Reklama
Doporučujeme

Spotřebiče Karma Design za skvělé ceny
Nabízíme vestavby Karma Design za bezkonkurenční ceny, poštovné a dovoz ZDARMA!
shop.spotrebice.cz

Aspen.PR
Specialista na PR a marketing segmentu spotřebičů a bydlení. Efektní a efektivní komunikace pro váš produkt.
www.aspen.pr/cs/

Rentpoint
Autopůjčovna s nejširší nabídkou nabídkou vozů na trhu.
www.rentpoint.cz


Mixér

ikona.jpg

Výroba zmrzliny: Od sněhu s medem po lahodný krém z domácího zmrzlinovače 24.01.2011

Mlsáte rádi zmrzlinu? Vyrábíte si poctivou smetanovou, do níž přidáváte čerstvé sezónní ovoce, přímo v domácím zmrzlinovači? Anebo si čas od času zajdete do cukrárny, kde si objednáte maxi zmrzlinový pohár s vašimi oblíbenými příchutěmi, doplněný kopcem šlehačky a politý pořádným množstvím čokolády?


 Ať už „ujíždíte“ na smetanových nanucích či domácí, kopečkové nebo točené zmrzlině, zamysleli jste se někdy, kde má vlastně tato na jazyku se rozpouštějící pochoutka původ?

Zmrzlina za císaře Nera: Sníh smíchaný s medem a ovocem
ZmrzlinaOtevřít galerii »

Bez nadsázky lze poznamenat, že zmrzlina je stará takřka jako lidstvo samo. Její přípravu zvládali staří Číňané, a to již kolem roku 3000 př. n. l., od nichž recepturu přebrali Arabové a Peršané.

Během 4. století př. n. l. se zmrzlina začala vyrábět i na evropském kontinentu. Římský císař Nero tehdy nechával štafetovým během dopravovat sníh z vrcholků hor. Sníh smíchaný s medem, ovocem a růžovou vodou pak podával svým hostům jako neobvyklé osvěžení. Nutno dodat, že některé prameny uvádějí, že sníh a led ochucený medem či ovocnou šťávou znali již staří Egypťané a Řekové.

ZmrzlinaOtevřít galerii »Módní záležitost vyšších vrstev

V průběhu staletí se konzumace zmrzliny stala doménou především francouzských a italských vysokých vrstev. Tak například, když se v roce 1533 vdávala Kateřina Medicejská ve Florencii za francouzského dědice trůnu Heinricha II., na jejich svatební hostině byl podávám zmražený tuhý krém, vyrobený z malin, pomerančů a citronů.

Zmrzlina, tak jak ji známe dnes, se vyvinula ze směsi zmrzlé vody (popřípadě sněhu) a ovocných šťáv či rozmačkaného ovoce. Některé zmrzliny vyráběné v době středověku dokonce obsahovaly stopy mléka a smetany. V průběhu staletí se receptury na výrobu zmrzliny zdokonalily. Pro zajímavost, již na konci 17. století v Paříži fungovaly kavárny, v nichž se hostům podávala i zmrzlina.

Převratné vynálezy


Výrobci zmrzliny byli původně odkázáni na přírodní zdroje sněhu a ledu, a to až do roku 1550, kdy Ital Blasius Villafranca přišel s převratným zjištěním, že cokoli ochladit pod bod mrazu lze pomocí ledu prosypaného solí či ledkem.ZmrzlinaOtevřít galerii »

K roku 1790 se váže vynález Američanky Nancy Johnsonové – první stroj na výrobu zmrzliny. Traduje se, že na zmrzlině Nancy Johnsonové si pochutnával i americký prezident George Washington.

Díky moderní chladicí technice a využití zkapalněného amoniaku začalo být již v první polovině 19. století možné vyrábět a skladovat velké množství ledu. V této době v USA vznikla první továrna na zmrzlinu. Průmyslová výroba zmrzliny odstartovala ve světě po roce 1936, kdy byl vynalezen automatický stroj na výrobu nanuků.

Kdo má rád konkrétní datace, jistě ho potěší, když uvedu, že v roce 1846 byl v Americe patentován ruční výrobník zmrzliny, schopný provozu v obyčejné rodině, v roce 1876 Carl von Linde vynalezl chladničku, což byl další krok zmrzliny do běžných domácností, v roce 1904 v St. Louis spatřil světlo světa první oplatkový kornoutek a v roce 1921 byla vyrobena první zmrzlina s dřívkem.

A co výroba zmrzliny v tuzemsku? Zmrzlina, konkrétně mražené krémy, se začaly v Československu průmyslově vyrábět v roce 1949, a to v národním podniku Laktos v Praze.

Výroba zmrzliny v pohodlí domova

Domácí zmrzlinu uměly určitě vyrábět i vaše babičky. V dnešní době proti nim máte značnou výhodu. Můžete si vyrobit výbornou domácí zmrzlinu za pomocí elektrického zmrzlinovače, a tím si ušetřit spoustu času i práce.

Jediné, co musíte udělat, je dát všechny přísady potřebné k přípravě zmrzliny do speciální mrazicí misky a zmrzlinovač zapnout. Víko zmrzlinovače bývá zpravidla průhledné, takže přesně uvidíte, jak příprava zmrzliny probíhá. Navíc otvorem ve víku misky můžete do zmrzlinovače vkládat další přísady. Poté stačí, když ušlehaný krém vložíte na půl hodiny do lednice a po vychlazení jej ještě jednou ve zmrzlinovači ušleháte. Lahodná zmrzlina, která se vám rozplyne na jazyku, bude hotová.

ZmrzlinaOtevřít galerii »Recept na domácí čokoládovou zmrzlinu


Ingredience: 100 g strouhané tmavé čokolády, 300 ml šlehačky, 60 g moučkového cukru, 2 lžičky jogurtu

Postup: Z čokolády, šlehačky a cukru vytvořte směs, kterou nechte roztát ve vodní lázni. Poté vmíchejte 2 lžičky jogurtu. Vzniklou směs nechte na 10 minut vychladit v ledničce a poté ji vložte do zmrzlinovače. Získáte tak výbornou čokoládovou zmrzlinu.

Autor: Alena Štouračová
Foto: Sxc.hu

Související články


Kategorie


RSS Tisk stránky


zpět

Nenechte si ujít