když poprvé léta páně 1586 pozřel „bramboru“. Sir mu totiž poslal několik brambor, aby je vysázel. Jenže místo podzemních hlíz mu byly přichystány nadzemní zelené bobule – smažené na másle a sypané cukrem a skořicí. Chuťový výsledek si asi umíte představit.

B jako bomba plná vitamínů

Brambory provází mnoho předsudků o vysoké kalorické hodnotě. To může být samozřejmě pravda v bramborách alias hranolkách či bramborových lupínkách. Vařené nebo pečené jsou však při dietě vhodné, pokud jich tedy nehodláte sníst kilo na posezení. Brambory obsahují velké množství vitaminu C, B a kyselinu listovou a také stopové prvky, jako je např. draslík, hořčík, zinek, vápník, fosfor, železo, fluor, sodík, chrom a další.


Nemusíte však být zrovna na dietě, abyste byli milovníky brambor. Jsou vynikající na všechny možné způsoby. A některé z nich vám právě přinášíme. Takže až přijdete po celém odpoledni stráveném v chladném počasí venku s drakem v ruce, můžete si tuto podzimní atmosféru doplnit krásně voňavými bramborovými pochoutkami. Přejeme dobrou chuť.

Bramborové bochánky

1 kg pěkných brambor střední velikosti, olivový olej, 20 snítek tymiánu, sůl

Jak na to?
Do hrnce se studenou vodou dáme pečlivě omyté brambory ve slupce a prudce vaříme asi dvacet minut. Slijeme a necháme trochu vychladnout, poté naklademe na plech a pomocí šťouchadla hezky zploštíme, aby popraskaly, ale držely ještě tvar. Troubu předehřejeme na 200 °C. Brambory zakapeme olejem a vložíme na dvacet minut do trouby. Poté je obrátíme, položíme na každou snítku tymiánu, zakápneme zbylým olejem a pečeme ještě dvacet až třicet minut, až budou zlaté a křupavé. Osolíme. Pro mlsné jazýčky je možná variace se slaninou, kterou klademe na už obrácenou bramboru.

Zapékaný mexický hrnec

5 větších brambor, 1 plechovka červených fazolí, 1 cibule, 2 rajčata, anglická slanina, kelímek zakysané smetany, česnek, sůl, mletá paprika (pálivost dle chuti), olej, strouhaný sýr

Jak na to?
Oloupané brambory nakrájíme na čtvrtky a uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Zatímco se budou vařit, orestujeme nadrobno nakrájenou slaninu a na "vysmaženém" tuku opečeme tenké plátky cibule. Brambory smícháme s cibulí, okapanými fazolemi a měsíčky rajčat a vložíme do zapékací misky. Ze smetany, prolisovaného česneku, papriky a soli umícháme krém, který trochu zředíme nálevem z fazolí. Nalijeme na bramborovou směs a bohatě posypeme sýrem. Zapékáme v předehřáté troubě asi 20 minut.

Autor: Eliška Počarovská
Foto: Erpfi.at

Související články


Kategorie


RSS Tisk stránky


zpět

Nenechte si ujít