Reklama
Doporučujeme

Spotřebiče Karma Design za skvělé ceny
Nabízíme vestavby Karma Design za bezkonkurenční ceny, poštovné a dovoz ZDARMA!
shop.spotrebice.cz

Aspen.PR
Specialista na PR a marketing segmentu spotřebičů a bydlení. Efektní a efektivní komunikace pro váš produkt.
www.aspen.pr/cs/

Rentpoint
Autopůjčovna s nejširší nabídkou nabídkou vozů na trhu.
www.rentpoint.cz


Mixér

tea_with_mint-ikon.jpg

Hrajeme si s čajem 13.11.2008

Svatý Martin nám přinesl závěje sněhu. Co jiného může udělat dětem v tomto období větší radost? Je čas koulování, sáňkování a stavění sněhuláků, ty zdatnější čekají lyže či snowboard. Ale po celém dni stráveném na svahu snad každý uvítá hrníček horkého čaje na zahřátí.


Odkud k nám čaj přišel a jaké známe druhy? Čím je pro nás prospěšný? Právě o tom bude dnešní Hraní.

Kde se vzal, tu se vzal

O původu čaje koluje několik legend. Čínská legenda praví, že čaj objevil Božský oráč, Šen – mung, okolo roku 3000 před n. l., když mu spadlo několik lístků do vody, kterou vařil pod čajovníkem. Japonská legenda však praví, že čajovník vznikl díky indickému mnichu Bódhidharmovi, který celých devět let meditoval, ale v osudný den na něj přišel spánek. Aby se mu to již víckrát nestalo, odřízl si oční víčka a ty zahodil. Na tomto místě pak vyrostl první čajovník, jakožto rostlina zahánějící spánek. Ať tak či tak, jedno je jisté. Čajovník si získal mnoho příznivců a velmi rychle se rozšiřoval do celého světa. Podle dobových záznamů dorazil první náklad čínského čaje do Amsterodamu v roce 1606.

V čaji můžeme najít tanin, kofein, silice, pektin, vitaminy C, B1, B2, D a vitamin K. Čaj povzbuzuje nervovou soustavu a metabolismus, snižuje únavu a zpomaluje stárnutí. Také příznivě ovlivňuje činnost ledvin, snižuje hladinu cholesterolu a doporučuje se při nízkém tlaku.

Čajová násobilka aneb jak dělíme čaje

Podle zpracování čaje rozdělujeme čaj na zelený, oolong a čaj černý. Ve skutečnosti zde však nedochází k fermentaci, jak se mnozí domnívají, ale k oxidaci. Nejedná se tedy o různé druhy čajovníku, čajovník je pouze jeden, odlišnost je v míře oxidace. Různých druhů čajů existuje snad nekonečně mnoho, ale rostliny-čajovníky většina pěstitelů rozeznává pouze tři: čínský, assámský a kambodžský.

Co se týká spotřeby čaje, patří prvenství Velké Británii. Zřejmě to nebude jen díky jejich čaji o páté, protože na jednoho člověka připadá 1355 šálků ročně. V České republice je to pouhopouhých šest gramů na osobu ročně. Tak abychom ten rozdíl alespoň třošku setřeli, pojďme si dát šálek čaje. Tady máte inspiraci.

Vánoční čaj

1/2 šálku medu, 6 hřebíčků, 1 skořice (asi 5 cm), 2 citrony, 2 sáčky černého čaje, 1 pomeranč, 2 šálky pomerančového džusu, voda, cukr

Jak na to?
Do hrnce dáme med, skořici a hřebíček. Zalijeme jedním a půl šálku vody, vaříme 5 minut. Zvlášť uvaříme černý čaj, přidáme do něj pomerančovou šťávu a vylisované citrony. Poté přidáme vývar ze skořice, medu a hřebíčku. Oloupaný, na malé kostičky nakrájený pomeranč přidáme do čaje a dle chuti přidáme cukr.

Zázvorový čaj

1 lžíce strouhaného čerstvého zázvoru, 1 lžíce medu, šťava z citronu dle chuti, 1/2 litru vody

Jak na to?
Čerstvý zázvor oloupeme a nastrouháme na jemno nebo nakrájíme na plátky. Dáme do hrnku a zalijeme horkou vodou. Necháme chvilku louhovat (přikryjeme) a pak přidáme med dle chuti a citronovou šťávu.



Autor: Eliška Počarovská / Pod pokličkou
Foto: Twiningsusa.com, Sxc.hu

Související články


Kategorie


RSS Tisk stránky


zpět

Nenechte si ujít