Reklama
Doporučujeme

Spotřebiče Karma Design za skvělé ceny
Nabízíme vestavby Karma Design za bezkonkurenční ceny, poštovné a dovoz ZDARMA!
shop.spotrebice.cz

Aspen.PR
Specialista na PR a marketing segmentu spotřebičů a bydlení. Efektní a efektivní komunikace pro váš produkt.
www.aspen.pr/cs/

Rentpoint
Autopůjčovna s nejširší nabídkou nabídkou vozů na trhu.
www.rentpoint.cz


Mixér

ikona curry.jpg

Indie k nakousnutí 17.09.2010

Kolumbus náhodou objevil Ameriku, když Indii hledal a Francouzi, Angličané a Holanďané o ni vedli krvavé bitvy. Proč to všechno? Od doby, kdy Evropané začali tuto zemi kolonizovat, nejvýznamnějším indickým vývozním artiklem bylo koření. Indie se totiž může pyšnit snad největší nabídkou rozličných koření a jejich směsí na světě. Dnes už je indické koření (i když často jen jeho napodobeniny a levné náhražky) dostupné i u nás. To , na co má ale tahle lidnatá země pořád monopol, je úžasná indická kuchyně.


Indických restaurací je u nás poměrně málo. Je to jednoduše proto, že u nás nežije ani mnoho Indů a (stejně jako u čínské nebo japonské kuchyně) jediní, kdo umí připravovat indické speciality, jsou právě Indové. Přesto by se na indickou kuchyni nemělo zapomínat. Její charakteristikou je její rozmanitost a pestrost, což je pro náš jídelníček velmi podstatné.

Když jsou čtyři chutě málo

Světová kuchyněOtevřít galerii »Indové si zakládají na vyvážené chuti jídla. Podle jejich tradic by mělo každé jídlo být vyvážené a mělo by obsahovat všechny chutě. A na to právě používají rozličná koření, která z jídel dělají neskutečný chuťový zážitek. Zatímco my rozlišujeme chuť sladkou, slanou, hořkou a kyselou, indická jídla podle tradice musí obsahovat nejen tyto čtyři chutě, ale navíc musí být ještě trpká a pálivá. Zároveň se nesmějí chuti přebíjet, jak to bývá časté u evropských kořeněných jídel, ale musí se doplňovat a navazovat na sebe. To je to, co dělá indickou kuchyni nezapomenutelnou a unikátní. Indové nevyhledávají jednoduchá jídla, používají pouze jednoduché suroviny tak, aby vytvořili z jídla koláž chutí.

Dejte si pro zdraví
Indická jídla jsou často vegetariánská (vychází to z indické kultury a hinduistických tradic obecně), ale v jídelníčku Světová kuchyněOtevřít galerii »najdeme i ryby, drůbež, jehněčí nebo skopové. Vzhledem k náboženským hodnotám zde nepotkáte hovězí, většinou ani vepřové (10% Indů je muslimského vyznání), proto se tato kuchyně řadí mezi ty vyvážené a zdravé. Obecně v ní nenajdeme těžké červené maso ani nadbytečný tuk. Navíc je prokázáno, že ostrá jídla povzbuzují trávení a tedy by se dalo říci, že nemá chybu.

To byly základní charakteristiky první z asijských kuchyní našeho seriálu. Příště se blíže podíváme na její složení, na nejčastěji používané suroviny a na to, proč indické jídlo umí uvařit opravdu snad jen Indové. Nebo se vám někdy podařilo například pravé indické čatní?

Autor: Adéla Flejšarová
Foto: Sxc.hu Dali byste si? Indická kuchyně Indická večeře je zážitkem všech smyslů Indické koření Mexická kuchyně - dip Švýcarský sýr je světoznámý Mexická kuchyně - buritto

Související články


Kategorie


RSS Tisk stránky


zpět

Nenechte si ujít