Reklama
Doporučujeme

Spotřebiče Karma Design za skvělé ceny
Nabízíme vestavby Karma Design za bezkonkurenční ceny, poštovné a dovoz ZDARMA!
shop.spotrebice.cz

Aspen.PR
Specialista na PR a marketing segmentu spotřebičů a bydlení. Efektní a efektivní komunikace pro váš produkt.
www.aspen.pr/cs/

Rentpoint
Autopůjčovna s nejširší nabídkou nabídkou vozů na trhu.
www.rentpoint.cz


Mixér

ikon-med.jpg

Hrajeme si s medem 17.08.2009

Med má v poslední době stále více fanoušků zejména díky medovníku, který se před časem objevil na českém trhu. Také jste propadli této pochoutce? Přezdívají vás přátelé Medvídek Pú pro vaši lásku k medu? Nemáte se za co stydět, spíš byste se měli pochválit, jak dobře děláte svému zdraví.


Med je totiž považován za jedno z nejúčinnějších přírodních antibiotik. Bez vedlejších účinků je schopen zničit velkou skupinu mikroorganismů a v minulosti se hojně využíval zejména pro léčbu horních cest dýchacích.

Med od A do Zet

Mnoho lidí sahá po medu, až když je choroba na cestě. Med je však nejlepší užívat jako prevenci. Stačí každé ráno lžička do čaje. Med totiž obsahuje všechny důležité vitaminy: A, C, některé z vitaminů skupiny B, vitaminy D, K, a také minerály jako vápník, draslík, hořčík, fosfor, sodík či železo. Najít v něm můžeme také mateří kašičku, pyl a éterické oleje.

Med posiluje imunitu, zlepšuje funkce vnitřních orgánů, používá se také při hojení poraněné kůže. To ocení zejména lidé, kteří se s nastávající zimou obávají rozpraskaných rtů: stačí je potřít vrstou medu a nechat působit. Med místo vydezinfikuje, kůži hydratuje a díky svému složení rty regeneruje. Proto se stále častěji využívá také v kosmetice. Med má však mnohostranné využití. Pomáhá při nespavosti a stresu, zlepšuje trávení a léčení žaludečních vředů, čistí a detoxikje tělo, regeneruje játra, čistí cévy a posiluje srdce.

Záměrně jsme v úvodu zmiňovali medovník, to abychom vás nalákali. Můžete si ho totiž udělat podle našeho receptu doma. Dobrou chuť.

Medovník

Krém: plechovka kondenzovaného slazeného mléka, 1 máslo, 1 vanilkový cukr
Těsto: 200 g másla, hrnek krystalového cukru, 4 lžíce medu, 4 vejce, lžička jedlé sody, mouka podle potřeby, aby se těsto dalo vyválet

Jak na to?
Všechny suroviny na těsto smícháme dohromady, mouku přidáváme, aby se těsto nelepilo. Rozválíme na 4 placky a dáme jednotlivě na pečící papír, pečeme v předehřáté troubě 3-4 minuty o teplotě cca 250 °C.

Výroba krému: uvaříme plechovku kondenzovaného mléka (plechovku vložíme do studené vody, dovedeme k varu a vaříme dvě hodiny, aby zkaramelizovala), necháme zchladnout, poté otevřeme a smícháme s máslem a vanilkovým cukrem. Vytvoříme hustý krém, kterým spojíme všechny placky těsta. Nemažeme až ke kraji, poslední vrstvu zakončíme krémem. Dort ze všech stran okrájíme, odkrojky rozdrolíme a posypeme vršek medovníku. Můžeme posypat také mletými ořechy. Necháme uležet v ledničce nejlépe 12 hodin.



Autor: Eliška Počarovská
Foto: Sxc.hu, Marlenka.cz

Související články


Kategorie


RSS Tisk stránky


zpět

Nenechte si ujít