Reklama
Doporučujeme

Spotřebiče Karma Design za skvělé ceny
Nabízíme vestavby Karma Design za bezkonkurenční ceny, poštovné a dovoz ZDARMA!
shop.spotrebice.cz

Aspen.PR
Specialista na PR a marketing segmentu spotřebičů a bydlení. Efektní a efektivní komunikace pro váš produkt.
www.aspen.pr/cs/

Rentpoint
Autopůjčovna s nejširší nabídkou nabídkou vozů na trhu.
www.rentpoint.cz


Mixér

pizza.jpg

Jak mít doma Itálii 13.07.2009

Přestože pojem „italská domácnost“ většině lidí evokuje přestavu divoké hádky, při které létají šťavnatá slova či talíře, nebudeme vás nutit ke změně vašich domácích poměrů. Když se řekne Itálie, jedním dechem by mělo zaznít také pizza.


Slovo pizza je podle italského slovníku odvozeno ze starogermánského slova bizan, které znamená kousat. Do běžné italštiny vstoupilo asi v 16. století a označovalo pečenou placku z kynutého těsta, na kterou se kladl třeba sýr, olivy a různé koření. Slavné období italské pizzy začalo asi o dvě století později, kdy si Italové konečně oblíbili pomodoro, neboli rajče, které spolu s bramborami přivezl do Evropy Kryštof Kolumbus. Dnes je italská specialita oblíbená po celém světě a vyrábí se v tisíci variací.

Domácí pizzerie
Chytne-li vás doma mlsná a přepadne vás chuť na pizzu, můžete si připravit domácí. Zapomeňte však na mražené polotovary ze supermarketu, to by vás Italové hnali. Tu pravou si můžete upéct v domácí pekárně na pizzu (Home Pizza Maker). Za jak dlouho se z domova dostanete do nejbližší pizzerie? Tenhle spotřebič potřebuje jen pět minut na předehřátí a za dalších pět minut je pizza dokonale křupavá. Za necelých sedmdesát dolarů je k dostání na stránkách Gadgets.co.uk . A mimochodem, pokud spěcháte, zvládne i ten polotovar právě vytažený z mrazáku. Obsluha je tak jednoduchá,že se nemusí bát ani začínající kuchař či kuchařka.

Jak udělat tu pravou, italskou

V devatenáctém století se pizza se prodávala na neapolských ulicích v malých pekárnách pod širým nebem. Klasické recepty na pizzu jsou proto celkem jednoduché, tady jsou ty nejznámější druhy: Margherita, tedy pizza královny Markéty, má navrchu rajčatový protlak, mozzarellu a bazalku. Varianta ai funghi přidává ještě žampiony. Na přípravu neapolské pizzy Napoletany potřebujete také rajčatový protlak, mozzarellu, čerstvou bazalku a navíc ančovičky. Pizza Capricciosa, v překladu rozmarná pizza, je pro kuchaře výzvou, patří na ní mozzarella, žampiony, italská sušená šunka, malé artyčoky, natvrdo uvařená vejce, černé olivy a cokoliv dalšího, co přijde kuchaři pod ruku.

A teď už zbývá jen popřát Bon Appetito!

Autor: Zuzana Fuxová / Gastro1.cz, Labuznik.com
Foto: Jerrys.cz, Littleladyfoods.com, Gadgets.co.uk

Kategorie


RSS Tisk stránky


zpět

Nenechte si ujít