Reklama
Doporučujeme

Spotřebiče Karma Design za skvělé ceny
Nabízíme vestavby Karma Design za bezkonkurenční ceny, poštovné a dovoz ZDARMA!
shop.spotrebice.cz

Aspen.PR
Specialista na PR a marketing segmentu spotřebičů a bydlení. Efektní a efektivní komunikace pro váš produkt.
www.aspen.pr/cs/

Rentpoint
Autopůjčovna s nejširší nabídkou nabídkou vozů na trhu.
www.rentpoint.cz


Mixér

pecivo.jpg

Vůně čerstvého chleba 01.12.2007

Také ji máte rádi? A co takhle provonět si tímto libým aromatem i svou domácnost? Může být, pokud si pořídíte domácí pekárnu. Zvládne toho víc než jen chléb, můžete si upéct třeba také veku nebo makovník. Příznivci domácího pečení mají dokonce svou vlastní internetovou stránku.


Dozvíte se zde mimo jiné, jaké výhody pořízení domácí pekárny přináší. Jednou z nich je kupříkladu finanční úspora. Pečivo si upečete levnější a nemusíte se bát ani vyššího účtu za elektřinu. Pro hovoří i fakt, že pokud si chléb upečete sami, víte přesně, jaké suroviny jste použili a co je vevnitř. Jste-li zastánci zdravé výživy a upřednostňuete tmavé pečivo, máte jistotu, že je opravdu upečené z celozrnné mouky, a to bez přibarvení a různých konzervantů, barviv a jiné chemie, na rozdíl od toho kupovaného.

Domácí pekárna Upéct si můžete kdykoliv a podle chuti vylepšit chleba třeba uzeninou, škvarky nebo cibulí. A jak uvádí výše zmíněná stránka Domacipekarny.dama.cz, nestane se, že najdete někde zapečenou myš. Tedy pokud na ni nemáte náhodou chuť. Výhodou je také funkce odloženého startu. Umožní vám nastavit začítek pečení, tekže vás ráno může vzbudit vůně zaručeně čerstvého chleba k snídani.

Jak vybrat tu pravou a nepřebrat

Zásadním kritériem je počet členů domácnosti. Podle toho zvolte buď malou pekárnu s jedním hákem, nebo velkou s háky dvěma. Zvažte také, jak šikovný má nový kuchyňský pomocník být, tedy jaké funkce opravdu využijete. V neposlední řadě vybírejte i podle ceny, u těch nejlevnějších se pohybuje kolem tisíce korun, seženete však i pekárnu za více než čtyři tisíce. Na českém trhu nabízejí přístroj například firmy Moulinex, Clatronic, Daewo, Eta, Kenwood nebo Panasonic. Jejich nabídku porovnáme v dalším díle seriálu.

Začátky bývají těžké, ne však s našimi radami!
Pečivo
Přinesli jste si domů dalšího obyvatele kuchyně a toužíte ho vyzkoušet? Pak se vám budou hodit naše rady. Nejprve přístroj vymyjte, případně i vypalte. U některých značek sice první pečení naprázdno není nutné, ale jistota je jistota. Pro první pečení "naostro“ si vyberte raději jednodušší recept. K některým pekárnám bývají přiloženy kuchařky, ale z diskuzí na internetu se můžete dozvědět, že často uvádějí špatná množství. Zkušené pekařky z internetového serveru Dáma.cz dooporučují vyzkoušet třeba bílý kmínový chléb. Jak na to?
 
Bílý kmínový chléb

Z pekárny vyndejte pečící nádobu a pořádně připevněte hnětací háky. Pak můžete přídat potřebné ingredience. První musí jít vždy tekutina, v tomto případě 300 ml vody. Pak vsypte půl kila hladké mouky, do jednoho rohu pekárny přidejte dvě lžičky soli, do dalšího stejné množství cukru. Cukr můžete vynechat, když používáte sušené droždí. Ve třetím rohu je místo pro lžičku kmínu. Pak uprostřed vyhlubte důlek a vložte lžičku sušeného či čtvrt kostky čerstvého droždí. Nyní je uvnitř vše, co tam být má, proto můžete nádobu vrátit zpět do pekárny a tu pak zapnout.

Automaticky se přístroj zapíná na základní, klasický program, střední velikost chleba a střední vybarvení kůrky. Tyto parametry můžete upravit a pak stisknout tlačítko start. A teď si dejte nohy nahoru a přečtěte si noviny, následující tři a půl hodiny pracuje pekárna za vás. Vlastně ne tak docela, je třeba kontrolovat těsto v průběhu hnětení, je-li moc řídké, přisypte hladkou mouku. Když pekárna zapípá, je to znamení, že případně můžete přidat semínka. Deset minut na to začíná fáze kynutí, pozor, teď už pekárnu neotevírejte! Když pekárna opět zapípá, je hotovo a můžete si vychutnat vůni svého prvního chleba. A vlastně nejen vůni – dobrou chuť!


Autor: Zuzana Fuxová/ Domacipekarny.dama.cz
Foto: Novyvek.cz, Itek.cz

Související články


Kategorie


RSS Tisk stránky


zpět

Nenechte si ujít