Reklama
Doporučujeme

Spotřebiče Karma Design za skvělé ceny
Nabízíme vestavby Karma Design za bezkonkurenční ceny, poštovné a dovoz ZDARMA!
shop.spotrebice.cz

Aspen.PR
Specialista na PR a marketing segmentu spotřebičů a bydlení. Efektní a efektivní komunikace pro váš produkt.
www.aspen.pr/cs/

Rentpoint
Autopůjčovna s nejširší nabídkou nabídkou vozů na trhu.
www.rentpoint.cz


Mixér

ikona.jpg

Nebeská mana z grilu 05.08.2009

V závěru minulého článku o grilování jsme si připomněli, že grilovat se dá nejen maso, ale také zelenina, ovoce, houby, sýr a další dobroty. Nic však naplat, maso je maso. Které je ke grilování nejvhodnější? A jak ho upravit tak, aby bylo křehoučké a chuťově výrazné? My to víme a vy budete za chvíli také.


Mariňácká marináda

Při výběru té správné flákoty si dejte pozor, aby bylo maso čerstvé. Před samotnou úpravou ho uchovávejte v lednici, nechcete přece po kulinářských hodech skončit s bolestmi břicha. Maso před grilováním většinou marinujeme. Dosáhneme tím toho, že je křehčí, rychleji se připravuje a navíc výborně chutná.

Otevřít galerii »Zdravou a jednoduchou marinádu připravíme z olivového oleje, čerstvých bylinek a trochy citronové šťávy. Maso pak necháme naložené v chladničce klidně i několik dní. Zbylou marinádu využijeme při samotném grilování, potíráme jí maso, které se pak tak rychle nevysouší. Důležitou zásadou je nepřidávat sůl, maso by pak pustilo šťávu a bylo suché. Solíme tedy až na talíři. Vynikající marinádu připravíte z proslisovaného česneku, kečupu a hořčice. Tyto suroviny ochutíme pepřem, bazalkou, kmínem a závěrečnou ingrediencí je pár lžic černého piva.

Masožravky a masožravci

Shrňme si to – grilovat můžeme maso drůbeží, vepřové, hovězí, rybí, jehněčí i skopové či jakékoliv mleté. Oblíbené jsou také všemožné klobásy, párky a špekáčky. I když skeptici možná namítnou, že v těch příliš opravdového masa nenajdeme.

Drůbeží maso není příliš tučné ani bohaté na cholesterol. Navíc obsahuje spoustu zdravých bílkovin a také vitamíny. U tohoto druhu masa se vyvarujte příliš dlouhého marinování, maso by mohlo pustit svou vlastní šťávu a pak být tuhé. Kuřecí maso je vhodné i pro menší děti, grilujte je s kůží, kterou pak předtím, než je dětem naservírujete, odstraníte.

Pokud plánujete velkou grilovací party a chcete připravit spoustu masa, ale neunavit hosty dlouhým čekáním na jídlo, máme pro vás trik. Maso si čtvrthodinku předpečte v troubě, na grilu pak bude rychleji hotové.

Otevřít galerii »Příště můžete zkusit třeba kuřecí maso na žampionech. Na obrázku vidíte, co je třeba opatřit. Kuřecí prsa naklepeme, potřeme olejem a obalíme v kmínu a šalvěji. Pak zvolna opékáme na grilu spolu se žampiony. Opečené na talíři dosolíme a podáváme s pečivem nebo s brambory. Vhodnou přílohou je také grilovaná či čerstvá zelenina.

Příští čtvrtek zapátráme v kuchařkách i v archivu a poradíme vám, jak si získat věhlas nejlepším grilovaným vepřovým a jehněčím. Nezapomeneme ani na milovníky ryb a svěříme vám rodinný recept na grilovaného lososa. Zvládne ho opravdu každý – vždyť ty nejlepší věci bývají často jednoduché.


Autor: Zuzana Fuxová
Foto: Sxc.hu Jehněčí špízy Krkovička z grilu OBH Nordica Raclette gril Ovoce Ovoce Ovocný dáreček Pstruzi Raclette Tefal Ryby na grilu Zeleninovomasové špízy Vodní gril

Související články


Kategorie


RSS Tisk stránky


zpět

Nenechte si ujít