Reklama
Doporučujeme

Spotřebiče Karma Design za skvělé ceny
Nabízíme vestavby Karma Design za bezkonkurenční ceny, poštovné a dovoz ZDARMA!
shop.spotrebice.cz

Aspen.PR
Specialista na PR a marketing segmentu spotřebičů a bydlení. Efektní a efektivní komunikace pro váš produkt.
www.aspen.pr/cs/

Rentpoint
Autopůjčovna s nejširší nabídkou nabídkou vozů na trhu.
www.rentpoint.cz


Mixér

ikona drez.jpg

Umění a věda o uspořádání kuchyně 18.04.2008

V minulém díle jsme vám přiblížili, co to je kuchyňská zóna, kolik jich máme a jak se jmenují. To bylo jednoduché. Tentokrát se ale jednotlivým zónám podíváme na zoubek. Poradíme vám, jak má která vypadat, co by měla obsahovat a jak by měla být velká. A uvidíte, že i drobná vylepšení vám mohou v mnohém ulehčit práci.


Místa není nikdy dost

První, na co bychom se při projektování kuchyně měli zaměřit, jsou úložné prostory. Platí celkem jasný Parkinsonův zákon – kolik jich máte, tolik jich naplníte. Když budete mít dvě skříňky pod dřezem, budou plné. Když budete mít kuchyň osázenou skříněmi, skříňkami a policemi na každém centimetru, budou taktéž plné. Tudíž zde platí pravidlo, že více je prostě více.
Kuchyně Karma Design
Mezi úložné prostory se počítají jak skříňky na vybavení a nádobí, tak i prostory na potraviny jako třeba chlebník, lednička nebo mrazák. Sice se nemusí zdát, že je potřeba tolik prostoru, ale zkuste si jenom spočítat, kolik máte drobných kuchyňských spotřebičů, které musíte někam uložit – mixér, šlehač, kuchyňský robot, kávovar nebo toastovač bývají běžnou součástí kuchyně. To ale neznamená, že musí být pořád na pracovní desce. Tam zabírají zbytečně mnoho místa a jen málokteré používáte každý den. Naopak využijete zastrčenou skříňku pro nádobí a spotřebiče, které používáte málo – sváteční servis, stroj na fondue nebo třeba přebytečné plechy do trouby.

Myju, myješ, myjeme

Poté, co jsme si potraviny uložili, můžeme se dát do přípravy rodinné večeře. A tak se dostáváme do mycí zóny. Jak už bylo řečeno v minulém článku, tuto zónu většinou najdeme na levém konci kuchyňské linky. Snad každý ocení v kuchyni myčku, když nám ji ale prostor nedovolí, pak je třeba alespoň upravit dřez. Pokud je to možné, opravdu se hodí pořídit si dvojdřez a dostatečně velkou odkapávací částí. Pokud dáváte přednost odkapávači, je samozřejmě možné ho postavit na odkapávací misku. V malých kuchyních oceníte skládací nebo jinak odjímatelný odkapávač, který můžete vždy jednoduše uklidit po uschnutí nádobí. Získáte tak v kuchyni další cennou odkládací plochu.
Dřez
Zároveň je dobré si dát pozor na jeho výšku. Pokud si totiž dřez umístíte příliš nízko, budou tím trpět vaše záda a jen velice obtížně ho budete umisťovat do větší výšky. Hrozilo by vám totiž, že budete muset přestavět kompletně celou kuchyň. Optimální výška se obvykle pohybuje kolem 100 cm. Ale ani vy, co myčku v kuchyni máte, nezanedbejte dřez. Ani vy se bez něj neobejdete.

Bez přípravy to nejde

Přípravná zóna by měla být v samém centru kuchyně tak, aby z ní bylo vše pohodlně v dosahu a aby takzvaně komunikovala s ostatními kuchyňskými zónami. Měla by být velká, ale ne zase moc, abyste z ní dosáhli na vařič i do dřezu. Obvykle se doporučuje velikost mezi 1 a 1,5 m. Výška by pak měla odpovídat vaší postavě. Většína kuchyňských linek má výšku kolem 85 cm, pokud jste ale vyšší postavy, přizpůsobte si i výšku pracovní desky.

U přípravné desky je obzvlášť důležitá kvalita. Tato část kuchyně je totiž silně namáhaná, a proto je třeba přizpůsobit tomu i výběr pracovní desky. Mnoho kuchařů a kuchařek ocení například zabudované prkénko pro krájení pečiva. Toto řešení je velmi praktické, zároveň dřevo je velice vhodné do kuchyně.

Neohížejte se pouze na design, ale i na užitnou funkci kuchyně. Lesklé a tmavé kuchyně jsou krásné, ale je na nich vidět každý otisk a škrábanec, proto vybírejte obezřetně.

Na závěr zbývá ještě varná zóna. U té je ale mnoho různých variant a uspořádání, a proto se na ní podíváme zvlášť v příštím díle našeho seriálu.Už jste si začali říkat, že byste s kuchyní měli něco udělat? Tak počkejte ještě na příště, my vám poradíme dál.


Autor: Adéla Flejšarová
Foto: Living.cz, Karma Design, Kamengeenering

Související články



RSS Tisk stránky


zpět

Nenechte si ujít