Reklama
Doporučujeme

Spotřebiče Karma Design za skvělé ceny
Nabízíme vestavby Karma Design za bezkonkurenční ceny, poštovné a dovoz ZDARMA!
shop.spotrebice.cz

Aspen.PR
Specialista na PR a marketing segmentu spotřebičů a bydlení. Efektní a efektivní komunikace pro váš produkt.
www.aspen.pr/cs/

Rentpoint
Autopůjčovna s nejširší nabídkou nabídkou vozů na trhu.
www.rentpoint.cz


Mixér

1086155_late_for_tea.jpg

Jak správně připravit čaj 16.10.2008

O tom, kde se čaj vzal, kdo ho objevil a jak to s ním šlo v dějinách dál, už od minula něco málo víme. Ale jak správně dostat čaj na náš stůl tak, aby voněl, zahřál a byl nám prospěšný? Čajomilci si z přípravy a popíjení čaje dokáží udělat několikahodinovou zábavu, jiní ho uvaří a vypijí během několika málo minut.


Čaj po česku
V našich zeměpisných šířkách na přípravu čaje nějaký konkrétní recept neexistuje. Záleží na vkusu jednotlivce a hlavně také na jeho časových možnostech. Tři hlavní slova jsou asi u všech postupů stejná: nasypat, nalít a vytáhnout. Přesná míra vody a čas louhování jsou různé čaj od čaje. V české čajové tradici, pokud tedy vůbec můžeme o nějaké tradici mluvit, jsou hlavními artikly k přípravě čaj samotný, voda a konev, popřípadě hrneček. Pokud chce mít kvalitní teplý drink, je třeba věnovat zvýšenou pozornost každému detailu.

Vybírejte pečlivě
Káva od P.P.Otevřít galerii »
Základním předpokladem pro dobrou chuť čaje je koupě opravdu kvalitního pravého čaje. Na našem trhu lze zakoupit různé druhy tohoto nápoje a samozřejmě v různých cenových relacích. Je velký rozdíl, jestli koupíme sáčky v supermarketu, nebo ve specializovaném obchodě, kde nám navíc s výběem může pomoci ochotný prodavač.V případě sáčkovaných čajů nemusíme řešit množství dávané do konvičky nebo do hrníčku, u sypaných čajů se většinou dává navršená čajová lžička lístečků. Jak už bylo řečeno, tak důležitým artiklem je také voda, která je nezbytná pro přípravu. Nejlepší je pramenitá voda, což ovšem sahá nad naše možnosti. Není ale problém spokojit se s vodou z kohoutku. Nedoporučujeme používat minerální a destilované vody nebo teplou vodu z vodovodu. Správný výběr vody je za námi a přecházíme k vaření. Teplota by neměla dosáhnout plných 100°C a voda by neměla by být převařená, to kazí chuť a kvalitu čaje.

Káva od P.P.Otevřít galerii »Chcete pít z kytiček nebo z neglazované hlíny?

Většina z nás nemá na popíjení a přípravu čaje moc času, ale přeci jenom se najdou i tací, kterým záleží na nádobí určené pro podávání čaje. Konvička by měla být keramická nebo porcelánová, tu si zvolíme dle toho, jaký styl nábytku a bytu máme, aby se do vybavení hodila. Na trhu najdeme i glazované a neglazované konvičky. Méně typické neglazované s sebou přináší výhody i nevýhody. Neglazovaná konev nasaje čajové aroma a po delším používání v ní lze uvařit i čaj bez lístků, nevýhoda se skýtá v tom, že nelze střídat čaje, aby se nám čajové aroma nesmíchalo.
O základních druzích čaje si povíme v dalším pokračování našeho čajového seriálu.

Petra Pavlová
Foto: Sxc.hu Bylinkové čaje - zelená lékárna Dáte-li se na Reishi, pilulky už možná nebudete potřebovat :-) Frappé osvěží Horké kakao na zahřátí a na dobrou noc Houba Reishi Houba Reishi vypadá nevábně, je ale nabitá zdraví prospěšnými látkami Jak roste čaj Kakaový prášek Káva a sušenky poslouží jako odpolední svačina Káva z houby Reishi slibuje vylepšení figury Masáž je příjemnou odměnou za každodenní píli Napěňovač Fagor LE-120 Pěna je základ Příprava čajových sušenek s kávovou nápní Příprava kávy za dob našich babiček Rozlehlé čajové zahrady Sbíhají se vám sliny? Siesta s hrnkem kávy Voňavý čaj potěší všechny smysly (snad až na sluch:o)

Související články


Kategorie


RSS Tisk stránky


zpět

Nenechte si ujít