Reklama
Doporučujeme

Spotřebiče Karma Design za skvělé ceny
Nabízíme vestavby Karma Design za bezkonkurenční ceny, poštovné a dovoz ZDARMA!
shop.spotrebice.cz

Aspen.PR
Specialista na PR a marketing segmentu spotřebičů a bydlení. Efektní a efektivní komunikace pro váš produkt.
www.aspen.pr/cs/

Rentpoint
Autopůjčovna s nejširší nabídkou nabídkou vozů na trhu.
www.rentpoint.cz


Mixér

summer-plum.jpg

Hrajeme si se švestkami 01.09.2009

Co se vám vybaví jako první, když se řekne švestka? Loučící se prázdniny? Slivovice? Či snad hra Járy Cimrmana? Ať tak či tak, švestky mohou mít mnoho podob. Mně se vybaví první plískanice, přicházející Vánoce a sušené ovoce. Ale proto, abychom mohli v zimě takto mlsat, je třeba začít sušit právě teď. A právě o tom bude dnešní Hraní.


Historické sušírny ovoce

Pokud bychom v České republice hledali oblasti, kde má sušení ovoce nejsilnější kořeny, patří mezi nejvýznamnější Slovácko a Valašsko. Nejstarším dokladem o sušírně ovoce na Moravě je zápis z Krevní knihy městečka Bojkovic o sušírně v Komni z roku 1651. Sušení ovoce na Moravě dospělo k největšímu rozkvětu v 2. polovině 19. století, přičemž si uchovalo domácký charakter. Jen ve vizovickém okrese bylo na počátku 20. století 800 selských sušíren ovoce.

Příčinou zániku silné tradice sušení ovoce bylo ovládnutí trhu bosenskou švestkou, k němuž došlo na konci 19. století. Přesto se na východní Moravě ovoce vydatně sušilo až do padesátých let 20. století, kdy téměř definitivní zánik domácích sušíren způsobila kolektivizace. Během devadesátých let se v regionu zase začínají objevovat sušírny, kde se suší ovoce jak pro komerční využití, tak pro domácí potřebu.

Mezi současné nejoblíbenějšími způsoby sušení ovoce patří sušení doma na roštech v troubě, na sítech venku na letním slunci a zejména sušení v malých komerčně vyráběných sušičkách.



Suším, sušíš, sušíme

Pokud i vás sušení ovoce láká, poradíme vám, jak na to:

Příprava ovoce – liší se podle druhu ovoce. Běžné je dělit ovoce na menší části: plátky, kostičky, cokoliv je libo. U švestek a meruněk je vhodné ovoce předem vypeckovat. Poté pokládáme na pláty sušičky a necháme sušit.
Skladování ovoce – po vyjmutí ze sušičky automaticky vyvstává otázka, kam vlastně sušené ovoce „uklidit“. Vzhledem k tomu, že je ovoce v sušičce zbaveno vody, má stálou snahu přijímat z prostředí vzdušnou vlhkost. Proto je vhodné skladovat je v uzavřených sklenicích či dózách.

Pokud však možnosti k sušení nemáte, nemusíte zoufat. V každém větším obchodě je možné sušené ovoce bez problému koupit. Proto i vy se můžete nechat inspirovat našimi recepty. Přejeme dobrou chuť!

(Nepravá) kuřecí trikolóra na švestkách

600 g kuřecích prsíček, 200 g sušených švestek, 6 malých cibulek, paprika (podle chuti – vhodná i pálivá), špetka skořice, sůl

Jak na to?
Švestky vypeckujeme a namočíme do vody. Kuřecí prsa nakrájíme na malé kousky a osmažíme na pánvi, přidáme malé cibulky, okapané švestky, které nakrájíme na půlky, papriku, skořici a osolíme. Jídlo by mělo být jemně ostré. Dusíme, dokud pěkně nevyniknou bílé kousky masa, černé švestky a žluté cibulky. Podáváme s brambory, hranolkami či chlebem.

Čokošvestky

30 vypeckovaných sušených švestek, 30 mandlí, rum, 150 g hořké čokolády na vaření, 50 g ztuženého tuku, strouhané mandle nebo ořechy na obalení

Jak na to?
Sušené vypeckované švestky přelijeme vroucí vodou a namočíme na hodinu do rumu. Potom místo pecky vložíme oloupanou mandli a necháme oschnout. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu se ztuženým tukem. Švestky napichujeme na špikovací jehlici, namáčíme v čokoládové polevě a obalujeme ve strouhaných mandlích nebo oříškách. Necháme uschnout a podáváme v papírových košíčkách.

Švestková znouzectnost

1 balení listového těsta, 1 žloutek, hrst sekaných vlašských ořechů, sušené švestky, 4 jablka, med, 4 lžíce ovesných vloček

Jak na to?
Z těsta vyválíme asi tři milimetry silný plát. Vykrajujeme čtverce, na které pokládáme náplň.
Náplň: jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, nahrubo nastrouháme, přimícháme vločky, přidáme med, nakrájené švestky a rozemleté ořechy. Šátečky z obou stran uzavřeme, potřeme rozšlehaným žloutkem a dáme péct na cca dvacet minut. Pocukrujeme.

Autor: Veronica.cz / Eliška Počarovská
Foto: Cctree.com, Hydraflow

Související články


Kategorie


RSS Tisk stránky


zpět

Nenechte si ujít