Reklama
Doporučujeme

Spotřebiče Karma Design za skvělé ceny
Nabízíme vestavby Karma Design za bezkonkurenční ceny, poštovné a dovoz ZDARMA!
shop.spotrebice.cz

Aspen.PR
Specialista na PR a marketing segmentu spotřebičů a bydlení. Efektní a efektivní komunikace pro váš produkt.
www.aspen.pr/cs/

Rentpoint
Autopůjčovna s nejširší nabídkou nabídkou vozů na trhu.
www.rentpoint.cz


Mixér

ikonka-coko.jpg

Hrajeme si s čokoládou 21.09.2009

Také k smrti milujete belgické pralinky, čokoládové tyčinky, horkou čokoládu nebo naopak čokoládu ledovou? Nebo jen rádi uždibujete z tabulky hořké, mléčné, či bílé? Ať už jste milovníkem čokolády na jakýkoliv způsob, dnešní hraní je určeno právě vám.


Milovníci čokolády nejsou pouze současnou módou, existují již dlouhá staletí. Také si své pochoutky náležitě cenily. Kakaové boby používali jako platidlo a za deset těchto bobů jste mohli dostat králíka. A nebo prostitutku. A to se vyplatí!

I papež podlehl, mniši zajásali

Na počátku všeho stál hořký nápoj, který sám Kolumbus označil jako břečku, nicméně jako kuriozitu pár bobů do Evropy přivezl. Poté, co jeptišky přidaly třtinový cukr, se stal z nápoje hit. Dokonce i papež Pius V. podlehl a prohlásil, že pitím čokolády se neporušuje půst. Samozřejmě k radosti všech mnichů.

Ještě před dvěma sty lety byla čokoláda k dostání pouze v lékárnách jako prostředek prodlužující život, probouzející vášně a pročišťující krev. Díkybohu za dnešní supermarkety.

Miluju bublinky…

Pokud se vám zdá, že čokoládu opravdu milujete, nejste daleko od pravdy. Čokoláda totiž obsahuje fenyletylamin, což je stejná látka, kterou tělo vyrábí ve stavu zamilovanosti. Také anandamin – další látka obsažená v čokoládě – je vcelku zábavná: stimuluje stejná centra v mozku jako marihuana. A pokud vám někdo tvrdí, že nemáte jíst čokoládu, že je návyková, můžete ho odpálkovat slovy americké spisovatelky Lindy Henly: „Závislost na čokoládě není nebezpečná, člověk totiž neotupí a nezpitomí, čokoládu nemusíme pašovat přes hranice a i její držení za účelem prodeje je zcela legální.“

Tak se netrapte výčitkami a dejte si nějakou čokoládovou dobrotu.

Banán v čokoládě s pistáciemi

100 g mléčné čokoládové polevy v sáčku, 4 banány, 100 g vyloupaných nesolených pistácií, 80 g kandovaných třešní

Jak na to?
Polevu rozpustíme ve vodní lázni. Banány oloupeme a nakrájíme na silnější kolečka, která rozdělíme do misek. Přelijeme rozehřátou polevou, posypeme nahrubo nasekanými pistáciemi a nakonec přidáme na kousky nakrájené kandované třešně.

Čokoládovo-oříškový fondán

400 g čokolády na vaření, 200 ml slazeného kondenzovaného mléka, 2 lžičky vanilkové esence, 30 g másla, 75 g vlašských ořechů, 75 g lískových oříšků

Jak na to?
Čokoládu rozlámeme na kousky a dáme do hrnce. Přilijeme kondenzované mléko, přidáme máslo a za stálého míchání necháme na mírném plameni rozpustit. Do hladké hmoty přidáme nahrubo nasekané ořechy a vanilkovou esenci. Formu na srnčí hřbet vymažeme máslem a vlijeme do ní směs. Fondán necháme v lednici, dokud neztuhne. Před podáváním jej krájíme na kostky.



Autor: Eliška Počarovská / Pod pokličkou
Foto: Sxc.hu, Chocolatetradingco.com

Související články


Kategorie


RSS Tisk stránky


zpět

Nenechte si ujít