Reklama
Doporučujeme

Spotřebiče Karma Design za skvělé ceny
Nabízíme vestavby Karma Design za bezkonkurenční ceny, poštovné a dovoz ZDARMA!
shop.spotrebice.cz

Aspen.PR
Specialista na PR a marketing segmentu spotřebičů a bydlení. Efektní a efektivní komunikace pro váš produkt.
www.aspen.pr/cs/

Rentpoint
Autopůjčovna s nejširší nabídkou nabídkou vozů na trhu.
www.rentpoint.cz


Mixér

ikon_jahly.jpg

Hrajeme si s jáhly 07.09.2009

Patříte mezi zastánce zdravé výživy? Tak v tom případě vás dnešní díl Hraní potěší, věnovat se budeme jáhlům. Opět nahlédneme do historie této obiloviny, podíváme se na vitaminy, které nabízí, a přidáme recepty pro dobrou chuť.


Jáhly zřejmě nejvíce proslavil pokrm zvaný jahelník, který je možné najít v nabídce vybraných kaváren a cukráren. Málokdo však už ví, že toto jídlo bylo ještě počátkem minulého století slavnostním štědrovečerním jídlem. Podával se také na svatebních hostinách. Proto až si přístě dáte jahelník v kavárně, můžete to pojmout jako svoji sváteční chvilku.

Zdravý přistěhovalec z východu

Jáhly jsou vyloupaná zrnka prosa obecného. Z Asie je do Evropy přinesly kočovné kmeny a podle dochovaných pramenů byly oblíbenou obilovinou našich předků – Slovanů. Pochopitelně: jedná se o levnou a zdravou potravu, která zasytí. Jáhly mají nejen vysoký obsah vitaminů a minerálů, ale i vlákniny. Vysoký podíl křemíku podporuje zachování zdravých zubů, nehtů a vlasů. Stará lidová moudrost doporučuje každé ráno žvýkat jednu kávovou lžičku syrového prosa a zapít ho vodou nebo čajem.
Jáhly
Vzhledem k výživné hodnotě jsou jáhly vhodné pro rekonvalescenty, děti či těžce pracující osoby. Zlepšují metabolismus, pomáhají při vyčerpání a doporučují se pro nemocné chudokrevností. Mají blahodárný vliv na žaludek, slinivku břišní a slezinu. A dobrá zpráva pro nemocné chorobou zvanou celiakie: jáhly patří mezi bezlepkové potraviny, a jsou tudíž ideální pro bezlepkovou dietu.

Jak jáhly správně připravit?

Jáhly nejdříve přebereme, propláchneme a na sítu několikrát přelijeme vařící vodou. Dáme vařit. Nejlepší poměř surovin pro vaření nebo dušení je 3 díly vody na 1 díl jáhel. Do vody přidáme trochu soli, i když jáhly upravujeme na sladko. V tom případě je můžeme vařit také v mléku. Vaříme je doměkka, tzn. minimálně půl hodiny, a poté je necháváme ještě v teple pod pokličkou dojít.

Přejeme dobrou chuť!


Mexické jáhly

100 g jáhel, 150 g rajčat, 2 stroužky česneku, půl cibule, 10 g mandlí, zázvor, mořská sůl, chilli koření, olivový olej

Jak na to?
Jáhly uvaříme v lehce osolené vodě. Cibuli pokrájíme nadrobno, česnek na plátky a vše zpěníme na olivovém oleji. Rajčata spaříme, oloupeme, pokrájíme na kostičky a přidáme k jáhlům. Vmícháme nadrobno pokrájené mandle, osolíme, ochutíme chilli kořením a špetkou zázvoru.


Jáhly s jablky

200 g jáhel, 5 jablek, 5 dcl sójového mléka, olivový olej, strouhaný kokos, 2 lžíce medu, sůl

Jak na to?
Spařené jáhly uvaříme v mírně osoleném sójovém mléku, pak přidáme strouhaná jablka, kokos, osladíme medem, vmícháme trochu olivového oleje, promícháme a můžeme podávat.


Houbové jáhly

200 g jáhel, 30 g sušených hub, 2 cibule, petrželová nať, 2 lžíce olivového oleje, kmín, sůl, čerstvé bylinky

Jak na to?
Jáhly spaříme a uvaříme v osolené vodě do měkka. Cibulku nakrajíme nadrobno a zpěníme na oleji, přidáme houby (které jsme předtím namočili), kmín, přilijeme trochu vody, podusíme, přidáme uvařené jáhly a ještě podusíme. Osolíme, přidáme posekané čerstvé bylinky (petrželku, pažitku, libeček – podle chuti a možností) a podáváme.


Jáhly se švestkami

250 g jáhel, 1/2 l mléka, sůl, 3 vejce, 4 lžíce cukru, citronová kůra, 2 dl smetany, 1 lžíce másla, 1 vanilkový cukr, švestky (či ovoce podle chuti)

Jak na to?
Jáhly se solí uvaříme v mléce na kaši. Necháme vychladnout, následně vmícháme 2 žloutky, cukr, trochu strouhané kůry, vanilkový cukr a sníh ze 2 bílků. Do vymazaného pekáče dáme polovinu kaše, poklademe poloviny švestek a zakryjeme druhou polovinou kaše. Povrch polijeme smetanou rozmíchanou s vajíčkem, poklademe vločky másla a zapékáme asi 40 minut.


Autor: Eliška Počarovská
Foto: Foodandspice.blogspot.com, Vurv.cz

Související články


Kategorie


RSS Tisk stránky


zpět

Nenechte si ujít