Reklama
Doporučujeme

Spotřebiče Karma Design za skvělé ceny
Nabízíme vestavby Karma Design za bezkonkurenční ceny, poštovné a dovoz ZDARMA!
shop.spotrebice.cz

Aspen.PR
Specialista na PR a marketing segmentu spotřebičů a bydlení. Efektní a efektivní komunikace pro váš produkt.
www.aspen.pr/cs/

Rentpoint
Autopůjčovna s nejširší nabídkou nabídkou vozů na trhu.
www.rentpoint.cz


Mixér

supliky.jpg

Kuchyň podle vašich představ – varná zóna II. 03.06.2008

Protože varnou zónu nemůžeme jen tak lehce odbýt, máme tu pro vás pokračování našeho seriálu, ve kterém se dozvíte, co ještě by každý měl brát v potaz při stavbě kuchyně, co je bezpodmínečně nutné mít ve varné zóně, jakými pravidly se řídit a čeho se vyvarovat.


Ač se to může někomu zdát jako zbytečný objekt, při častějším vaření ocení každý kuchař digestoř. Nejenom že odvádí pryč z kuchyně nepříjemné pachy, zároveň ale pomáhá udržovat kuchyň čistší. Například při smažení proud vzduchu nedovoluje prskajícím kapkám oleje, aby zamastily celé okolí, protože je jakoby směruje, aby se buď zachytily na filtru digestoře nebo aby spadly zpět na pánev. Navíc světlo umístěné na digestoři ocení každý, kdo vaří takzvaně očima.
Digestoř Karma Design
Pokud nemáte zrovna kam digestoř umístit, aby odváděla nepříjemné pachy ven z místnosti, pak je pro vás řešením digestoř s recirkulací, která po průchodu vzduchu vrací přefiltrovaný vzduch zpět do místnosti. Tento typ nabízí například Karma Český Brod, ale na trhu najdete i mnohé další s odvodem do komína i bez, rohové, černé nebo bílé. Zkrátka snad do každé kuchyně se dá najít vhodný typ.

Pokud přece jen nejste fanoušci digestoře, pak je dobré mít v kuchyni alespoň volně přístupné a snadno otevíratelné okno. A to nejen z estetických ale i bezpečnostních důvodů.

Prostě to není kam dát
S varnou deskou souvisí bezprostředně úložný prostor. V dosahu totiž musíte při vaření mít skříňku, kam se vám bez větších problémů vejdou všechny hrnce, pánve a pokličky. Pokud je to možné, hodí se mít po ruce i šuplík nebo věšáček se základními nástroji jako jsou lžíce, vařečky, metly a jiné pomůcky na vaření.

Pokud ale zvolíte kombinovaný sporák, ani tak nesmíte zapomenout na úložný prostor. Pokud nemůžete tedy mít hrnce pod varnou plochou, nabízí se police a skříňky umístěné nad hlavou. Při jejich umisťování ale dávejte pozor, aby nad varnou deskou zbyl dostatek prostoru k manipulování s horkými hrnci a pánvemi a navíc, abyste ve výšce hlavy neměli žádné ostré rohy, o které byste se mohli při narovnávání uhodit.
Talíře
Protože ve varné zóně operujete s horkým nádobím, je dobré nechat si okolo varné desky dostatečný odkládací prostor z odolného materiálu, na který budete moci bez obav postavit z ploténky sundané hrnce a pánve. Obecně se doporučuje, aby z obou stran sporáku bylo minimálně 30 centimetrů volné plochy. Tu oceníte nejen při odkládání, ale můžete si na ni připravit vše, co při vaření potřebujete mít u ruky.

Myslete hlavně na sebe

V dostatečné vzdálenosti od sporáku byste potom měli mít dřez. Co dalšího umístíte v okolí varného centra je jen na vás. Pokud často používáte mikrovlnnou troubu, je dobré ji umístit na dosah, pokud jste v kuchyni zvyklí vařit dva, je nutné ji tomu také přizpůsobit.

Existují základní pravidla, ta ostatní si vymýšlí každý sám podle svých potřeb a možností. I vy si nejdřív položte základní otázky typu: Jaké spotřebiče nejvíc používám? Které práce nejčastěji vykonávám a v jakém pořadí? Které pomůcky potřebuji mít v bezprostředním dosahu? Potřebuji dvoudřez nebo stačí jednoduchý? Co mi nejvíce vadilo na staré kuchyni? Potom už se jednoduše řiďte vlastními odpověďmi a výsledkem bude jistojistě kuchyň taková, jakou si přejete.


Autor: Adéla Flejšarová
Foto: Furniturestoreblog.com, Karma Design, Design.hgtv.com

Související články


Kategorie


RSS Tisk stránky


zpět

Nenechte si ujít