Reklama
Doporučujeme

Spotřebiče Karma Design za skvělé ceny
Nabízíme vestavby Karma Design za bezkonkurenční ceny, poštovné a dovoz ZDARMA!
shop.spotrebice.cz

Aspen.PR
Specialista na PR a marketing segmentu spotřebičů a bydlení. Efektní a efektivní komunikace pro váš produkt.
www.aspen.pr/cs/

Rentpoint
Autopůjčovna s nejširší nabídkou nabídkou vozů na trhu.
www.rentpoint.cz


Mixér

syr-ikon.jpg

Hrajeme si se sýry 10.08.2009

Sýry jsou oblíbenou pochoutkou mnoha lidí. A podle toho také vypadá nabídka obchodů. Existuje mnoho druhů sýrů, lišících se nejenom chutí, vzhledem, zpracováním či obsahem tuku, ale také rozdělených například podle toho, k jakému vínu se nejlépe hodí. Odkud k nám sýr přišel a co nám nabízí? To se dozvíte právě dnes.


První zmínky o sýru jsou staré více než 6000 let a pocházejí z Egypta. Kresby na zdech ukazují, že první sýry vyráběli Sumerové z ovčího mléka. To se potvrdilo také při archeologických průzkumech, kdy se pomocí chemické analýzy nalezly stopy sýru v starodávných hrncích.

Sýru dosti pro zdravé kosti

Sýry obsahují aminokyseliny, které podporují trávení a vylučování žaludečních šťáv. Stejně tak vysoký příjem vápníku ochraňuje před vznikem nádorových onemocnění zažívacího traktu. Vápník reguluje srdeční rytmus, zajišťuje správnou srážlivost krve, společně s fosforem zajišťují optimální mineralizaci kostí. Konzumace sýru zejména v dětství a dospívání chrání proti osteoporóze v dospělosti, ale i přesto to neznamená, že nemůžete osteoporózou v žádném případě onemocnět. Sýry také obsahují vitaminy skupiny B, včetně B12, čímž se stávájí velmi vhodným pokrmem pro vegetariány.

SýrySýrová dieta

Sýry se velmi liší obsahem tuku, některé tak mohou být velmi vhodným pokrmem při redukční dietě, některé jsou však při dietě tabu. Nejvhodnějšími jsou např. tvarůžky či tvarohové sýry, které mají od 1 % tuku, méně vhodné pak hermelín (20 %), niva (27 %) či eidam (45 %), zcela nevhodné jsou tavené sýry, které obsahují hodně soli a až 70 % tuku.

Nemusíte být však nutně na dietě, abyste si pochutnali na sýrových pochoutkách. Tady nabízíme recepty pro inspiraci.


Nivové karbanátky

100 g nivy, 50 g droždí, vejce, pepř, sůl, majoránka, 2 dcl mléka, strouhanka, olej na smažení

Jak na to?
Všechny uvedené suroviny umícháme a dle potřeby zahustíme strouhankou. Vytvoříme bochánky, které obalíme ve strouhance a smažíme na oleji. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.



Sýrové špízy

300 g sýra eidam, 100 g slaniny, 2 celery, 2 červené papriky, 2 rajčata, 2 lžíce rostlinného oleje

Jak na to?
Sýr nakrájíme na kostky, slaninu na plátky, cibuli a rajčata také na plátky, očištěné papriky na dílky. Kostičky sýra obalíme do plátků slaniny a střídavě s dílky papriky a plátky cibule a rajčat napichujeme na grilovací jehly. Potom zeleninu potřeme olejem, špízy zabalíme do alobalu a pevně uzavřeme. Na grilu či v troubě grilujeme a podáváme s chlebem.



Tortelliny

400 g sýrových tortellin, 250 ml smetany, 200 g šunky, 150 g nivy, 250 g pórku, česnek, pepř, sůl

Jak na to?
Na pánvi osmahneme na kolečka nakrájený pórek, prolisovaný česnek a na kostičky pokrájenou šunku. Tortellini uvaříme podle návodu. Omáčku připravíme ze smetany, kterou zahříváme a za stáleho míchání přidáváme nastrouhanou nivu. Jakmile omáčka zhoustne, přidáme osmaženou šunku a pórek. Tortellini přelijeme připravenou omáčkou a podáváme.



Autor: Eliška Počarovská / Pod pokličkou
Foto: Lighthousecheese.com, Northwestern.edu

Související články


Kategorie


RSS Tisk stránky


zpět

Nenechte si ujít