Reklama
Doporučujeme

Spotřebiče Karma Design za skvělé ceny
Nabízíme vestavby Karma Design za bezkonkurenční ceny, poštovné a dovoz ZDARMA!
shop.spotrebice.cz

Aspen.PR
Specialista na PR a marketing segmentu spotřebičů a bydlení. Efektní a efektivní komunikace pro váš produkt.
www.aspen.pr/cs/

Rentpoint
Autopůjčovna s nejširší nabídkou nabídkou vozů na trhu.
www.rentpoint.cz


Mixér

ikona.jpg

Palačinky jako z pravé francouzské crêperie 04.02.2009

Možná se vám také při slově palačinka vybaví svérázný šéfkuchař s bílou čepicí na hlavě, jak umně a s přehledem vyhazuje do vzduchu a otáčí jednu palačinku za druhou. I vy se můžete stát takovým mistrem, není na tom totiž nic složitého. Pokud se ale podobných kuchyňských hrátek vzdáte, pak si zpestřete přípravu palačinek alespoň jiným způsobem.


 Co vám k tomu pomůže? Třeba palačinkovač. Nebo si palačinky můžete netradičně ochutit, přizdobit, zapéct nebo dokonce oflambovat.

Palačinky nepatří mezi jídla náročná na přípravu. Hravě je zvládnete připravit během krátké chvilky. Jsou proto oblíbeným jídlem k snídani, obědu, večeři i svačině. Deserty v podobě palačinek nabízejí i špičkové restaurace a kavárny. Přitom k výrobě těsta na palačinky nepotřebujete žádné náročné suroviny, které by se nenacházely v každé běžné domácnosti. Stačí mít mléko, vejce, hladkou mouku, sůl, minerálku a ruční šlehač, abyste všechny suroviny správně promíchali do tekutého těsta. Celý postup se dá samozřejmě zvládnout i bez ručního šlehače!

Mistrem může být každýPalačinkovačOtevřít galerii »

Samotné smažení palačinek na pánci nebo na palačinkovači je pak už jen formalitou, po níž můžete začít servírovat. Pokud se rozhodnete vyzkoušet si obracení palačinek ve vzduchu, máme pro vám dobrou radu. Dbejte, abyste na pánvi neměli velké množství oleje! Při nadhozu by na vás mohl vystříknout a nepříjemně vás popálit. Práce s palačinkovačem sice není tak zábavná, ale také má své výhody. Na palačinkovači totiž můžete připravit opravdu tenké, lahodné a křupavá palačinky jako ve francouzských palačinkárnách. Tento přístroj má i velikou výhodu pro vaše zdraví. Na něm nebudou vaše palačinky plavat v oleji jako na obyčejné pánvičce!

PalačinkovačOtevřít galerii »Více tváří palačinkovače

Palačinkovače často slouží jako multifunkční zařízení. Nejsou určeny pouze k přípravě palačinek, ale i vaflí a či sendvičů. S nákupem takového výrobku můžete mít doma hned tři v jednom. Ušetříte tak nejen peníze, ale i místo ve vaší kuchyni.

Klasické palačinkovače, tedy kulaté, určené pouze na přípravu palačinek, vypadají jako jednoduchá plotna velikostně odpovídající právě akorát palačince. To znamená, že měří v průměru zhruba 30 centimetrů. Povrch plotny je pokryt speciální protiskluzovou ochranou vrstvou. Na ovládacím panelu si můžete lehce nastavit teplotu ohřevu. Na to, že je plotýnka zapnutá, vás upozorní světýlko termostatu. Takovýto přístroj se snadno naučí ovládat každý. Nestojí ani moc peněz, nejjednodušší typy seženete již od tisícikoruny.

Pokud ale chcete investovat do profesionálního, kvalitnějšího stroje, který vám nabídne více funkcí a možností, budete si muset sáhnout hlouběji do kapsy. Takové palačinkovače stojí okolo 10 tisíc korun. A co mají tyto přístroje navíc? Jsou především o pár centimetrů větší, nevyužívají jen elektrický proud, mnohé mají přívod plynu a plotna je tak vyhřívána několika hořáky. Dokonalejší izolace napomáhá úspoře energie. Takové palačinkovače jsou bytelné, spolehlivé a mají dlouhou životnost.

Pro uchování krásy je péče nutná

Stejně jako o jakýkoli jiný spotřebič, i o palačinkovač se musíte řádně starat, mýt ho, ošetřovat ho a být k němu šetrní. Nedoporučuje se, stejně jako u teflonových pánví, dotýkat se plotýnky kovovými předměty. Povrch by byl narušen a přístroj by nefungoval naplno tak, jak má. Doporučuje se tedy používat dřevěné či plastové špachtle, vařečky a obracečky. K většině palačinkovačů jsou dodávány jako příslušenství v sadě.

Pokud jste dočetli až sem a dostali jste chuť na palačinku, nezbývá vám nic lepšího, než si ji jít udělat. Prozradíme vám recept na univerzální palačinkové těsto. Můžete ho použít i k přípravě jiných jídel než jsou palačinky. Jako tip pro vás uvádíme palačinky naslano zapečené se zeleninou či masem, sladký trhanec, můžete v něm ale také obalit jablka či hrušky a pak je osmažit. Vaší fantazii se meze nekladou. Rozhodně se ale vyplatí mít recept na toho těsto alespoň napsaný v kuchařce.

Základní recept na těsto na palačinky:
PalačinkovačOtevřít galerii »
500 ml mléka
1-2 vejce
250 g hladké mouky
Špetka soli
Polévková lžíce perlivé minerálky

Nejprve smíchejte v misce mléko a vejci. Pak vzniklou směs lehce osolte a přidejte lžíci minerálky. Postupně můžete začít vmíchávat mouku. Pozor na hrudky. V mixéru nebo s ručním šlehačem jde práce nejlépe. Z hotového těsta můžete začít hned smažit palačinky.

Čím pak palačinky ochutit? Vším, co doma najdete, chutnají báječně s jakoukoli náplní. Rozhodně využijete marmeládu, nutelu, skořicový cukr, všechny druhy ovoce, šlehačku, tvaroh, zmrzlinu. Záleží na tom, k jakému účelu a v kterou denní hodinu si je dáváte, a také na tom, nakolik se jimi chcete nasytit a nakolik chcete potěšit své chuťové buňky!

Markéta Zelená
Foto: Sxc.hu, Tefal,  Bielmeier Palačinkovač Tefal PY550014 Crep'Party Compact 6

Související články


Kategorie


RSS Tisk stránky


zpět

Nenechte si ujít