Reklama
Doporučujeme

Spotřebiče Karma Design za skvělé ceny
Nabízíme vestavby Karma Design za bezkonkurenční ceny, poštovné a dovoz ZDARMA!
shop.spotrebice.cz

Aspen.PR
Specialista na PR a marketing segmentu spotřebičů a bydlení. Efektní a efektivní komunikace pro váš produkt.
www.aspen.pr/cs/

Rentpoint
Autopůjčovna s nejširší nabídkou nabídkou vozů na trhu.
www.rentpoint.cz


Mixér

iko.jpg

Je libo káva z french pressu nebo presso z pákového kávovaru? 28.02.2011

Káva je celosvětově nejoblíbenějším a nejrozšířenějším nápojem. Abyste si mohli na kvalitní kávě sami pochutnat, musíte si ji nejprve vybrat a koupit. Vsaďte na kávu zrnkovou, kterou si můžete umlít až před samotnou přípravou. Za pomocí jakého přístroje lze kávu připravit? Máte spoustu možností, mezi něž patří například French press, překapávač a pákový či automatický kávovar.


Odkud se káva vzala? Je libo káva z french pressu nebo presso z pákového kávovaru?Otevřít galerii »

Jedna z legend vypráví o arabském pasáčkovi, jehož kozy po sežrání kávových bobů zázračně ožily. Další legenda přináší příběh o opatovi z kláštera v dnešní Etiopii, který extraktem z kávových zrn udržoval v bdělosti modlící se mnichy. Právě v dnešní Etiopii se podle botaniků a historiků nachází pravlast kávovníku, který se poté rozšířil na Blízký východ, do Evropy a následně jejích kolonií a do Ameriky. Kultivované sazenice kávovníku se nakonec dostaly opět do Afriky. K nejrozšířenějším druhům kávy patří v současnosti Coffea Arabica a Coffea Canephora, označovaná jako Robusta

Pozor na správné pomletí

Pražená kávová zrna, jež je nejlepší kupovat ve specializovaných obchodech, si doma můžete umlít na ručním nebo elektrickém mlýnku, a to těsně před samotnou přípravou kávy. Jedině tak káva neztratí nic ze své jedinečné vůně a chuti. Také způsob pomletí kávy má vliv na její výslednou chuť. Jemně mletá kávová zrna jsou vhodná pro přípravu kávy v džezvě, středně mletá pro přípravu espressa či vakuový způsob přípravy a nahrubo mletá pro překapávání.

Je libo káva z french pressu nebo presso z pákového kávovaru?Otevřít galerii »Příprava kávy v džezvě


Nejstarší masově používanou metodou je příprava kávy v džezvě. Co je džezva? Jde o měděnou či mosaznou konvičku kónického tvaru s dlouhou rukojetí. Káva se v džezvě připravuje následovně: Do džezvy vlijete vodu a poté přidáte najemno umletou kávu a cukr. Směs nechte třikrát přejít varem – vždy, když káva zpění až po okraj, džezvu odstavte, počkejte, až pěna opadne, a potom kávu opět vařte. A pozor, rozhodně nemíchejte. Po posledním odstavení nechte usadit rozvířený kávový kal a poté voňavou kávu vlijte do malých šálků. Pro zajímavost, Arabové a Turci při vaření kávy v džezvě používají kromě cukru k dochucení také různá koření a vonné přísady.

French press


Výbornou kávu si doma můžete připravit také pomocí French pressu neboli francouzského lisu. Jde o skleněnou válcovitou nádobu opatřenou kovovým stojanem. Na její dno se nasype pomletá káva (na hrubosti mletí závisí doba přípravy kávy – čím jemnější, tím kratší doba), která se zalije vodou o 94 °C. Vzniklou směs promíchejte a přiklopte víkem opatřeným pístovým filtrem, což je kulatý plátek kovu s jemnými dírkami. Kávou nechte zhruba čtyři minuty louhovat. Potom píst stlačte na samé dno nádoby, čímž oddělíte pomletá kávová zrnka od výsledné tekutiny. Voňavou kávu poté přelijte do připravených šálků.

Překapávaná filtrovaná kávaJe libo káva z french pressu nebo presso z pákového kávovaru?Otevřít galerii »

Máte chuť na překapávanou filtrovanou kávu? Proč ne. Jediné, co byste měli mít po ruce je mlýnek na kávu a elektrický překapávač. Princip filtrační metody přípravy kávy je velice jednoduchý. Do svrchní nádoby se do papírového filtru nasype nahrubo mletá káva, přes niž po zapnutí přístroje prochází horká voda. Káva následně odkapává do spodní nádoby. Překapávání je výborná věc pro ty, kteří nemají rádi příliš silnou kávu. Překapávaná káva je totiž na rozdíl od espressa či kávy připravované v džezvě slabší a má také nižší obsah kofeinu.

Espresso z pákového kávovaru


Proslulé espresso má původ v jihoevropské Itálii. Malý šálek obsahuje voňavou a silnou kávu s bohatou a mléčnou pěnou, která by měla při správné přípravě udržet na povrchu deset vteřin kostku cukru. Káva typu espresso se připravuje v řadě modifikací. Takové ristretto lze označit za espresso s obzvláště malým množstvím vody, macchiato je espressem s trochou napěněného horkého mléka a mocca je espresso složené z třetiny horkého mléka, třetiny kávy a třetiny horké čokolády.

Espresso z kvalitních, středně mletých kávových zrn lze připravit ve speciálním kávovaru, a to buď pákovém, nebo automatickém. Co se týká přípravy espressa v pákovém kávovaru, středně pomletá káva se upěchuje do hlavice s jemným sítkem, přes kterou se následně pod tlakem protlačí horká pára a voda. Výsledný nápoj je jak silný, tak aromatický. Součástí automatického kávovaru navíc bývá mlýnek na kávu, plocha na ohřívání šálků a integrovaná nádobka na odpad. Také jeho obsluha je méně složitá než v případě pákového espressa.

Autor: Alena Štouračová
Foto: Sxc.hu

Související články


Kategorie


RSS Tisk stránky


zpět

Nenechte si ujít