Reklama
Doporučujeme

Spotřebiče Karma Design za skvělé ceny
Nabízíme vestavby Karma Design za bezkonkurenční ceny, poštovné a dovoz ZDARMA!
shop.spotrebice.cz

Aspen.PR
Specialista na PR a marketing segmentu spotřebičů a bydlení. Efektní a efektivní komunikace pro váš produkt.
www.aspen.pr/cs/

Rentpoint
Autopůjčovna s nejširší nabídkou nabídkou vozů na trhu.
www.rentpoint.cz


Mixér

ikonka_stavy.jpg

Když je základem čerstvá šťáva 13.11.2010

Taky jste si už někdy v kavárně objednali čerstvý pomerančový džus? Nebo jste si jej po úvaze nakonec neobjednali kvůli vysoké ceně? Také někdy dostanete chuť na ovoce, ale nechce se vám zabíjet čas loupáním, strouháním a jinou přípravou? Jestli jste alespoň jednou odpověděli ano, tento článek je tady pro vás.


S odšťavňovači ovoce si můžete připravit chutnou vitamínovou bombu i do zásoby a ani na tom nezbankrotujete. Odšťavňování je jeden z nejlepších způsobů, jak zpracovat ovoce a přitom zachovat jeho nutriční hodnoty. I když někdy díky odšťavňování nespotřebujeme všechny části ovoce, výhody tohoto postupu jsou nesporné – vitamíny zůstávají zachované, upotřebení výsledného produktu nemá hranic.

Ovesné vločky, jogurt a ovocná šťáva? Proč ne?

Recepty na další upotřebení získané šťávy jsou rozmanité. Základem je samozřejmě čistá šťáva s vodou nebo ledovou tříští, dochucená citronem, vanilkou, medem, skořicí, cukrem nebo třeba mátou (kupříkladu přidáním třtinového cukru, máty a ledové tříště do šťávy z limetek dosáhneme nápoj ne nepodobný tolik oblíbenému mojitu, ale bez alkoholu).

Další recepty mluví o promíchání nebo spíše rozmixování šťávy s jogurtem, mlékem, nebo dokonce o přidání ovesných vloček. Při ovocných cocktailech, neboli „smoothies“, se fantazii meze nekladou – vymýšlejte, mixujte, experimentujte. Kromě pro odšťavnování již klasického ovoce můžete použít také melouny nebo zeleninu – rajčata, mrkev, v některých receptech se dokonce doporučuje dochutit ovocný cocktail rozmixovanými lístky špenátu.

Některé přístroje odšťavní i borovici

Odšťavovače na náš trh přináší množství firem a nabídka je skutečně široká. Nároky na skutečně dobrý odšťavnovač jsou jasné: neměl by produkovat příliš velké teplo třením, protože se tak ničí vitamíny, měl by ovoce zpracovávat co nejšetrněji, nejlépe mačkáním a lisováním. Osekávání kovovými noži také snižuje jeho nutriční hodnotu. Nekupujete-li odšťavňovač na jeden víkend, měli byste si před nákupem rozmyslet, co budete nejčastěji odšťavnovat a zakoupit přístroj vhodný především na daný druh ovoce nebo zeleniny. Nemáte-li v tomhle jasno, vyberte si takový odšťavňovač, který umí téměř vše. Samozřejmě, schopnost odšťavnit jak citron, tak bazalku, nebo dokonce jehličí z borovice se také nutně odrazí na ceně přístroje.

Vybírat pečlivě se vyplatí

Další důležitou věcí na zvážení je způsob údržby – odšťavňovače, které nemusíte po použití umýt, zřejmě neexistují. Nicméně je také důležité, jestli tím mytím strávíte deset minut nebo hodinu. Nechte si proto podrobně popsat, jak se vámi vybraný odšťavovač čistí, a rozmyslete si, jestli vás komplikované a zdlouhavé čištění neodradí od samotného odšťavňování.

Vyberete-li si ten správný odšťavňovač, zcela jistě jej v kuchyni využijete, ať už se vyžíváte v přípravě desertů, nebo je váš přístup k vaření spíše hektický a v souladu s heslem – připravit, slupnout a běžet dělat něco jiného. Čerstvé šťávy totiž můžete i zmrazit nebo použít v ovocném želé a tak je mít stále v zásobě.



Autor: Jana Kovačovská
Foto: Sxc.hu

Kategorie


RSS Tisk stránky


zpět

Nenechte si ujít