Reklama
Doporučujeme

Spotřebiče Karma Design za skvělé ceny
Nabízíme vestavby Karma Design za bezkonkurenční ceny, poštovné a dovoz ZDARMA!
shop.spotrebice.cz

Aspen.PR
Specialista na PR a marketing segmentu spotřebičů a bydlení. Efektní a efektivní komunikace pro váš produkt.
www.aspen.pr/cs/

Rentpoint
Autopůjčovna s nejširší nabídkou nabídkou vozů na trhu.
www.rentpoint.cz


Mixér

ikona smoothie.jpg

I vy se můžete stát smoothie kingem 04.07.2008

Američané jsou známí svou nezdravou a tučnou kuchyní. Přeci jen jsem ale v New Yorku objevila něco, co se tradičnímu americkému jídelníčku vymyká a co jsem si prostě zamilovala – malý obchůdek Smoothie king. Vypadalo to jako běžný fast food, ale uvnitř si můžete vybrat z ohromného množství ovocných šťáv, čerstvých džusů a ledových tříští a namíchat si vitamínovou bombu přesně podle vlastních představ. Hned po návratu jsem si zkusila udělat takového malého smoothie kinga i doma. A není to vůbec lehké.


Nevěřili byste, jaká věda je takové odšťavnování. Nejenom že musíte mít správně zralé ovoce, ale ne každý odšťavňovač umí vyrobit správné smoothie a přitom nezničit cenné vitamíny. Podívejme se proto na základní typy odšťavňovačů, čím se liší a na co se hodí.

OdšťavňovačeOtevřít galerii »Seká? Mačká? Lisuje?

V zásadě jsou 3 typy, které se liší způsobem, jakým je šťáva oddělována od dužiny. Ten první používá princip odstředivky – centrifugy. Ty fungují tak, že ovoce nebo zeleninu nejprve nasekají na malé kousky a pak se tyto kousky v odstředivém válci přilepují na sítko. Silou, která vzniká při ryhlém otáčení válce, je pak šťáva vytlačována skrze sítko ven z válce a samospádem z odšťavňovače.

Centrifugový odšťavňovač dokáže vyždímat téměř jakékoliv ovoce a zeleninu. Díky vysokým otáčkám má velkou výtěžnost šťávy. Jeho nevýhodou je ale poněkud náročnějčí připrava ovoce a zeleniny. Protože seká ovoce na malé kousky, které se mohou občas dostat do samotného nápoje, je nutné je před odšťavňováním řádně očistit, jablka zbavit jádřinců, citrusy kůry atd. Další nevýhodou je také složitější čištění a údžba. Zato vám zaručí, že ani kapka nepřijde na zmar.

Dalším typem je pak tlakový odšťavňovač. Ten ovoce a zeleninu tlakem jakoby rozdrtí a poté protlační přes sítko. Pokud máte kvalitní přístroj, výsledkem je pak hustší nápoj plný i rozmělněné dužiny, tudíž nabitý nejen vitamíny, ale i velkým množstvím vlákniny, jejímž zdrojem je právě dužina. „Šikovnější“ modely pak zvládají i pyré a pomazánky.

Třetím typem jsou pak klasické lisy, ketré se používají především ke komerčním účelům. Ovoce i zelenina se často musí předdrtit a a lis pak pouze vytlačuje šťávu, která neobsahuje téměř žádnou vlákninu a je tak považována za nejkvalitnější vůbec. Stejným postupem se vyrábí například i olivový olej.

Fresh každý denOdšťavňovačeOtevřít galerii »

Zvláštní kapitolu pak tvoří citrusovače, které fungují na velmi prostém principu vymačkávání šťávy z napůl rozkrojeného ovoce. Šťáva z nich obsahuje většinou nejvíce dužiny a jsou nejsnadnější na údržbu a tedy jsou určené opravdu ke každodennímu používání. Jejich nevýhodou ale často bývá poměrně malá výtěžnost oproti ostatním typům.

Je to vymyšlené dobře. Každou chvíli je sezóna některého ovoce, zelenina je dostupná pořád a vy si tak můžete vychutnávat skvělé ovocné šťávy každý den a každý den si můžete vyzkoušet jinou. Tak utíkejte oprášit váš starý odšťavňovač nebo si kupte nový, ať ještě stihnete poslední jahody. Ty jsou totiž s mrkví a jablky opravdová delikatesa.


Autor: Adéla Flejšarová
Foto: Uc.edu, Kitchen.cookery-guide.info, Actimmy.cz Lis citrusových plodů ETA 003790050 Lis citrusových plodů Philips HR 2744 Lis na citrusy Moulinex Vitapress BKB4 Lis na citrusy Rohnson R 405

Kategorie


RSS Tisk stránky


zpět

Nenechte si ujít