Reklama
Doporučujeme

Spotřebiče Karma Design za skvělé ceny
Nabízíme vestavby Karma Design za bezkonkurenční ceny, poštovné a dovoz ZDARMA!
shop.spotrebice.cz

Aspen.PR
Specialista na PR a marketing segmentu spotřebičů a bydlení. Efektní a efektivní komunikace pro váš produkt.
www.aspen.pr/cs/

Rentpoint
Autopůjčovna s nejširší nabídkou nabídkou vozů na trhu.
www.rentpoint.cz


Mixér

panacek.jpg

Kolik nožů máš, tolikrát jsi kuchařem 24.07.2010

Přečetli jste si náš první článek o opravdových nožích? A chtěli byste vědět, jak to s nimi bylo dál? Tak se pohodlně usaďte a my vám řekneme, jak pokračuje jejich příběh. Dneska se dozvíte, jak se naši hrdinové osvědčili při různých dobrodružstvích, jaké jsou jejich silné stránky a bez kterého z nožů by nemohlo být naše povídání kompletní.


V minulém článku našeho miniseriálu jsme se zabývali konstrukcí kuchyňských nožů jejich materiálem, tvarem, jejich základními vlastnostmi. Dnes se blíž podíváme na jejich druhy a použití, zjistíme, jaké bychom měli mít bezpodmínečně doma a které můžeme oželet.

Nože se dělí do tří skupin podle činnosti pro kterou jsou určené. Jsou to nože na krájení, sekání a štípání. A podle toho se také liší jejich vlastnosti.

NožeRozseká to na kousky

Při sekání se nůž obvykle používá jako páka. Špička nože je opřená o prkénko a je to jediný pevný bod nože, ta jediná zůstává při sekání stále na jednom místě přitlačená k prkénku. Okolo špičky, která je středem otáčení, se nůž jakoby otáčí a sekané jídlo je pak sekáno zadní částí nože, tou částí která je nejblíže k rukojeti.
Na sekání slouží velké a těžké nože se širokou čepelí – kuchyňské nože. Obvykle jsou to ty největší v nabídce. Nejsou vhodné na běžné krájení, protože jsou velmi těžké, hůře se s nimi manipuluje a jsou kvůli svým rozměrům značně neohrabané. Přesto by ve vaší kuchyni kuchyňský nůž neměl v žádném případě chybět a každý správný kuchař by se ho měl naučit správně ovládat.

Může snad nůž štípat?

Štípací nůž je sice neobvyklý, zato ale často účinný pomocník. Používá se na krájení velmi tvrdých surovin, kostí a kloubů. Používá se jako sekáček, je velmi těžký, pevný a nebezpečný. Většina lidí ho doma nemá a jeho funkci zastává kuchyňský nůž. Často se ale při „štípání“ může oblíbený kuchyňský nůž ztupit nebo jinak poškodit, proto se nedoporučuje ho tak používat.

NožeKlasických nožů určených k běžnému krájení je mnohem více a záleží jen na vás, jaký si myslíte, že v domácnosti využijete. Vlastně jsou to všechny ostatní nože kromě těch, co již byly zmíněny. Kromě klasických nožů na zeleninu, na sýry, na chleba sem patří třeba vykošťovací nože, filetovací nebo škrabací.

Kolik jich tedy mám mít?

Nemyslete si ale, že více nekvalitních nožů nahradí absenci alespoň jednoho opravdu dobrého nože. Naopak, je lepší mít méně těch opravdu kvalitních než plnou kuchyň těch, které nerozkrojí ani okurku. Nejčastější doporučení je, že každý by měl v kuchyni mít nejméně 3 nože – jeden na sekání, jeden na chléb (dá se s ním krájet mnohem více než jen pečivo) a jeden menší, lehký nůž, třeba na zeleninu. Samozřejmě čím více různých nožů budete mít, tím lépe pro vás. Nezapomínejte ale při jejich výběru na kvalitu! Ta je nejdůležitější.


Autor: Adéla Flejšarová
Foto: Knifecore.com

Související články


Kategorie


RSS Tisk stránky


zpět

Nenechte si ujít