Reklama
Doporučujeme

Spotřebiče Karma Design za skvělé ceny
Nabízíme vestavby Karma Design za bezkonkurenční ceny, poštovné a dovoz ZDARMA!
shop.spotrebice.cz

Aspen.PR
Specialista na PR a marketing segmentu spotřebičů a bydlení. Efektní a efektivní komunikace pro váš produkt.
www.aspen.pr/cs/

Rentpoint
Autopůjčovna s nejširší nabídkou nabídkou vozů na trhu.
www.rentpoint.cz


Mixér

ikona.jpg

Okořeňte si život i domácnost III. 22.04.2009

A je tu poslední díl našeho seriálu o koření. V něm vám přestavujeme další tři druhy, tentokrát velmi aromatických bylinek, které mají významné postavení v mnoha kuchyních světa. Třeba si najdou místo i v té vaší.


Ovoce, zelenina, maso - jídloOtevřít galerii »Libeček

Libeček je v našich podmínkách velice oblíbenou bylinkou. Nejen, že se přidává jako ochucovadlo do velkého množství jídel, má i výborné léčivé účinky a cenné biologické vlastnosti. To dokládá jeho celý rodový název libeček lékařský.

Jeho pěstování je velice jednoduché. Semena koupíte v každém zahradnictví. Případně ho můžete rozmnožit dělením starších rostlin. Vaší kuchyni stačí jedna rostlinka v květináči s dobře vyhnojenou půdou. Rostlinka je celkem mohutná. Kuchyň vám provoní svou specifickou vůní připomínající polévkové koření. Tu vyvolává silice neboli éterický olej. Kromě něj libeček obsahuje řadu vitamínů a zdraví prospěšných látek, jako jsou furokumariny, vitamíny C, A, hořčiny, pryskyřici, cukry, organické kyseliny.

Co se z libečku využívá? Jsou to především čerstvé i sušené mladé lístky. Jejich chuť je výrazná, kořenitá, připomíná celer. Jako koření ale můžete využít i kořen a semena. Kořen je ale především léčivý, stejně jako nať. Dříve se libečkem ochucovala polévka zvaná oukrop. V dnešní době se s ním nadále koření hlavně polévky, a to polévky všech druhů – masové, zeleninové, luštěninové a další. Když ho přidáte při vaření k bramborám, budou hned o moc chutnější. Dále ho můžete využít do salátů, nádivek, dresingů, omáček, pomazánek i k různým druhům masa. Své specifické zpracování mají i semínka. Ta se přidávají k nakládaným houbám a zelenině.

Ovoce, zelenina, maso - jídloOtevřít galerii »Koriandr
Koriandr setý neboli anýz je bylinka z níž se využívají v kuchyni hlavně usušené plody. Stejně jako libeček i koriandr obsahuje velké množství silic a je proto výrazně aromatický. Zároveň má také výborné léčivé účinky a uplatnění na poli lidového léčitelství. Právě tam se uplatňuje již od starověku. Plodem koriandru je tvrdá hnědá kulovitá dvojnažka, její velikost se pohybuje okolo 5 milimetrů. Na povrchu je plod lesklý s mírnými hrbolky.

Především je to ale koření specifické chuti a vůně, čímž vhodně doplní vaše pokrmy. A jaká je tedy ta chuť? Velice příjemná, palčivá, ale přesto je mírně nasládlá. Zeleninová i masová jídla získají s použitím koriandru zajímavou, nevšední chuť. Zajímavostí je, že koriandr je součástí velice oblíbené kořenící směsi kari, která je známá po celém světě. Nejpoužívanější je ale asi v anglické, německé, indické a středomořské kuchyni. Je vhodný k přípravě studených i teplých pokrmů, ke sterilování a nakládání zeleniny, ale i k výrobě cukrovinek, například vánočního cukroví a bonbónů, a likérů. Známá je především anýzovka.

Ovoce, zelenina, maso - jídloOtevřít galerii »Estragon
Estragon je rostlina z rodu pelyňků. Mnozí z nás znají pelyněk pouze z vyjmenovaných slov, a tak je na čase se s ním seznámit i v kuchyni. Jak tedy vypadá? Jako bohatě rozvětvený zelený keříček. Dorůstá až do výšky jednoho metru. Okolo lodyhy se větví čárkovité lístky. Nejlepší doba na výsadbu estragonu je právě teď, v dubnu. Nejlépe mu je slunném místě za oknem. Dejte si pozor na přelití, je na ně choulostivý a špatně ho snáší. Prospívá mu spíš sušší zemina.

Jelikož je jeho původem střední a jihozápadní Asie, můžeme ho najít především v pokrmech tamních obyvatel. Hodně se objevuje například v tureckém či arménském jídelníčku. Přinese tak do vaší kuchyně trochu orientu a exotiky. Chuť estragonu je jemně hořkosladká. A jeho využití je díky tomu velice široké. Je významným ochucovadlem vinných a ovocných octů, dodává jim specifické aroma. Možná nevíte, že je součástí francouzských hořčic a dodává jim na pikantnosti. Jinak se estragon používá do omáček, salátů, nádivek, polévek, k masům či k nakládání zeleniny, a to jak čerstvý, tak i sušený. Dejte pozor, abyste to s jeho nadávkováním nepřehnali. Stačí ho opravdu jen malé množství a je lepší ho nemíchat s dalšími silně aromatickými bylinkami.

Snad jste v našem přehledu našli takovou bylinku, kterou byste rádi pěstovali. Věřte, že taková drobnost, jakou je jednoduchý květináč s bazalkou či kudrnkou, dodá vaší kuchyni nový, svěží vzhled a vašim kulinářským specialitám vynikající, výraznou chuť. Navíc budete mít čerstvé koření neustále po ruce, kdykoliv je budete potřebovat.

Markéta Zelená
Foto: Sxc.hu Banány už pro nás nejsou žádná exotika Bazalka se hodí k rajčatům i rajčatovým omáčkám Citrusy, šípky a kiwi, zásobárny vitamínu C Dáte si džem z rambutanu? Granátové jablíčko je známé afrodisiakum Hrušky, jak je neznáte Hvězdičky karamboly - chutné a efektní Chutná a pomáhá zdraví Chutnají líp, než vitamíny z lékárny Je libo hruškový dort? Jogurt je zdravá svačinka Jogurtovač Moulinex vykouzlí domácí jogurt Kiwi dělá divy:o) Kumquat vypadá jako malinkatý pomeranč Limetku známe z mojita Lístky estragonu jsou sice malé, ale zato velice aromatické Litchi připomíná hroznové víno Meduňka připomíná kopřivu Nechte svou krásu rozkvést :) Oregáno roste velmi hustě Osvěžující mango Papaya, počeštěně papája:) Pažitka v létě krásně rozkvétá Physalis chutná po jahodách Pomelo Prodejna Fruitisimo v Nákupní galerii Myslbek na pražských Příkopech Řeřicha roste i na obyčejné buničině Snítkem petrželky ozdobte pokrm Sušené datle patří k Vánocům Větvička tymiánu vám pomůže i od střevních potíží Víte, že avokádo chutná skvěle s chlebem? Výběr je široký i v zimě Zdravé jídlo

Související články


Kategorie


RSS Tisk stránky


zpět

Nenechte si ujít