Reklama
Doporučujeme

Spotřebiče Karma Design za skvělé ceny
Nabízíme vestavby Karma Design za bezkonkurenční ceny, poštovné a dovoz ZDARMA!
shop.spotrebice.cz

Aspen.PR
Specialista na PR a marketing segmentu spotřebičů a bydlení. Efektní a efektivní komunikace pro váš produkt.
www.aspen.pr/cs/

Rentpoint
Autopůjčovna s nejširší nabídkou nabídkou vozů na trhu.
www.rentpoint.cz


Mixér

ikonka-vecere.jpg

Hrajeme si se štědrovečerní večeří 23.12.2009

Házení střevíců, pouštění lodiček v podobě ořechových skořápek, rozkrajování jablíček či lití olova patří mezi notoricky známé zvyky, které se udržují dodnes. Naši předkové se těmito zvyky pokoušeli odhadnout, jaký bude následující rok a na co se připravit.


Štědrý den byl však také opředen mnoha pověrami a mýty. Mezi nejznámější patří zřejmě pověry o zvonech.

Chcete být milionářem? Pak vyražte na lov po půlnoci

Pověry říkají, že zvonění zvonů po štědrovečerní půlnoční mši probouzí mrtvé a otevírá všechny zakopané poklady. Kdo však pod zem vstoupí s tím, že chce tyto poklady sám pro sebe získat, zůstane tam uvězněn na dlouhou dobu, protože minuta tam trvá 80 let. Právě kvůli této pověře se na vánoční stromeček věší ozdoby ve tvaru zvonků, které mají varovat před pokušením lehce nabytého majetku.

Vánoční stromeček Jiná pověra také říká, že po půlnočním zvonění je možné nahlédnout do vysekané díry v ledu a spatřit tam svůj osud. Pro nás zůstal zvoneček pouze znamením, že už Ježíšek nadělil dárky a můžeme je jít otevřít.

Tradice z Ruska

Ještě než se však ke stromečku dostaneme, je potřeba sníst večeři. Tou je u nás tradičně kapr a bramborový salát. To proto, že Štědrý den byl den postní a ryba nebyla považována za maso. Proto naši prapradědečkové mohli na Štědrý večer najít na talíři místo kapra třeba lína, sumce či jinou sladkovodní rybu. Mnohem častěji se kapr začal objevovat až v druhé polovině 19. století, a to ve formě smažených plátků, na něž můžeme najít recept v kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové z roku 1895. Recept pocházel z Rakouska. Bramborový salát se k nám dostal ještě o něco později. První zmínky v kuchařkách jsou až ze 2. světové války a zřejmě jde o pokrm, který k nám dorazil z Ruska.

Díky rakouské a ruské kuchyni tedy vzniklo české vánoční jídlo. A až budete chtít připravovat štědrovečerní večeři, můžete se nechat inspirovat našimi recepty.


Bramborový salát

1 kg brambor, 7 vajec, dvě skleničky zeleniny do bramborového salátu, 3 lžíce plnotučné hořčice, 1 cibule, majolka, sůl, cukr, pepř

Jak na to?
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Zeleninu bez nálevu smícháme s hořčicí a nakrájenou cibulkou. Uvaříme vejce na tvrdo a smícháme je se zeleninou, přídáme brambory, majolku, osolíme, osladíme, opepříme a můžeme podávat.

Smažený kapr

800 g kapra, sůl, lžička koření na ryby, 4 lžíce hladké mouky, 2 vejce, 100 ml mléka, 250 g strouhanky

Jak na to?
Očištěnou a vykuchanou rybu omyjeme, osušíme a nakrájíme na porce ve tvaru podkovy, osolíme a potřeme kořením. Porce obalíme v trojobalu a vkládáme do oleje rozpáleného na 180 °C. Zvolna smažíme po obou stranách asi 12 minut dozlatova.


Autor: Eliška Počarovská
Foto: Sxc.hu

Související články


Kategorie


RSS Tisk stránky


zpět

Nenechte si ujít