Reklama
Doporučujeme

Spotřebiče Karma Design za skvělé ceny
Nabízíme vestavby Karma Design za bezkonkurenční ceny, poštovné a dovoz ZDARMA!
shop.spotrebice.cz

Aspen.PR
Specialista na PR a marketing segmentu spotřebičů a bydlení. Efektní a efektivní komunikace pro váš produkt.
www.aspen.pr/cs/

Rentpoint
Autopůjčovna s nejširší nabídkou nabídkou vozů na trhu.
www.rentpoint.cz


Mixér

british_beef.jpg

Zdravé vaření v parní troubě? Bez problému! 05.01.2009

Možná jste si do nového roku dali nějaká předsevzetí. A možná mezi nimi bylo i přání zhubnout! Aby vám to šlo lépe, bez násilného odříkání a útrap, začněte si vařit zdravá jídla zdravým způsobem. Jak? Přece v parní troubě!


Náš jídelníček se s postupem času neustále vyvíjí a mění. Co jsme měli rádi v dětství, teď již třeba moc nemusíme, a nad čím jsme v dětství ohrnovali nos, to si nyní s chutí dáme. Je to způsobeno mnoha faktory. Především však tím, že spolu s vývojem a růstem člověka se chutě prostě mění. Stále více si dopřáváme ovoce, zeleninu, ryby a bílé maso. To je dobře nejen pro naši figuru, ale i pro náš zdravý a plnohodnotný moderní životní styl. Příprava jídel v páře, je tak ideálním krokem ke zdraví!

Pokud vaříte veškeré druhy zeleniny, brambory, knedlíky, maso, ryby a další pochutiny v páře, tak se z nich zbytečným mácháním nevytrácejí důležité vitamíny, minerální látky a živiny. Jídlo je tak zdravější a chutnější. Navíc vaše zelenina tímto způsobem vaření získává svěží, čerstvou barvu a je šťavnatější, protože z ní nevytéká šťáva ven. Vařit takto můžete naprosto bez tuku, což je vhodné především při dietách a různých zdravotních omezeních.

Století páry je stále aktuální!
Test mikrovlnekOtevřít galerii »
Parní princip při přípravě jídel je znám již od středověku. Staří Číňané vaří díky jeho znalosti svá jídla už přes tisíc let. Samozřejmě v té době neznali parní troubu v dnešním slova smyslu! A jak taková parní trouba funguje? Úplně jednoduše. Moderní parní trouby mají uvnitř nebo zvenku zabudován speciální generátor páry, který páru vytváří, a to podle toho, kolik jí je momentálně potřeba. Pára má teplotu mezi 95°C až 98°C a je postupně do trouby vháněna. Tím se jídlo zdravě připravuje. Do trouby můžete dát různé druhy materiálů – keramiku, varné sklo či nerez. Pamatujte ale, že je dobré, aby tyto nádoby byly s dírkami na dně. Jídlo se lépe prohřeje, podusí a uvaří ze všech stran. Při tomto způsobu vaření nehrozí, že byste jídlo spálili, převařili či jinak znehodnotili.

Test mikrovlnekOtevřít galerii »Vaříte více, pracujete méně

Nemusí vás už děsit příprava několika chodů. Parní trouba je zvládne všechny najednou, většinou na třech úrovních. Jen postupně podle délky přípravy naskládejte připravené misky s jídlem dovnitř a nastavte správný program. Vše bude hotové najednou a vy budete moct lehce servírovat na stůl. Co je důležité? Trouby zabraňují přenosu pachů z jednoho jídla na druhé, naopak je od sebe izolují. Nemějte proto obavu, že vše bude cítit třeba po zelí.
Jediné, s čím se budete muset rozloučit, jsou propečená kuřecí stehýnka, grilované steaky a marinovaní lososi. Taková jídla v ní bohužel nepřipravíte. Buď si zvyknete na dušené, nebo na zdravou kuchyni vyzrajete! Do zálohy budete mít doma i troubu normální, horkovzdušnou. Případně si můžete zakoupit multifunkční, kombinovanou troubu, která nabízí jak program parní trouby, tak trouby běžné na klasické pečení a grilování. Ceny těch kombinovaných, i těch samostatných nejsou ale vůbec nízké, naopak! Pohybují se od 40 000 korun výše.

Není trouba jako trouba. Může to být hrnec!Test mikrovlnekOtevřít galerii »
Levnější variantou pro většinu domácností tak bude něco jiného. Co? Kromě trouby na parní princip, lze dnes totiž zakoupit i hrnce, které jsou upraveny k parnímu použití. Staví se na sebe do několika pater. Záleží na tom, kolik chodů zrovna připravujete. Způsob přípravy je v podstatě téměř shodný s vařením v troubě. Rozdíl je jen v tom, že do hrnců není pára mechanicky vháněna, ale je vytvářena vařením vody v nejspodnější nádobě. Pára stoupá vzhůru a díky tomu se vaří jídlo v každém patře. Spodní části hrnců jsou teflonové, ostatní jsou pak z varného skla a mají na dně dírky pro dokonalý ohřev. Uvařit v nich můžete to samé, co v troubě.

Varianta hrnce je stejně účinná a praktická jako varianta trouby. Navíc vás pravděpodobně vyjde na menší peníze. Záleží jen na vás, kolik částí sady si koupíte. Dejte si ale při nákupu pozor, toto nádobí je velice těžké. Myslete tedy na manipulaci s ním a na to, zda jste fyzicky schopni ho unést i plné!

Markéta Zelená
Foto: Miele.cz, Bosch-zlin.cz, Electrolux.cz, Sxc.hu Mikrovlnná trouba  Concept PT 5110 Vitastyle Mikrovlnná trouba Samsung CE1071AT Mikrovlnná trouba Whirpool Family Chef FT 339 SL

Související články


Kategorie


RSS Tisk stránky


zpět

Nenechte si ujít