Reklama
Doporučujeme

Spotřebiče Karma Design za skvělé ceny
Nabízíme vestavby Karma Design za bezkonkurenční ceny, poštovné a dovoz ZDARMA!
shop.spotrebice.cz

Aspen.PR
Specialista na PR a marketing segmentu spotřebičů a bydlení. Efektní a efektivní komunikace pro váš produkt.
www.aspen.pr/cs/

Rentpoint
Autopůjčovna s nejširší nabídkou nabídkou vozů na trhu.
www.rentpoint.cz


Mixér

ikonka_pohanka.jpg

Hrajeme si s pohankou 14.09.2009

Pohanka dlouho patřila mezi ne příliš známé obilniny. Nyní je však čím dál populárnější, a to nejen mezi striktními vyznavači zdravé výživy. Jaká byla pouť pohanky až na náš stůl a co všechno nám nabízí? To vše se dozvíte v dnešním Hraní.


Abychom vás však nemátli, je třeba uvést, že pohanka se mezi obilniny řadí jen podle způsobu využití. Botanicky však patří do čeledi rdesnovitých (Polygonaceae).

Tataři, pohani, pohanka

První nálezy semen pohanky pochází už z doby železné, kde ji nalezli při archeologických vykopávkách u Azovského moře. Původně však rostla v Himalájích, odkud se rozšířila do celého světa. V současné době se pěstuje nejvíce v Indii, Polsku, Japonsku či USA. Původ pohanky je možné také odvodit od jejího názvu v jiných státech: grečicha, tatar, tatarka. Názvy souvisí pravděpodobně s nájezdy Tatarů ve 13. století, kteří nosili pohanku zavěšenou v kožených vacích u koňských sedel. Podle původních obyvatel se jednalo o pohany, a proto se název ujal i pro obilninu.

Zázrak zvaný pohanka

Je až neuvěřitelné, kolik vitamínů a léčivých látek můžeme v pohance najít: nasycené i nenasycené mastné kyseliny, minerály, vitamíny i stopové prvky. Pohanka působí léčivě na cévy, zmírňuje obtíže spojené s křečovými žilami, léčí praskání žilek v oku či obličeji a zmírňuje krvácivost např. při střevních nádorech, žaludečních vředech a při silné menstruaci. Pohanka také snižuje hladinu cholesterolu v krvi, regeneruje jaterní buňky a pomáhá v nich odbourávat tuk. Při pravidelné konzumaci léči hemoroidy a je vhodná k detoxikaci organismu.


Připravujeme pohanku

S pohankou se můžete setkat v různých formách: jako pohankové kroupy, krupice, vločky, lámanka a vločky. Někdy je možné v obchodě vidět také pohankové těstoviny. Cenné látky pohanky však zůstanou jen při co nejšetrnějším zacházení. Pohanku tedy nevaříme, pouze ji vložíme do vroucí vody, přikryjeme, odstavíme a necháme asi 30 minut „pod peřinou“ dojít. Své využití si našly také pohankové slupky. Můžeme z nich udělat výborný čaj či je použít jako výplň do polštářů. Zde pomáhají zejména při různých blokacích páteře.

Ať už zvolíte pohanku v jakékoliv podobě, věřte, že vždy to bude velmi dobrá volba. A také volba chutná. Snad vám budou inspirací naše následující recepty. Dobrou chuť!

Pohankové karbanátky

150 g pohanky, polovina cibule, stroužek česneku, 2 vejce, hladká mouka, sůl, majoránka, pepř, olej (obměna: přidáme 80 g tvrdého sýra, obalíme v trojobalu a smažíme)

Jak na to?
Pohanku vsypeme do osolené vroucí vody a sporák vypneme. Hrnec zabalíme do utěrky a pohanku necháme 20 minut dojít. Poté scedíme, přidáme 1 vejce, pepř, majoránku, utřený česnek a cibuli pokrájenou nadrobno. Vypracujeme těsto, ze kterého utvoříme karbanátky. Obalíme je v mouce a rozšlehaném vejci. Smažíme dozlatova.

Pohanka s houbami

2 hrnečky loupané pohanky, 4 hrnečky vody, sůl, 150 g čerstvých žampiónů (nebo 24 g sušených hub), 1 cibule, petrželová nať, rajčátka

Jak na to?
Vodu přivedeme k varu, nasypeme do ní pohanku, zamícháme a odstavíme z ohně. Dáme na půl hodiny „pod peřinu“. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme houby, podusíme a smícháme s pohankou. Ozdobíme rajčaty a petrželovou natí.

Autor: Eliška Počarovská
Foto: Purcellmountainfarms.com, Saik-cz.com

Související články


Kategorie


RSS Tisk stránky


zpět

Nenechte si ujít