Reklama
Doporučujeme

Spotřebiče Karma Design za skvělé ceny
Nabízíme vestavby Karma Design za bezkonkurenční ceny, poštovné a dovoz ZDARMA!
shop.spotrebice.cz

Aspen.PR
Specialista na PR a marketing segmentu spotřebičů a bydlení. Efektní a efektivní komunikace pro váš produkt.
www.aspen.pr/cs/

Rentpoint
Autopůjčovna s nejširší nabídkou nabídkou vozů na trhu.
www.rentpoint.cz


Mixér

ikona_nadobi.jpg

Jak na nádobí 11.10.2010

Jistě, častější činnost, než je námi popisovaná, jen tak nenajdeme. Ale na druhou stranu nemůžeme tvrdit, že každý ví, jak vlastně správně umýt nádobí. Níže si zkusíme uvést pár zásad, jakýsi kánon mytí špinavých talířů, hrnců, pekáčů a sklenic. Možná už všechno napsané víte, ale věříme, že se minimálně dobře pobavíte.


Hlavní zásadou, která šetří čas, práci a stav nádobí, je určení pořadí mytí jednotlivých kusů použitého náčiní a nádobí. Mnozí zde volí tzv. zásadu arbitrárního pořádku, kdy je v podstatě jedno, zdali nejprve umyjí pekáč a poté sklenici – pořádek tkví ve faktu jasně určeného počátku a konce celé procedury. Tento přístup je chybný a hodný zatracení. Dalším prvkem, který nám v procesu mytí nádobí často pomůže, je odmočování. A co taková teplota vody a mycí prostředek?



Mytí nádobí začíná vlastně ve chvíli, kdy daný kus vybavení kuchyně splnil svou funkci a je vložen do dřezu či nechán svému osudu na kuchyňské desce. Správná hospodyně v této chvíli ví, že ke snížení pracnosti při následném mytí stačí odstranit zbytky potravin z povrchu nádobí či napustit nádobu, popřípadě vložit nádobí do dřezu napuštěného vodou. Odporně zuhelnatělé krusty nebo beznadějně připečená vejce vodě po čase podlehnou, v kombinaci s moderními povrchy tato všeužitečná kapalina skutečně vykoná své. Ovšem pozor – před mytím nádobí vodu vypustíme, ať zbytečně neumastíme či nezašpiníme jiné kusy nádobí.

Pokud jsme tedy odmočili těžce poddajná „nutriční residua“, pak můžeme přejít k aktivizaci lidského prvku v celém procesu, tj. systematickým drhnutím dosáhnout lesku a blesku porcelánu, skla a kovu. Teplota vody v dřezu by měla dosahovat hodnot, které jsou bez problému snesitelné pro člověka (pokud je voda příliš teplá až horká, pak osoba myjící nádobí pospíchá a snaží se vyvarovat kontaktu s horkou vodou) a zároveň být dostatečně ohřátá, aby rozpustila tuky a mastnotu.

Čistící prostředek na tomto místě doporučovat nebudeme, každý má své zkušenosti. V této otázce jsou zásady dvě – používat prostředek, jenž je skutečně určen na mytí nádobí, a aplikovat jej v přiměřeném množství – nešetříme a současně neplýtváme. Stačí už jen zašpuntovat dřez, na jeho dno stříknout zmíněný detergent, tedy prostředek sloužící k odstraňování nečistot, a pustit vodu. Nezapomeňme ovšem na sklenice…

První na řadu přicházejí právě skleničky, určené k pití – zásadně jsou znečištěny minimálně a dle názorů milovníků piva, vína a jiných nápojů by tyto neměly přijít do kontaktu s čistícím prostředkem – k tomuto názoru se připojujeme, pivo doopravdy chutná lépe ze sklenice pouze oplachované. Proto při napouštění dřezu pod tekoucí vodou opláchneme skleničky a nádoby, do kterých jsou rozlévány nápoje – film po čaji odstraníme vlhkou utěrkou, pokud takto budeme činit pravidelně, zabráníme vzniku dobře známých nánosů na stěnách čajových hrnků.

Dále jsou na řadě nože a příbory – mohou být značně zašpiněné, ale v porovnání s talířem mají zanedbatelnou plochu. Nebojíme se každý jednotlivý kousek pečlivě omýt houbičkou, nečistota se může ukrývat i mezi ostny vidliček, dbáme zároveň na bezpečnost, nože jsou v první řadě určeny k krájení, řezání, filetování, vykosťování atd., nikoli k pouštění žilou – proto tedy opatrně! Lesknoucí se příbor je příznakem čistoty domácnosti, však vzpomeňme na léta ze školních jídelen, kdy si každý prohlížel sebou vybraný nůž či vidličku.

O místě třetím rozhoduje stupeň zašpinění a podíl tuků v tomto znečištění – hrnce od brambor či těstovin umyjeme určitě dříve, než talíře mastné od kotlet. U nerezového nádobí upozorňujeme na hrany, které dokáží být ostré, u skleněných kusů nádobí (pokličky) na skutečnost, která se bere z povahy materiálu – vlhké kloužou a mohou se při velké smůle i rozbít. Talíře myjeme od nejmenších po největší.

Pánve, pekáče a jiné nádobí – jak jsme si již řekli, nejlepší je odmočení. U pánví nezapomínejme na citlivé povrchy – teflon aj. bývají citlivé na mechanické poškození, proto nikdy nepoužívat drátěnku, stejně tak houbičku s drsným povrchem nebo přípravek s abrazivy. Ovšem na materiály tradiční – plech nebo hliník – lze použít drátěnku. Pozor ovšem u hliníku, který je velice citlivý na otěr. Budete-li drhnout s velkou zavilostí a snahou, pak zjistíte, proč hliník bez povrchové úpravy raději pro vaření nepoužívat (k hliníku se vrátíme v dalším článku věnovaném materiálům, ze kterých je zhotovováno kuchyňské nádobí).

Oplachování – oplachujeme vždy! Přes všechny garance výrobců čistících prostředků je kontakt „jarů“ s jídlem, určeným ke konzumaci, nevhodný – však sami vidíte, co dokáží udělat s tuky. Pokud máte v kuchyni dřez jednoduchý (s jedním umyvadlem), pak je vhodné dávat kusy umytého, ale neopláchnutého nádobí, do plastového dřezu, který může volně stát na pracovní desce. Tento dřez z PVC se dá běžně koupit za příslovečnou láci, skladuje se velmi dobře a ulehčí práci – má tvar plastové díže s uchy. Před utřením doporučujeme nechat odkapat, utěrka se namočí minimálně.



Autor: Petr Špetlák
Foto: Sxc.hu

Kategorie


RSS Tisk stránky


zpět

Nenechte si ujít