Reklama
Doporučujeme

Spotřebiče Karma Design za skvělé ceny
Nabízíme vestavby Karma Design za bezkonkurenční ceny, poštovné a dovoz ZDARMA!
shop.spotrebice.cz

Aspen.PR
Specialista na PR a marketing segmentu spotřebičů a bydlení. Efektní a efektivní komunikace pro váš produkt.
www.aspen.pr/cs/

Rentpoint
Autopůjčovna s nejširší nabídkou nabídkou vozů na trhu.
www.rentpoint.cz


Mixér

klouzek_slicny01.jpg

Hurá, rostou! 30.09.2008

Krásnorůžek lepkavý, opeňka měnlivá, šafránka červenožlutá...víte, o čem je řeč? Z nadpisu jste si nejspíš domysleli, že o takzvaném mase lesa, neboli houbách.


Na krásnorůžku byste si příliš nepochutnali, je to nejedlá houba, a šafránka co do chuti není taky nic moc. Zato opeňka měnlivá patří mezi výbprné jedlé houby. Že nevíte, jak vypadá? Jestli máte pramalé houbařské znalosti, zavítejte třeba na server Nahouby.cz. Rady a informace, které tam najdete rozhodně nahouby nejsou. Kromě galerie mnoha druhů hub včetně fotografií tu mimo jiné najdete i mapu, podle které snadno zjistíte, jestli má u vás v kraji cenu chodit do lesa s košíkem. I když se považujete za znalce, zavítejte sem a udělejte si test, který vaše znalosti prověří.

Jak je jíst?HoubyOtevřít galerii »
Nasbírat ty správné houby, jejichž konzumaci přežijete ve zdraví, je ale jen začátek. Důležité je vědět, jak je správně upravit. V české kuchyni jsou houby stálicí a řada pokrmů by se bez nich neobešla, vezměte si třeba takovou bramboračku nebo pořádnou smaženici. A věděli jste, že obklad z hub vám pomůže i od bolesti v krku? Stačí vzít dvě hrsti hub (sušené předem namočte a pak vyždímejte přebytečnou vodu) a šátkem si je ovázat kolem krku. Přes šátek pak uvažte ještě igelitový sáček a upevněte dalším šátkem. Noste pár dní, dokud houby nevyschnou.

Co si dát třeba výborný houbový guláš? Recept je docela jednoduchý. Potřebujete půl kila čerstvých hub různého druhu, dvě větší cibule, rajče a papriku, šálek smetany, lžíci mouky a sůl a kmín. Na trošce oleje osmahněte cibulku a přidejte očištěné houby nakrájené nadrobno. Přidejte rajče, papriku, a dochuťte solí a drceným kmínem. Pak guláš zahustěte hrnkem smetany s rozmíchanou moukou. Ať už guláš podáváte s knedlíkem nebo zálesácky s chlebem, gurmánský zážitek je zaručen.

A nebo zkuste hříbky na víně. Asi půl kila hřibů očistěte a pokrájejte na tenké plátky. Spolu se dvěma stroužky česneku, které nadrobno nasekáte, pak smažte na pánvi s trochou oleje. Pak přidejte šťávu z jednoho citrónu a půl deci suchého bílého vína. Dochutťe solí a pepřem a vařte asi pět minut. Pak můžete podávat ozdobené nastříhanou pažitkou.

HoubyOtevřít galerii »Až se zima zeptá, co jsi dělala na podzim...

...můžu klidně odpovědět: sbírala a sušila houby. A to ne postaru, na velkých plátech, které všude po bytě překážejí, dokud houby pořádně neproschou, ale rychle a moderně v sušičce ovoce. Jen při výběru spotřebiče dejte pozor, jakou má spotřebu elektrické energie. Někteří elektrožrouti by vám mohli sušené hříbky pořádně prodražit. Levnou sušičku seženete už od tisíce korun, například model
OBH NORDICA 6772 stojí kolem 1300 korun s výkonem 240 wattů.

Opačnou stranu spektra pak reprezentují  sušičky Excalibur, které s dvacetiletou výrobní tradicí určují v tomto odvětví standard v designu, kvalitě i spolehlivosti. Hlavním rysem sušičky Excalibur je systém Parallex – horizontální, termostatický horizontální systém sušení s ventilátorem. Nasávaný chladný vzduch se ohřeje a rovnoměrně se vhání do všech pater sušičky. Během procesu sušení odnímá teplý vzduch vlhkost z potravin a odchází přední částí sušičky. Nejjednodušší model s pěti sušicími pláty stojí necelých osm tisíc korun.

Tak co, navnadili jsme vás? Rozhodli jste se, že o víkendu vyrazíte ráno do lesa? Tak hodně štěstí a pozor na muchomůrky!

Zuzana Fuxová
Foto: Nahouby.cz, Obhnordica.se, Keimling.eu Klouzek sličný Sušička Excalibur

Související články


Kategorie


RSS Tisk stránky


zpět

Nenechte si ujít