Reklama
Doporučujeme

Spotřebiče Karma Design za skvělé ceny
Nabízíme vestavby Karma Design za bezkonkurenční ceny, poštovné a dovoz ZDARMA!
shop.spotrebice.cz

Aspen.PR
Specialista na PR a marketing segmentu spotřebičů a bydlení. Efektní a efektivní komunikace pro váš produkt.
www.aspen.pr/cs/

Rentpoint
Autopůjčovna s nejširší nabídkou nabídkou vozů na trhu.
www.rentpoint.cz


Mixér

ikona.jpg

Jako ryba ve vodě... 03.07.2008

...se budete cítit při příštím grilování rybího masa, až si přečtete náš manuál. Maso z ryb je pro grilování velmi oblíbené. Vyvrací totiž tvrzení, že co je dobré, musí být nezdravé. A taky to, které říká, že dietní jídlo nemůže být chutné. Správně upravená rybka dokáže polahodit vašim chuťovým buňkám a přitom nenaplnit ty tukové.


Zdravý jako rybička

Pro začátek si řekneme, proč je vlastně rybí maso tak zdraví prospěšné. Kromě toho, že obsahuje vysoké množství plnohodnotných bílkovin, najdeme v něm i vícenenasycené mastné kyseliny, které umí řadu užitečných věcí – například snižovat hladinu cholesterolu v krvi a podpořit imunitní systém. Rybí večeří obohatíme své tělo také o minerální a stopové látky, zejména o vápník, fosfor,draslík, železo, zinek a jód. Vaše zuby vám pak poděkují zejména za extrapřídavek fluóru, který obsahuje zejména maso mořských ryb. Ryby jsou snadno stravitelné a nenáročné na tepelnou úpravu. Není divu, že si je tolik lidí oblíbilo.

Jak na ryby

GrilováníOtevřít galerii »Z českých rybníků a řek nechte na váš gril připlavat třeba kapra, pstruha, štiku, lína nebo cejna. Moře nabízí třeba lososa, makrelu, tresku, ale dopřát si můžete i žraloka. Rybu nejprve stáhněte z kůže nebo oškrábejte, zbavte vnitřností a pak nechte alespoň půl dne odležet. Důležité je maso řádně prosolit, jinak bude po úpravě chuťově mdlé. Křehké rybky zabalte do alobalu, aby se vám nerozsypaly a nepropadly grilem do ohně. Menší rybičky, které se grilují v celku, opatřete menšími zářezy a potřete marinádou z oleje, bylinek a koření. Velké ryby můžete buď naporcovat, nebo je také opékat v celku. V každém případě v mase udělejte zářezy, které zajistí, že se rovnoměrně a důkladně propeče.

Dobrou marinádu připravíte třeba smícháním bílého jogurtu s grilovacím kořením, chutná je i kombinace provensálského koření a limetkové šťávy. Marinujte v chladničce ne déle než dvě hodiny a pak grilujte na rozpáleném roštu. Zbytkem marinády maso dále potírejte. Při otáčení se vám budou zaručeně hodit speciální grilovací kleště. Seženete je v obchodech s kuchyňským zbožím nebo na internetu. Ceny začínají již na sto korunách. Šikovnou pomůckou je i grilovací mřížka, kterou vidíte na obrázku.

Pstruh s překvapením

Abychom se nedrželi stále jen v bezpečných vodách teorie, podíváme se teď na dva recepty. Nejsou složité, ale výsledek chutná výtečně. Pro ty, které GrilováníOtevřít galerii »upřednostňují maso domácí provenience, jsme v kuchařce našli návod, jak připravit pstruha s překvapením. Vykuchaného pstruha pořádně osolíme, opepříme a posypeme kořením dle vlastního výběru. Dovnitř ryby pak vložíme směs nakrájené anglické slaniny, eidamu a na plátky nakrájeného citrónu. Pstruha pak uzavřeme a okraje spojíme špejlí, aby nádivka zůstala vevnitř. Pak jej obložíme zbylými plátky slaniny a zabalíme do alobalu. Na grilu pak připravujeme asi půl hodiny. Ideální přílohou je bílá veka a zeleninový salát.

Pro mořské piráty tu máme recept na špenátové sardinky s mandlemi. Důkladně omyté a vysušené sardinky osolte a opepřete. Zatímco je budete na grilu opékat, připravte si mandle, které zrychla opražte. Listový špenát namočte v olivovém oleji a dvě minuty nechte na grilu zavadnout. Hotové sardinky pak podávejte na talíři s přílohou ze špenátu, opražených mandlí a plátků citrónu.
Zdravý trend budeme následovat i příště a naučíme se grilovat zeleninu a ovoce.


Autor: Zuzana Fuxová
Foto: Sxc.hu Grilování Jehněčí špízy Krkovička z grilu OBH Nordica Raclette gril Ovoce Ovoce Ovocný dáreček Raclette Tefal Zeleninovomasové špízy Grilované kuře na žampionech Vodní gril

Související články


Kategorie


RSS Tisk stránky


zpět

Nenechte si ujít