Reklama
Doporučujeme

Spotřebiče Karma Design za skvělé ceny
Nabízíme vestavby Karma Design za bezkonkurenční ceny, poštovné a dovoz ZDARMA!
shop.spotrebice.cz

Aspen.PR
Specialista na PR a marketing segmentu spotřebičů a bydlení. Efektní a efektivní komunikace pro váš produkt.
www.aspen.pr/cs/

Rentpoint
Autopůjčovna s nejširší nabídkou nabídkou vozů na trhu.
www.rentpoint.cz


Mixér

ikona.jpg

Okořeňte si život i domácnost II. 08.04.2009

Dnešní díl seriálu o bylinkách bude tak trochu speciální. Zaměříme se na bylinky, které je nejlepší vysadit právě teď, abyste si s nimi mohli vyzdobit domácnost na Velikonoce. Sázet obilí či travičku, kterou v kuchyni při vaření nijak neupotřebíte, je přece zbytečné! Ozdobte si malovanými skořápkami vajíček třeba řeřichu nebo pažitku.


Velikonoční výzdoba z přírody

Velikonoce jsou svátky jara, o tom není pochyb. Jak z nich ale udělat nevšední dny plné příjemných rodinných setkání a tradičního veselí? Pořiďte si to, co k Velikonocům náleží a dodejte své domácnosti jarní atmosféru. A co všechno vlastně k Velikonocům patří? Určitě jsou to  kuřátka, zajíčci, vajíčka, pomlázky, barevné pentličky, vázy plné narcisů, tulipánů a zlatého deště, to každý ví. Ale co víc? Svěží zelená travička, obilí a čerstvé bylinky! Právě ty nejvíce oživí a zpestří váš interiér! Kromě toho jimi vhodně doplníte svůj jídelníček. A vůbec nejlepší na tom je, že už pro bylinky nemusíte letět do obchodu kdykoli je potřebujete. Sklízet můžete v klidu a v teple vašeho rodinného krbu.

Krásné i užitečné bylinky

Pro ozdobu kraslicemi se hodí především bylinky, které vytvářejí hustý porost. Do něj snadno zasadíte vámi zvolené okrasné předměty. Různé slaměné či jiné druhy drůbeže, hlodavců a vajíček se na živém zeleném podkladu krásně vjímají a tvoří tak originální dekoraci. Tu zvládnou zhotovit i malé děti, takže si při její výrobě užijete spoustu legrace! Na to, jaké bylinky jsou tedy vhodné jako velikonoční okrasa, se nyní podíváme. Jisté je jedno – o Velikonocích i po nich můžete všechny přidat do tradiční vajíčkové pomazánky!

Ovoce, zelenina, maso - jídloOtevřít galerii »Řekni řeřicha


Řeřicha setá je jedna z nejvhodnějších bylinek pro domácí pěstování. Není nijak náročná a vypěstovat ji zvládne opravdu každý. Stačí vám k tomu buničitá vata. Tu navlhčíte trochou vody, nasypete na ni semínka řeřichy a počkáte, dokud nevyklíčí a nezačne růst. Pak ji můžete buď přesadit do květináče, nebo sklidit dřív, než to bude třeba. Nezapomeňte ji ale průběžně udržovat dostatečnou vlhkost. Řeřicha totiž čerpá z vody potřebné živiny pro růst. Když bude na suchu, tak vám rychle seschne a zajde. Tato bylinka patří mezi jednoleté rostliny. Dosahuje výšky až 40 centimetrů. Roste velice rychle, po 2 až 3 týdnech ji můžete začít sklízet.

Obsahuje veliké množství vitamínů (vitamín C, B1 a betakaroten), takže její konzumací člověk přispívá k posílení svého imunitního systému. Kromě toho v ní najdeme také velké množství minerálů, které jsou také důležité pro zdravý život člověka. Díky velkému množství antioxidantů je vhodná pro pročišťovací kůru (čistí spolehlivě a účinně ledviny i trávicí trakt), což oceníte zvláště po velikonočních svátcích plných dobrého jídla, především těžce stravitelných vajíček.

Jaká je chuť řeřichy, to ví skoro každý – hodně výrazná, aromatická, místy připomíná ředkvičky. Výtečná je do zeleninových salátů, do pomazánek i polévek. Nejlahodnější je ale krajíc chleba s máslem, případně i sýrem, posypaný špetkou soli a vydatnou dávkou řeřichy.

Ovoce, zelenina, maso - jídloOtevřít galerii »Pažitka nesmí chybět

Pažitka je u nás velice známá a oblíbená bylinka. Její původ je ve střední Evropě, ale najít ji můžeme i ve výše položených asijských i amerických oblastech. Lidem je známá již od dob středověku. Téměř každý má ponětí o tom, jak pažitka vypadá. Roste z malých cibulek v podobě úzkých zelených stébel ve tvaru malých rourek do výšky okolo 30 až 40 centimetrů. Částečně připomíná stébla trávy. Až na to, že na rozdíl od trávy se na ní v letním období objevuje fialkové květenství. Květy se můžou lišit podle odrůdy a místa výskytu.

Pěstovat pažitku můžete doma v květináči, za oknem v truhlíku i na zahradním záhonku. Důležitá je pro ni pravidelná zálivka. V případě potřeby ji můžete přihnojit. Neroste tak rychle jako řeřicha, sklízet ji můžete od vysetí až zhruba po šesti týdnech. Když ji odříznete těsně nad zemí, tak se můžete těšit na další sklizeň během několika týdnů.

Pažitka je bohatá především na vitamín C. Nejlepší je proto v syrovém, čerstvém stavu. Pro tepelnou úpravu se moc nehodí, protože tím vitamíny ztrácí. Chuť je lehce pikantní. Výborně se hodí na čerstvý obložený chléb, brambory i jiné přílohy. Omáčkám, polévkám a salátům dodává výraznou chuť. Ozdobit s ní můžete prakticky všechny druhy pokrmů, které vás jen napadnou.

Ovoce, zelenina, maso - jídloOtevřít galerii »Snítka petrželky navrch


Petrželka kadeřavá bývá občas nazývána, pro svůj specifický zkadeřený tvar, kudrnka. Patří u nás rovněž mezi velice oblíbené a často využívané bylinky přesto, že je jejím domovem jižní Evropa. Je to dvouletá rostlinka z čeledi miříkovitých, která může dorůst do výšky okolo 50 centimetrů. Její lístky jsou buď jemně zkadeřené (ty jsou při skousnutí zuby tvrdší a mohou při polykání trošku škrábat v krku) , nebo i hladké (ty jsou naopak tenčí a jemnější), záleží na odrůdě. Pěstuje se stejně jako pažitka. I sklizeň se doporučuje po zhruba šesti týdnech od vysetí, aby stihla vyrůst do požadované velikosti a mohutnosti.

Jedlé nejsou jen lístky, ale i samotný stonek. Chuť je, tak jako u předchozích bylinek, také velice aromatická a výrazná. Při snědení většího množství může být až pálivá. Její konzumací prospějete vašemu metabolismu, neboť petrželka napomáhá rychlejšímu trávení. Uvařit si z ní můžete čaj, který působí na podporu chuťových buněk. Samotná petrželka se v čerstvém stavu používá k ozdobení chlebíčků, jednohubek, salátů, polévek i hlavních jídel – záleží pouze na vaší kreativitě.

Kam pro ně jít?

Semínka všech tří bylinek seženete nejen v zahrádkářských potřebách, ale i v obchodních řetězcích zaměřených na hobby a v běžných supermarketech. Tam se nacházejí v oddělení zeleniny. Jak již bylo popsáno výše, jsou tyto bylinky výborné pro zdravou životosprávu a skvěle doplňují běžný jídelníček. Použít je můžete při přípravě pestré škály jídel. Kromě toho vypadají v malých květináčcích velice esteticky. A pokud si je ještě velikonočně nazdobíte, pak už nebudou mít vůbec žádnou chybu.

Markéta Zelená
Foto: Sxc.hu Banány už pro nás nejsou žádná exotika Bazalka se hodí k rajčatům i rajčatovým omáčkám Bramborám posypaným libečkem nebo jiným čerstvým kořením nikdo neodolá Citrusy, šípky a kiwi, zásobárny vitamínu C Dáte si džem z rambutanu? Granátové jablíčko je známé afrodisiakum Hrušky, jak je neznáte Hvězdičky karamboly - chutné a efektní Chutná a pomáhá zdraví Chutnají líp, než vitamíny z lékárny Je libo hruškový dort? Jogurt je zdravá svačinka Jogurtovač Moulinex vykouzlí domácí jogurt Kiwi dělá divy:o) Kumquat vypadá jako malinkatý pomeranč Kuřecí maso na zelenině s estragonem chutná výtečně Libeček, koriandr i etragon využijete k nakládání různých druhů zeleniny Limetku známe z mojita Lístky estragonu jsou sice malé, ale zato velice aromatické Litchi připomíná hroznové víno Meduňka připomíná kopřivu Nechte svou krásu rozkvést :) Oregáno roste velmi hustě Osvěžující mango Papaya, počeštěně papája:) Physalis chutná po jahodách Pomelo Prodejna Fruitisimo v Nákupní galerii Myslbek na pražských Příkopech Sušené datle patří k Vánocům Větvička tymiánu vám pomůže i od střevních potíží Víte, že avokádo chutná skvěle s chlebem? Výběr je široký i v zimě Zdravé jídlo

Související články


Kategorie


RSS Tisk stránky


zpět

Nenechte si ujít