Reklama
Doporučujeme

Spotřebiče Karma Design za skvělé ceny
Nabízíme vestavby Karma Design za bezkonkurenční ceny, poštovné a dovoz ZDARMA!
shop.spotrebice.cz

Aspen.PR
Specialista na PR a marketing segmentu spotřebičů a bydlení. Efektní a efektivní komunikace pro váš produkt.
www.aspen.pr/cs/

Rentpoint
Autopůjčovna s nejširší nabídkou nabídkou vozů na trhu.
www.rentpoint.cz


Mixér

blueberries.jpg

Hrajeme si s lesními plody 27.05.2009

Také jste jako děti vždycky plakali, když zlá macecha vyhnala Marušku do lesa pro jahody? Až vás rodina po uvaření následujících receptů znovu vyžene pro lesní plody, nemusíte jít přesvědčovat dvanáct měsíčků. Stačí jen zajít na nejbližší trh nebo si udělat výlet do lesa a můžete opět kouzlit. Vítejte v dalším díle našeho Hraní, tentokrát zaměřeného na lesní plody.


Příběh zámku a podzámčí (vlastně borůvek a borůvčí)

Určitě nejúchvatněji ze všech lesních plodů působí borůvky, zejména pro dětskou fantazii. Jsou spojené s prázdninami, dobrodružstvím u babičky a dědečka, fialovou pusou a krásnou bezstarostností. Ale borůvky nabízí mnohem víc.

Tato zajímavá drobná rostlinka pochází z Přední Asie, odkud se rozšířila také do Evropy. U nás ji můžeme najít zejména v jehličnatých lesech. Borůvky jsou známé především jako vynikající pochoutka, ale málokdo ví o jejich léčebných účincích. V lidovém léčitelství se odvar z listů používá jako kloktadlo při zánětech dutiny ústní a horních cest dýchacích, obklady z odvaru zase při léčbě ekzémů, spálenin a dalších kožních problémů. Avšak průlom v bádání o účincích této rostlinky způsobili až piloti Královského britského letectva. Proč? Zlepšilo se jim noční vidění poté, co začali snídat borůvkový džem.

Zrak jako ostříž

Na základě výzkumů se borůvky začaly používat jako podpůrný prostředek při léčbě zrakových obtíží a cukrovky. V plodech borůvek jsou obsaženy anthokyany, což jsou přírodní barviva, která se v těle přetvářejí na rodopsin a následně na retinol – barvivo, které je nezbytné pro kvalitní zrakové vnímání. Obohacením krve o rodopsin a jeho následnou přeměnou na retinol obohacujeme i oční barvivo a tímto předcházíme šerosleposti, která je mimo jiné často spojená právě s cukrovkou. Borůvky se také používají pro snížení hladiny cholesterolu v krvi a na ucpané cévy.

Zapomeňte na Alzheimera

Ještě zajímavější výsledky má neurovědní laboratoř Tuftovy Univerzity v Bostonu. Vědci zde zjistili, že extrakt z plodů borůvky černé chrání mozek (především hipokampus) před oxidačním poškozením a současně zlepšuje paměťové funkce mozku. Polyfenoly obsažené v extraktu borůvek příznivě ovlivňují aktivity enzymů, které souvisejí s motorickými a kognitivními funkcemi mozku – myšlením, učením i pamětí. Vědci také zjistili, že podobně působí i extrakty z plodů jahodníku či morušovníku bílého.

Co tedy dodat? Snad jen, že borůvkám, resp. lesním plodům obecně, k dokonalosti nic nechybí. Jsou výborné a vašemu zdraví přinesou jen to nejlepší, zvlášť pokud mlsání spojíte s vycházkou do lesa. A až si ponesete domů svůj úlovek, vzpomeňte si na naše stránky a inspirujte se následujícími recepty. Dobrou chuť!


Babka s lesními plody

5 rohlíků, 400 g jablek, 3 vejce, 150 g cukru, skořice, vanilkový cukr, rozinky, máslo, oříšky, 200 g lesních plodů (borůvky, ostružiny, maliny, jahody), 3 dl mléka, k dochucení případně šlehačka, čokoláda či libovolný topping

Jak na to?
V mléce rozmícháme žloutky a 1/3 cukru, rohlíky nakrájené na kolečka namáčíme do mléka a klademe vedle sebe do vymazaných formiček. Čištěná nastrouhaná jablka smícháme s vanilkovým cukrem, ořechy, rozpuštěným máslem, skořicí a nakonec jemně zamícháme sníh z bílků. Rozdělíme do formiček a jako poslední vrstvu namočené rohlíky. Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova. Podáváme s teplým lesním ovocem a zdobíme podle fantazie.

Borůvkový koláč

250 g polohrubé mouky, 100 g krupicového cukru, 100 g másla, 1 lžička prášku do pečiva, 1/8 l mléka, 2 vejce, 500 g borůvek
Drobenka: 200 g polohrubé mouky, 80 g másla, 80 g krupicového cukru

Jak na to?
V míse utřeme máslo, cukr a žloutky do pěny. Přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva, mléko a nakonec vmícháme sníh z bílků.
Drobenka: na pánvičce rozehřejeme máslo a cukr, přisypeme mouku a mícháme, až se začne hmota drolit. Necháme vychladnout. Těsto vlijeme do vymazaného a moukou vysypaného pekáčku, posypeme borůvkami a drobenkou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 30 minut.

Vynikající lesní čaj

Listy a plody: borůvčí, jahodníku, ostružiníku, maliníku, citron nakrájený na plátky, (pro mlsné jazýčky) med

Jak na to?
Nasbíráme si lístky a plody z uvedených rostlinek, umyjeme je a vložíme do vroucí vody. Několik minut povaříme, poté odstavíme a necháme louhovat. Poté scedíme. Čaj je výborný jak teplý, tak studený, nejlépe s plátkem citronu. Děti čaj ocení s lžičkou medu.

Autor: Eliška Počarovská
Foto: justyouraveragejoggler.wordpress.com

Související články


Kategorie


RSS Tisk stránky


zpět

Nenechte si ujít