Reklama
Doporučujeme

Spotřebiče Karma Design za skvělé ceny
Nabízíme vestavby Karma Design za bezkonkurenční ceny, poštovné a dovoz ZDARMA!
shop.spotrebice.cz

Aspen.PR
Specialista na PR a marketing segmentu spotřebičů a bydlení. Efektní a efektivní komunikace pro váš produkt.
www.aspen.pr/cs/

Rentpoint
Autopůjčovna s nejširší nabídkou nabídkou vozů na trhu.
www.rentpoint.cz


Mixér

ikon-kure.jpg

Hrajeme si s kuřecím masem 12.10.2009

První zmínky o chování slepic se objevily v Sýrii asi 1500 let př. n. l. V minulosti hrály důležitou roli, protože byly často spojovány s božstvy. Například na Krétě byl kohout považován za průvodce boha slunce a byl vyobrazován na mincích, v Římě se zas kuřata používala při věštění budoucnost


Kuřecí maso obsahuje velké množství bílkovin a vitaminu B, stejně tak kuřecí játra, která obsahují zejména vitamin B12, který je stavebním prvkem pro tvorbu DNA. Kuřecí maso obsahuje zejména nenasycené mastné kyseliny, které nezvyšují hladinu cholesterolu v krvi, proto je tedy vhodné při dietách. Při výběru však dejte přednost masu z bio chovu, protože v mase průmyslově chovaných kuřat je možné najit zbytky antibiotik a růstových hormonů, které jsou jim podávány v krmivu.

Pravé či levé stehýnko aneb nechoďte spát se slepicemi

Kuřata určená k porážce v rychlovýkrmu nazýváme brojlery. Zřejmě je měl velmi v oblibě i generální tajemník KSČ Milouš Jakeš, který je zmínil ve svém slavném projevu v Červeném Hrádku z roku 1989 (ve kterém se mu je podařilo zaměnit za bojlery, které měl na mysli). Legraci si také užijí zákazníci jedné pařížské restaurace, ve které si musí vybrat, zda chtějí raději pravé, nebo levé stehýnko. Proč? Údajně proto, že slepice při spánku stojí na pravé noze, a proto je maso levého stehýnka mnohem jemnější (a dražší).

Už se vám sbíhají sliny na nějakou (dietní) dobrotu? Nechte se inspirovat našimi recepty. Dobrou chuť!
Sesamové kuře
Kuřecí nudličky s tofu

400 g kuřecích řízků, 1/3 hrnku sójové omáčky, 3 lžíce kečupu, 1 lžička strouhaného zázvoru, 2 zelené cibulky, 3 mrkve, 150 g žampionů, 1/2 hrnku nakrájeného tofu na kostičky, sůl, pepř

Jak na to?
Kuřecí řízky nakrájíme na nudličky. Cibulku nakrájíme nadrobno, mrkve na kolečka, žampiony na plátky a tofu na kostičky. Všechny přísady důkladně promícháme a vaříme v páře. Podáváme s rýží.


Těstovinový salát s kuřecím masem

400 g kuřecích prsou, 200 g těstovin, 1 pórek, 4 rajčata, 3 vejce uvařená natvrdo, svazek pažitky, sůl, pepř, 3 lžíce oleje
Zálivka: 180 g majonézy light (nebo nízkotučného jogurtu), 2-3 lžíce ostrého kečupu, 1/4 lžičky pepře, 2 stroužky česneku

Jak na to?
Kuřecí prsa naklepeme, osolíme, opepříme a nakrájíme na nudličky. Necháme zatáhnout na trošce oleje. Těstoviny uvaříme, pórek nakrájíme na tenká kolečka i se zelenou natí. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kousky. Na zálivku prošleháme majonézu s kečupem a pepřem a přidáme prolisovaný česnek. V míse promícháme všechny suroviny kromě vajec a pokapeme zálivkou. Salát opět lehce promícháme, obložíme dílky vajec a necháme 30 minut vychladit.


Autor: Eliška Počarovská / Pod pokličkou
Foto: Sxc.hu

Související články


Kategorie


RSS Tisk stránky


zpět

Nenechte si ujít