Reklama
Doporučujeme

Spotřebiče Karma Design za skvělé ceny
Nabízíme vestavby Karma Design za bezkonkurenční ceny, poštovné a dovoz ZDARMA!
shop.spotrebice.cz

Aspen.PR
Specialista na PR a marketing segmentu spotřebičů a bydlení. Efektní a efektivní komunikace pro váš produkt.
www.aspen.pr/cs/

Rentpoint
Autopůjčovna s nejširší nabídkou nabídkou vozů na trhu.
www.rentpoint.cz


Mixér

ikona.jpg

Od radaru k mikrovlnné troubě 03.11.2010

Když si ohříváte oběd v mikrovlnné troubě, napadlo by vás, že nebýt šťastné náhody, museli byste dodnes stát u kastrůlku na sporáku? Jestli vás zajímá, kde má "mikrovlnka" svůj původ a jaká byla její cesta do moderních kuchyní, čtěte.


Druhá světová a rozvoj mikrovln

Za předchůdce klasických mikrovlnek můžeme považovat německé Radiomissory, které používali nacisté při invazi do SSSR. Potřeba přípravy jídla v polních podmínkách v co nejkratší době byla vyzkoušena v průběhu operace Barbarossa. Přepravovat však logisticky mohutné stroje představovalo značný problém.

Ve Velké Británii v té době probíhaly výzkumy mikrovlnných zdrojů britských radarů. Objevení magnetronu, který tvořil elektromagnetické vlny, způsobilo zásadní průlom. Kolem roku 1946 britský vědec Percy Spencer při experimentu s radarovými vlnami zjistil, že se mu díky „záření“ v kapse rozehřála tabulka čokolády. Aby si tento jev potvrdil, umístil vedle magnetronu kukuřici, která během několika málo vteřin střílela po celé laboratoři. Spencer tak sestrojil uzavřenou kovovou skříň do níž umístil mikrovlnný zdroj.

Lavinový rozmach po celém světě

Na trhu se první mikrovlnka objevila již v roce 1947 v USA. Firma Raytheon Company sestrojila skoro půl tuny vážící bednu, která si vysloužila nelichotivou přezdívku Radar range. Vzhledem připomínala spíše domácí krematorium, ale svůj účel plnila dokonale.

Vzhledem k vysokým pořizovacím nákladům (v řádu tisíců dolarů) se mikrovlnné trouby těšily pozornosti zejména velkých gastronomických provozů, oceánských parníků či jídelních vagónů. Kromě potravinářského odvětví sloužily i k jiným věcem – sušení kůže, papíru, korku apod.

V masovém měřítku se tyto „rychlotrouby“ začínají používat až ke konci 60. let, kdy díky kompaktním rozměrům a zefektivnění ohřevu pronikají do kuchyní amerických hospodyněk. V roce 1967 vlastnilo mikrovlnku v USA již 60 % domácností, dnes můžeme mluvit o více než 90 % všech amerických kuchyní.
V Československu se do roku 1989 mikrovlnné trouby objevovaly značně sporadicky, zejména ve velkých stravovacích zařízeních. Po roce 1990 však nastává obrovský boom a mít vlastní mikrovlnku patřilo k dobré image české ženy.

Škodí nebo neškodí? Věčný boj


Mýty kolem škodlivého mikrovlnného záření na potraviny budily pozornost již od počátku domácího používání. První varovné „studie“ mluvily dokonce o tom, že jídlo připravené pomocí mikrovln může u člověka vyvolat oslepnutí či sterilitu. Tyto fámy byly brzo vyvráceny, avšak rozpoutaly další série již renomovaných výzkumů. Z nich ve velké míře vyplývalo, že takto připravované jídlo způsobuje při dlouhodobém užívání množení rakovinotvorných buněk. Oproti těmto negativním výsledkům však stojí celá řada dalších výzkumů, které jakékoliv zhoubné vlivy popírají.

Válka o mikrovlnné trouby se přenesla i na pole obyčejných uživatelů. Jedni si ji nemohou vynachválit pro úsporu času, ti druzí naopak poukazují na mdlou chuť pokrmů a nezdravost elektromagnetických vln.
To, co mikrovlnce v žádném případě nemůžeme upřít, je zefektivnění práce přípravy pokrmů a ušetření času mnoha žen, které již nemusejí trávit hodiny u ploten, ale získaný čas mohou investovat do rodiny.

Jiří Kulhánek
Foto: Sxc.hu, Panasonic

Související články


Kategorie


RSS Tisk stránky


zpět

Nenechte si ujít