Reklama
Doporučujeme

Spotřebiče Karma Design za skvělé ceny
Nabízíme vestavby Karma Design za bezkonkurenční ceny, poštovné a dovoz ZDARMA!
shop.spotrebice.cz

Aspen.PR
Specialista na PR a marketing segmentu spotřebičů a bydlení. Efektní a efektivní komunikace pro váš produkt.
www.aspen.pr/cs/

Rentpoint
Autopůjčovna s nejširší nabídkou nabídkou vozů na trhu.
www.rentpoint.cz


Mixér

ikon-cesnek.jpg

Hrajeme si s česnekem 18.03.2008

„Kdo nemá česnek a cibuli pod postelí, bývá často nemocný," praví české přísloví. Své o tom vědí i upíři, kteří se – jakožto živí mrtví – česneku zdaleka vyhýbají. A mají se skutečně čeho bát, česnek je totiž takový koncentrát zdraví prospěšných látek.


Česnek pochází ze stepí v oblasti střední Asie, odkud se rozšířil do dalších zemí. Na příklad v Řecku symbolizoval česnek sílu a atleti před závody česnek žvýkali, aby zvýšili své šance na vítězství. V Římě zas symbolizoval odvahu, proto jím byly náležitě „přikrmováni“ vojáci. Česnek byl ve velkém konzumován také ve starověkém Egyptě při stavbě pyramid.

Co nám česnek nabízí

Jak už jsme zmínili na začátku, česnek je opravdu plný vitaminů a minerálů. Někteří lidoví léčitelé jej považují téměř za zázračnou poživatinu. Pravdou je, že česnek obsahuje přírodní antibiotika, také vitaminy C, B, A a E, glycidy, proteiny i vlákninu. Uvolňuje ucpaný nos, pomáhá při chřipce a nachlazení, zlepšuje stav mozkových tepen a prokrvení mozku, povzbuzuje paměť. Česnek také upravuje krevní tlak, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, podporuje činnost žaludku a střev, pomáhá rozpouštět písek v močových cestách a tak bychom mohli pokračovat do nekonečna.
Česnek
Jako hlavní nevýhodu však musíme uvést také typický zápach z úst po jeho požití. Ale i přesto pozitiva převažují. A kdyby měl váš drahý k tomuto zápachu nějakou připomínku, zacpěte mu ústa a nejlépe rovnou stroužkem česneku. Pak se můžete líbat bez omezení.


Česneková bageta

75 g hlávkového salátu, 2 rajčata, 150 ml kysané smetany, 2 lžíce měkkého tvarohu, špetka bílého pepře, svazek petrželky, 4 lžíce másla, bageta, špetka cayenského pepře, 2 stroužky česneku

Jak na to?
Salát očistíme, opereme a osušíme. Několik listů odložíme, ostatní nasekáme na drobno. Omyjeme rajčata a nakrájíme na kostičky. Utřeme tvaroh se zakysanou smetanou, přidáme salát a rajčata. Dip dochutíme solí a bílým pepřem a necháme vychladit. Petrželku opereme a nadrobno posekáme. Umícháme s máslem, solí a cayenským pepřem do pěny. Bagetu rozkrájíme na 12 plátků, které potřeme petrželkovým máslem. Oloupaný česnek pokrájíme na velmi tenké plátky. Bagetu poklademe česnekem a zapékáme v předehřáté troubě asi 10 minut. Bagetu podáváme s tvarohovým dipem a ozdobíme lístky salátu.


Česneková polévka v chlebu

1 kostka bujónu, 1 cibule, 2 vejce, 1 lžíce oleje, 4 stroužky česneku a zelená česneková nať, kulatý bochník chleba, polévkové koření, sůl

Jak na to?
Na oleji osmažíme pokrájenou cibuli a najemno posekaný česnek. Zalijeme litrem vody, přivedeme k varu a přidáme masový bujón. Polévku osolíme, přidáme polévkové koření a vmícháme rozšlehaná vejce. Povaříme. Připravíme si misku z chleba. Vršek skrojíme jako pokličku a vydlabeme větší část chlebové střídky. Do vzniklé prohlubně lijeme polévku. Servírujeme na polévkovém talíři.


Autor: Eliška Počarovská / Pod pokličkou
Foto: Sxc.hu

Související články


Kategorie


RSS Tisk stránky


zpět

Nenechte si ujít