Reklama
Doporučujeme

Spotřebiče Karma Design za skvělé ceny
Nabízíme vestavby Karma Design za bezkonkurenční ceny, poštovné a dovoz ZDARMA!
shop.spotrebice.cz

Aspen.PR
Specialista na PR a marketing segmentu spotřebičů a bydlení. Efektní a efektivní komunikace pro váš produkt.
www.aspen.pr/cs/

Rentpoint
Autopůjčovna s nejširší nabídkou nabídkou vozů na trhu.
www.rentpoint.cz


Mixér

1.jpg

Jogurtová historie: od kozího vaku až po domácí jogurtovač 04.02.2011

Historie vzniku jogurtu sahá do doby několika tisíc let před Kristem. První jogurt pravděpodobně vznikl náhodným kysáním mléka, a to při kontaktu s bakteriemi, které se nacházely uvnitř vaku z kozí kůže, v němž bylo kdysi běžně přepravováno mléko.


 V současné době jsou jogurty ve velkém vyráběny v mlékárenských podnicích. Tento výborný i zdraví prospěšný kysaný mléčný výrobek si můžete vyrobit i doma, a to s pomocí jogurtovače.

Yogun neboli hustý
Jogurtová historie: od kozího vaku až po domácí jogurtovačOtevřít galerii »

Název v současné době nejoblíbenějšího kysaného mléčného výrobku – jogurtu – pochází z tureckého slova yogurt, které by se dalo přeložit jako zkvašené mléko a které je dále odvozeno od slova yogun neboli hustý.

Jako první se o jogurtu zmínil římský spisovatel Plinius starší, který ve svých zápiscích uvedl, že některé barbarské kmeny umí zahustit mléko na příjemně kyselou hmotu. Za kolébku jogurtu je považováno Bulharsko. Podle jiných teorií se zase znalost výroby jogurtu rozšířila z oblasti Středního východu, tedy z území dnešního Íránu a Kurdistánu.

Kdy se poprvé jogurt objevil v tuzemsku? Metodu jeho přípravy do Českých zemí již v 8. století přivezli Bulhaři. Výroba jogurtu se od té doby sice modernizovala, ale v zásadě zůstává pořád stejná.

Jogurt se začal v masovém množství vyrábět teprve počátkem 20. století. Původně jej výrobci nechávali kysat přímo ve skleničkách, v nichž se prodával zákazníkům. Postupem času se tento postup, kdy se do mléka přidávají bakteriální kultury (nejčastěji Streptococcus salivarius a Lactobacillus bulgaricus), které přeměňují cukr na kyselinu mléčnou, přesunul do obrovských mlékárenských nádrží. Do skleniček a následně plastových kelímků tak byl spotřebitelům stáčen již zkysaný produkt, tedy jogurt.

Československý unikát: První ovocný jogurt na světěJogurtová historie: od kozího vaku až po domácí jogurtovačOtevřít galerii »

Víte, kde se objevil první ovocný jogurt na světě? V Československu, konkrétně v pražské Radlické mlékárně v roce 1933. Tato mlékárna byla ve své době jednou z nejvyhlášenějších mlékárenských podniků v Evropě a není přehnané tvrdit, že proslavila československý jogurt daleko za hranicemi státu. Podle její receptury se ovocný jogurt mimo jiné vyráběl ve 14 evropských zemích.

Radlická mlékárna vyráběla klasické ovocné jogurty ve skleničkách až do roku 1962, kdy ji nahradil šlehaný jogurt v plastových kelímcích. Tento šlehaný jogurt byl podle zákazníků i odborníků oproti poctivému jogurtu ve skleničce podřadným i nekvalitním výrobkem.

Domácí jogurt z jogurtovačeJogurtová historie: od kozího vaku až po domácí jogurtovačOtevřít galerii »

I v dnešní době máte možnost vyrobit si sami kvalitní domácí jogurt. A to s pomocí elektrického jogurtovače. Příprava jogurtu je v tomto elektrickém přístroji velice snadná a výsledek, který možná předčí vaše očekávání, rozhodně stojí za to.

Stačí, když 1 litr polotučného mléka ohřejete na sporáku na 80 °C a při ohřevu v mléku rozmícháte 3 polévkové lžíce plnotučného sušeného mléka. Při dosažení 80 °C mléko odstavte a zchlaďte na 42 až 45 °C. Poté do mléka rozmíchejte 250 gramů bílého jogurtu obsahujícího živou jogurtovou kulturu.

Vzniklou směs nalijte do skleniček od jogurtovače, uzavřete ji víčkem a nakonec ji vložte do jogurtovače. Za 6 hodin bude na světě výborný domácí jogurt, na kterém si pochutná celá vaše rodina.

Autor: Alena Štouračová
Foto: Sxc.hu, Bravo

Související články


Kategorie


RSS Tisk stránky


zpět

Nenechte si ujít