Reklama
Doporučujeme

Spotřebiče Karma Design za skvělé ceny
Nabízíme vestavby Karma Design za bezkonkurenční ceny, poštovné a dovoz ZDARMA!
shop.spotrebice.cz

Aspen.PR
Specialista na PR a marketing segmentu spotřebičů a bydlení. Efektní a efektivní komunikace pro váš produkt.
www.aspen.pr/cs/

Rentpoint
Autopůjčovna s nejširší nabídkou nabídkou vozů na trhu.
www.rentpoint.cz


Mixér

ikona recko.jpg

Řecká kuchyně nekončí v přímořské taverně! 03.05.2010

Právě vrcholí doba plánování dovolených. V zaměstnání se bojuje o co nejlepší termíny volna, pro cestovní kanceláře je to roční doba, kdy zažívají největší nápor zákazníků, rodinná konta krvácejí. Přeci jen je ale do léta a vysněných prázdnin ještě daleko a vy jste se třeba ještě ani nerozhodli, kam chcete jet. Třeba vám v rozhodování pomůže náš nový seriál o národních kuchyních – gastronomické dovolené jsou čím dál tím oblíbenější...


Náš první gastronomický výlet povede do Řecka. U nás řeckých restaurací najdeme poměrně málo (ve srovnání například s italskými nebo francouzskými), přitom má tato kuchyně mnohé co nabídnout a byla by velká škoda na ni zapomínat. Protože na rozdíl od jiných kuchyní si řecká jídla můžeme připravit i v našich krajích z dostupných surovin, a i když si s řeckým jídlem nemůžeme uvařit teplo a sluníčko, je z něj pořád cítit uvolněné a přátelské středomoří. Není náhodou, že slovo gastronomie vzniklo v Řecku!
Lefkada
Bečí, mečí? Stejně se to jí

Obecně řecká kuchyně klade velký důraz na čerstvost, používá proto téměř výhradně sezónní suroviny. Jakožto přímořská země s nekonečným mořským pobřežím velmi ráda používá ryby, výjimkou ale není ani jiné maso. Zejména vnitrozemí se pyšní skvělým skopovým a jehněčím. Toto maso ale u nás nemá příliš velkou tradici, a proto se často v kuchařkách nahrazuje kuřecím nebo vepřovým masem, což ale jídlo obírá o důležitou charakteristiku. I když totiž na toto maso nejsme zvyklí, do řeckých jídel zkrátka patří, dodává jim onu „typičnost“.

Lahůdky, po kterých se netloustne

Řecká kuchyně je jednoduchá. Na rozdíl třeba od francouzské nekombinuje příliš mnoho chutí a netypických přísad, zakládá si spíše na jednoduchosti, čerstvosti a jakési příjemné prostotě. Ne že by bylo řecké jídlo chudé, právě naopak, Řekové jedí rádi a jedí hodně, jenom suroviny přehnaně nekombinují. Dávají spíše přednost více různým jednodušším jídlům, ale hodovat řekové opravdu umí. Vždyť pravá řecká svatba, to není jen hodně lidí a hodně hluku, ale také hory skvělého jídla.
Řecko
Nespornou výhodou této kuchyně je to, že naprostá většina jídel je vzhledem ke klimatickým podmínkám Řecka velmi lehká a tím i zdravá. Není tedy proč se jí vyhýbat.

V příštích článcích se podíváme blíže na používané suroviny, kde je můžete sehnat a jak z nich udělat opravdovou řeckou delikatesu. A když Řecko, tak přidáme i řeckou mentalitu – ta se totiž hodně projevuje i ve způsobu stravování, v tom kde jedí a jak jedí. Tak se těšte na příště!


Autor: Adéla Flejšarová
Foto: Uktv.co.uk, Lefkada.cz

Související články


Kategorie


RSS Tisk stránky


zpět

Nenechte si ujít