Reklama
Doporučujeme

Spotřebiče Karma Design za skvělé ceny
Nabízíme vestavby Karma Design za bezkonkurenční ceny, poštovné a dovoz ZDARMA!
shop.spotrebice.cz

Aspen.PR
Specialista na PR a marketing segmentu spotřebičů a bydlení. Efektní a efektivní komunikace pro váš produkt.
www.aspen.pr/cs/

Rentpoint
Autopůjčovna s nejširší nabídkou nabídkou vozů na trhu.
www.rentpoint.cz


Mixér

ikona curry.jpg

Koření, koření a zase koření 01.08.2008

V minulém článku jsme se zmínili o specifikách indické kuchyně. Nepadlo ale nic konkrétního. Tentokrát proto zkusíme indickou kuchyni opravdu. Podíváme se totiž na to, co jí dělá jedinečnou - na nejběžnější indické suroviny a na to, co jí dělá tak výjimečnou – na koření.


Základem většiny indických jídel je buď rýže, obiloviny nebo luštěniny. Nejčastěji se můžete setkat s fazolemi všech barev a velikostí, čočkou a pohankou. Světová kuchyněOtevřít galerii »Indové kladou na rozdíl od evropských kuchyní velký důraz na chuť právě této části pokrmu. Zatímco u nás jsou luštěniny nebo rýže pouze přílohou k masu, v Indii tvoří samotný základ jídla. Proto se na ně při vaření rozhodně nezapomíná a jsou ochucovány se stejnou láskou jako maso a ostatní části pokrmů.
Indická jídla jsou připravována nejběžněji na obyčejném rostlinném oleji, ale výjimkou není ani pro nás méně obvyklý olej kokosový, který jídlu dodává správnou „exotičnost“. Ale nejenom olej dělá indické jídlo…

Curry na tisíc způsobů
Základem všech indických jídel je dobrý výběr koření. Snad každý zná žlutý prášek jménem curry. Málokdo ale ví, z čeho se curry vyrábí a jak vzniklo. Curry, nebo také karí má dva významy. Jednak je to samostatný pokrm a jedna směs koření. Nás teď bude zajímat právě to tajemné koření, kterému Indové říkají garam masala. Stejně Světová kuchyněOtevřít galerii »tak jako existuje dobré a špatné provensálské koření, tak i karí je pokaždé jiné. V indii se liší jeho složení oblast od oblasti, u nás spíše firma od firmy. Nejčastějšími přísadami jsou kurkuma, pepř, chilli, kardamom, koriandr, zázvor, kumin, muškát nebo skořice.
Indická kuchyně zná stovky různých kořenících směsí, které se často liší nejen region od regionu, ale i domácnost od domácnosti. Základem jsou většinou Evropanům dobře známé přísady, které jsou ale originálně a překvapivě kombinovány, tak aby obsahovaly všechny chutě (viz minulý článek o indické kuchyni) a přitom byly vyvážené.

Zatímco u nás je běžné ochucovat jídlo jednotlivými druhy koření, Indové si potrpí na jejich směsi. Nejenom že jsou zvyklí míchat mnohé druhy koření naráz, směsi si často připravují na dlouhou dobu dopředu tak, aby se jejich chutě prolnuly a spojily už před samotným vařením. Totéž platí o marinádách a omáčkách. I těm se musí dopřát dostatek času na to, aby se chutě „skamarádily“ a aby splynuly v jednu.



Autor: Adéla Flejšarová
Foto: Dilserestaurant.co.uk, Vareni.cz, Calgary.cityguide.com Dali byste si? Indická kuchyně - na trhu lze sehnat nepřeberné množství koření Indická večeře je zážitkem všech smyslů Koření je základem indické kuchyně Mexická kuchyně - dip Švýcarský sýr je světoznámý Mexická kuchyně - buritto

Související články


Kategorie


RSS Tisk stránky


zpět

Nenechte si ujít